Autor Wątek: Plastikowy czy metalowy kolektor; mikser czy sekwencja  (Przeczytany 14486 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

p_flori

• Gość
Plastikowy czy metalowy kolektor; mikser czy sekwencja
« dnia: 18 Listopada 2004, 00:24:33 »
jak sądzicie , czy opłaca sie zamówić i zamienić plastikowy kolektor na metalowy i wsadzić instalacją "mikserową", czy doinwestować w instalacje sekwencyjną. W pierwszym przypadku zostaje w kieszeni ok. 1000-1500 pln, ale niepewność, czy będzie wszystko chodziło jak należy. W drugim wiadomo - cena za lepsza jakość. Mam silnik w swojej Corolce 1,4 VVTi z 2001 roku. Czy ktoś ma jakies doświadczenia z gazem w tych modelach?
Pozdrawiam

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopada 2004, 13:38:29 »
jeżeli masz możliwość zapłacić wiecej to sie nie wachaj tylko bierz droższą instalację. Gdyż jest ona pod każdym wzgledem lepsza niż instalacja II generacji a po drugie kolektor któy zamówisz nigdy nie bedzie tak idealny jak fabryka IMO

stoned_crazy

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopada 2004, 02:58:51 »
Cytuj (zaznaczone)
jeżeli masz możliwość zapłacić wiecej to sie nie wachaj tylko bierz droższą instalację. Gdyż jest ona pod każdym wzgledem lepsza niż instalacja II generacji a po drugie kolektor któy zamówisz nigdy nie bedzie tak idealny jak fabryka IMO

Dokładnie . Bierz IV generacjęa minimum III (wtrysk, do plastikowych kolektorów.Pewnie z tysiąc złotych tańsza od IV)
 No i pamiętaj żeby załorzyć w sprawdzonym miejscu .

pozdrawiam...

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Listopada 2004, 17:48:29 »
OK ! Dzięki za radę.
Powoli przekonałem sie do instalacji IV generacji, ale bóle głowy pozostały. Po pierwsze usypłac kasęna instalkę, skoro jeżdżęna drogiej benzynie. Ze znanych i w miaręporządnych warsztatów zaproponowano mi 3 instalki w podobnych cenach: BRC, Mistral-Autronic, lub polską - ponoć jakąś nowość na rynku, ale nazwy nie pomnę. Pomóżcie !!!, lub może znacie jakiegoś dobrego gazownika w Krakowie i okolicach.
Podrawiam

piwo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Listopada 2004, 12:15:47 »
Cytuj (zaznaczone)
może znacie jakiegoś dobrego gazownika w Krakowie i okolicach

Jesli 'okolice' obejmuja promien ok 160 km to polecam w Rzeszowie http://www.automilek.prv.pl/

Ja zakladalem tam instalacje (ale II generacji) tydzien temu. Zdecydowalem sie po bardzo pozytywej opinii znajomych i nie zawiodlem sie - nie dosc ze ceny przystepne (od 1700zl za II gen i od 3.6 tysiaca za wtrysk) to jeszcze daja 2 lata gwarancji. No a najwazniejsze - robia naprawde porzadnie, zadnych platajacych sie kabli i przewodow - wszystko elegancko spiete i ulozone. Goscie robia tak by dzialalo i to przyzwoicie a nie tylko 'hurtowo' by nachapac jak najwiecej kasy. No i jak na razie u mnie zero problemow z gazem.
PS Znajomy pojechal tam z Peugeotem 406 z plastikowym kolektorem zalamany ze bedzie musial wydac na IV generacje. Ale zalozyli mu to samo co mi tylko modyfikujac jego uklad - kosztowalo to 50 zl wiecej.

stoned_crazy

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Listopada 2004, 19:01:18 »
Cytuj (zaznaczone)
Ja zakladalem tam instalacje (ale II generacji) tydzien temu. Zdecydowalem sie po bardzo pozytywej opinii znajomych i nie zawiodlem sie - nie dosc ze ceny przystepne (od 1700zl za II gen i od 3.6 tysiaca za wtrysk) to jeszcze daja 2 lata gwarancji. No a najwazniejsze - robia naprawde porzadnie, zadnych platajacych sie kabli i przewodow - wszystko elegancko spiete i ulozone. Goscie robia tak by dzialalo i to przyzwoicie a nie tylko 'hurtowo' by nachapac jak najwiecej kasy. No i jak na razie u mnie zero problemow z gazem.

Poczekaj z miesiąc jeszcze i wtedy będziesz miał obraz czy wszystko jest ok.....
Cytuj (zaznaczone)

PS Znajomy pojechal tam z Peugeotem 406 z plastikowym kolektorem zalamany ze bedzie musial wydac na IV generacje. Ale zalozyli mu to samo co mi tylko modyfikujac jego uklad - kosztowalo to 50 zl wiecej.

ciekawe co to za modyfikacja za 50 zł... Oj żeby sięto nie skończyło rozsypanym kolektorem.

pozdrawiam...

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Listopada 2004, 23:13:42 »
hmmm dla mnie zawsze było takie równanie:
plastikowy kolektor=wtrysk gazu
a w modyfikacje za 50 zł raczej był nie wierzył ...

adamis

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Grudnia 2004, 14:58:38 »
Mam w Previi plastikowy kolektor o chyba rekordowej długości,bo jakieś 1,5m.Rozwaliło mi go już 3 razy,ale to dlatego,że mieszacz był zainstalowany zaraz za filtrem powietrza(poprzedni właściciel).Teraz po przeniesieniu go pod sam silnik,wybuchy sięw zasadzie skończyły.W zasadzie,bo jak już coś strzeli to jest to słabe kichnięcie,a i tego można uniknąć jak sięodpowiednio dodaje gazu przy ruszaniu albo wyregulować wszystko jak należy.
Gadałem z gościem,który taką instalacjęurzytkuje  w Previi trzecią zimęi zawsze odpala na gazie.Nic mu nie wybucha.Ja na razie próbowałem bez problemów przy -5.
Jak jest wszystko w porządku ustawione,to nic nie ma prawa wybuchać.
Jak czytam w prasie motoryzacyjnej panikarskie wypowiedzi ''fachowców'' na temat plastikowych kolektorów to mnie skręca.Miałem takie w dwóch innch autach i II-gą genetacjęi nic sięnie działo.
Tak gadają ''fachowcy'',którzy nie umiejąc ustawić instalacji właściwie,więc wolą wcisnąć klientowi wtrysk gazu.
A z tym to nie ma żadnych problemów?Potrafi''to''palić 70% więcej i nijak nie da sięustawić.
A ilu znajomym wybuchało,pomimo,że nie mieli plastikowego kolektora?Kumplowi rozwaliło cały filtr.
Poszukajmy przyczyny gdzie indziej,bo kolektor jest tu najmniej winien.

qwiatuszek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Grudnia 2004, 13:11:05 »
W takich samochodach nie ma co oszczędzać, to nie stary rupieć. Zakładaliśmy gaz w Ave 1.6 VVTi 2002r. - silniki są podobne, albo nawet takie same. Wtrysk gazu w fazie ciekłej firmy Vialle kosztował 8000zl, trzebaby bardzo dużo jeździć, żeby to sięzwróciło. Założyliśmy sekwencyjny wtrysk gazu firmy BRC, proponowano nam jeszcze Zavolli i Elpigaz. BRC wygrał, bo był z tych najnowocześniejszy, chociaż troszkędroższy. Wszystko wygląda i działa jak na razie bardzo dobrze. Oczywiście jak zawsze na początku były problemy - palił za dużo gazu, ale okazało się, że klemy akumulatora były luźne i teraz jest ok. Koszt takiej instalki to ok. 4500zł i mniej. Ceny z Bydgoszczy. Powodzenia.

arooo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Grudnia 2004, 13:43:24 »
do vvti ponoć wystarczy II generacja z czujnikiem temperatury. Tak aby na gaz przełączało siępo osiągnięciu np. 30 stopni. Wybuch może podobno tylko nastapić przy uporczywej próbie odpalenia zimnego, wilgotnego, oszronionego silnika na gazie. To jest opinia mojego dobrego kolegi, mechanika z toyoty.

Pozdrawiam

arooo

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Grudnia 2004, 14:19:56 »
ja by nie ryzykował do vvti instalki II gen, nie am co oszczędzać, poweważ vvti są szczególnie czułe

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Grudnia 2004, 00:09:19 »
Otóż, tuż przed założeniem instalki pojechałem do gościa, który założył II gen do VVTi (tylko 1,6) Moje wrażenia, że silnik sięmuli i dziura na niskich obrotach (brak mocy) - może niedoregulowany, a właściciel twierdzi, że jeździ spokojnie i jemu to wystarcza. Jak dla mnie za mały kop - jeszcze motor 1,4 - byłaby to tragedia. Założyłem więc IV generację> na razie OK, ale nie zrobiłem jeszce trasy wiec nie wiem jak pali. Jak pogonięw Polskę- napiszęco i jak, bo instalka naszej rodzimej produkcji.

arooo

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Grudnia 2004, 08:55:06 »
Ja właśnie stojęna krawędzi podjęcia decyzji o gazie w swojej 1.4 vvti !!!!!! Napisz jaką masz instalacjęi ile kosztowała? Może wiesz jakie są jej elementy składowe - bo IV generacja IV nie równa. Jak sięjeździ? Czy jest spadek mocy czy nie? Jaka weszła ci butla i czy wystaje? Jakie komputer pokazuje spalanie ? A może już wiesz ile pali z tankowania ? Dla mnie ważne będą wszystkie informacje. Dzięki

Pozdrawiam

arooo

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Grudnia 2004, 12:30:39 »
Instalacja to Instal Gaz C&C - producent z Gdyni
  • reduktor, elektronika, zawór gazowy, butla - Instal Gaz
  • wtryskiwacze Instal Gaz były za słabe (pod silnik 1,4 bez VVTi) więc zmieniono zaraz na jakies holenderskie pod silnik 2 l - przydławiono je kompem
  • wielozawór, zawór tankowania, listwa podgrzewająca - Tomasetto[/list:u]
    Butla jest 40 l, ale spoko wejdzie 60 l tylko do podnośnika sie juz nie dostaniesz (jest nie toroidalna) - bagażnik jest tak duży, a mi koło jest potrzebne - poza tym w pionie sie nie zmieści zapasówka, a na płasko i tak zajmuje dużo miejsca.
    Jeżdzędopiero tydzień i tylko po Krakowie nie wyjeździłem jeszcze zbiornika, więc spalanie jest niemiarodajne - komp pokazuje ok 2 l więcej średniego spalania na 100 km niż na benzynie.
    W sylwka wyruszam w trasęi bede miał pełen obraz.
    Poza tym kazali przyhjechac na jeszcze jedną regulacjępo ok 2 kkm. (bezpłatnie).
    Koszt 3,4 tys. montaż 1 dzień

arooo

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Grudnia 2004, 13:26:43 »
Dzieki za info,

Koniecznie napisz jak spalanie i jak wrażenia z jazdy. No i w końcu czy jest spadek mocy ?
Mi za 3,4 proponują BRC sequent 24.

pozdrawiam i udanego sylwestra życze

arooo

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl