Autor Wątek: Nie działa podświetlenie zegarów  (Przeczytany 15124 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

invalid

• Gość
Nie działa podświetlenie zegarów
« dnia: 12 Kwietnia 2008, 12:41:50 »
Witam wszystkich, nie działa mi podświetlenie zegarów ani popielniczki, żarówki są ok, tylko nie ma napięcia. Dłubałem dzisiaj przy popielniczce i mogłem gdzieś zwarcie zrobić :( Czy jest do tego jakiś bezpiecznik? A jeśli tak to gdzie? :( corolla e10 hatchback
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2008, 13:50:43 wysłana przez Radex E9 »

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
Odp: Nie działa podświetlenie zegarów
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Kwietnia 2008, 14:01:00 »
bezpieczniki masz w komorze silnika i w schowku kolo lewej nogi 

invalid

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwietnia 2008, 14:08:32 »
A konkretnie to który to będzie?  :grin:

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwietnia 2008, 16:31:48 »
ciezko zagladnac do skrzyneczki z bezpiecznikami i zobaczyc ktory "polecial" ?  <zalamka>

niestety nie jestem jasnowidzem i na odleglosc nie dam rady ... moze zdjecie wrzucisz to cos poradze  <diabel>

invalid

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwietnia 2008, 10:04:00 »
Sprawdziłem koło nogi i pod maską, wszystkie mają "przejście"   Sprawdzałem trzy razy miernikiem, ale zauważyłem, że wcześniej jak było dobrze to w momencie włączenia świateł ściemniał się zegar co godzinę pokazuje, teraz się nie ściemnia :/ nie wiem, może przekaźnik jakiś?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Popatrzyłem co jeszcze nie działa  A więc tak:
- podświetlenie zegarów
- podświetlenie suwaków nawiewu
- podświetlenie tablicy rejestracyjnej
- bzyczek informujący o zapalonych światłach w razie otwarcia drzwi przy zgaszonym silniku
- światła przeciwmgłowe - tu nie świeci nawet kontrolka na desce
no i tylne prawe światło pozycyjne
Pewnie zwarcie jakieś zrobiłem jak rozkręcałem gniazdo zapalniczki  A bezpieczniki kurde wszystkie są dobre

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

A może mieć jakiś wpływ na to instalacja CarAudio? Dwa wzmacniacze, jeden 2x65W rms, drugi 1x1000W rms, dwa kondensatory, kable 70mm^2, wszystko zrobione zgodnie ze sztuką no i już sam nie wiem :/

Scaliłem Twoje 3 posty, proszę edytuj wiadomości.
Janmor
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2008, 10:55:56 wysłana przez Janmor »

Admin

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Kwietnia 2008, 09:27:04 »
Na osłonie bezpieczników  masz napisane który jest od czego. Z tego co pamientam to to wszystko nie wisi na jendym bezpieczniku. Poszukaj bezpiecznika od tych swiateł przeciwmgłowych wyciagnij i wsadz go ponownie. A jak sie grzebie przy zapalniczce to sie odłacza akumulator bo mozna sobie narobic kłopotów.
Odłacz całkiem zapalniczke i sprawdz wtedy czy bedzie ok.

invalid

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Kwietnia 2008, 16:39:55 »
Wyciągałem po kolei wszystkie bezpieczniki i okazało się że jeden był przepalony, ale gdy go badałem miernikiem to miał przejście  :-o włożyłem zamiennik i nagle wszystko zaczęło działać :) Pozdrawiam

Offline adam976

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Czerwca 2008, 23:13:55 »
A ja mam pytanie przy okazji dyskusji na temat podświetlania zegarów, otóż mam corolę 02r i jak odpalę silnik i światła mam wyłączone to tablica jest podświetlana a gdy włączę światła mijania to gaśnie podświetlanie zegarów czy to normalna sytuacja?

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Czerwca 2008, 23:23:04 »
gaśnie całkiem czy po prostu przygasza? Bo jak przygasza to normalne a jak gaśnie to pobaw sie regulacją intensywności podświetlenia(przytrzymaj przycisk na stanie przed stanem _== czy coś takiego i potem regulujesz jasność)

Offline adam976

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Czerwca 2008, 17:46:28 »
chyba przygasza delikatnie coś świeci ale ledwo co widać zwłaszcza przebieg km, a gdzie jest ta regulacja?

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Czerwca 2008, 18:14:25 »
naciskasz przyciskiem od kasowania licznika aż pokaże się coś takiego: -==
i albo na tym stanie albo na stanie przed tym znakiem musisz ten przycisk przytrzymać aż zacznie migać i wtedy przyciskając zmieniasz stopień podświetlenia, pewnie masz ustawiony na najmniejszy dlatego jest tak słabo podświetlony

Offline adam976

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Czerwca 2008, 23:01:11 »
Dziękuję za pomoc podziałało, podświetlanie działa, pewnie jeszcze nie raz będę o coś pytał bo toyotę mam po raz pierwszy a książka po niemiecku bo zakupiłem autko od niemca.
Mam jeszcze jedno pytanie może ktoś zna niemiecki u mnie w aucie jest taka naklejka (załącznik) czy to oznacza że pasek rozrządu został wymieniony przy tym stanie km co jest napisane?
A drugi załącznik to faktura z tego dnia co było wymienione
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2008, 23:07:04 wysłana przez adam976 »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Czerwca 2008, 09:05:19 »
Dziękuję za pomoc podziałało, podświetlanie działa, pewnie jeszcze nie raz będę o coś pytał bo toyotę mam po raz pierwszy a książka po niemiecku bo zakupiłem autko od niemca.
Mam jeszcze jedno pytanie może ktoś zna niemiecki u mnie w aucie jest taka naklejka (załącznik) czy to oznacza że pasek rozrządu został wymieniony przy tym stanie km co jest napisane?
A drugi załącznik to faktura z tego dnia co było wymienione

Z pierwszego tłumaczenia niemieckiego :-P to miałeś wymieniony pasek przy 106 t.km. Z drugiego niemieckiego wynika że były wymieniane tarcze hamulcowe, okładziny hamulcowe, kółko napinacza paska (klinowego?) i to chyba wszystko....
Pozdrawiam
Obi

Offline adam976

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Czerwca 2008, 16:47:44 »
Bardzo dziękuję za pomoc.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl