Autor Wątek: czy jeżdzić na alufelgach zimą ?  (Przeczytany 5322 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

michal123

• Gość
czy jeżdzić na alufelgach zimą ?
« dnia: 14 Kwietnia 2008, 20:29:28 »
Witam mam pytanko czy na alufelgach jeździć zimą (15")cena stalowych felg (miałbym na nich oponki zimowe)to 110 zł za sztukę używane=440 zł+wymiana tegoroczna to razem prawie 500 zł, koszt zwraca się dopiero po 5 latach( mowa tu o wymianach 2 razy w roku po 50 zł )
czy warto inwestować?

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
Odp: czy jeżdzić na alufelgach zimą ?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Kwietnia 2008, 21:27:37 »
alusy sa podatne na uszkodzenia w zimie .. lod piach itp czyli nastepstwa to rysy ktore brzydko wygladaja ... czasami mozna udezyc w kraweznik i moze felga peknac ... natomiast obecnie sa alusy rowniez na zime powleczone jakims lakierem ktory zapobiega rysom ..ale na ile to skuteczne ? te zimowe sa odpowiednio drozsze wiec czy warto sie w to bawic ...? jezeli chodzi o wyglad to tak  <narka>

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Kwietnia 2008, 21:55:49 »
Najlepiej jest mieć dwa komplety kół. Na zimę - zimowe na felgach stalowych, a na lato - letnie na alusach. To jest najbardziej ekonomicznie uzasadnione.
A takie cosezonowe przekładanie gum i ciągłe, drogie wyważanie felgom ze stopów lekkich nie służy. Pomijam tu ocywisty fakt poślizgu w zimie i jeżdżenie po krawężnikach i soli z piachem z kamieniami.
Ja którejś zimy musiałem wymienić aż trzy felgi !!! Oczywiście były ze stali po 40 zł za sztukę. Za alusy było by chyba troszkę drożej  <diabel>  <narka>
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2008, 09:28:08 wysłana przez Ice »
Bonzol. Lubię pupcię mojej Rolki !!!

sambi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Kwietnia 2008, 23:05:17 »
Wszysko jest zawsze względne. I zazwyczaj w dzisiejszych czasach punkt widzenia zależy od zasobności portfela.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Kwietnia 2008, 07:14:54 »
Od 3 sezonow jezdze na alu w zimie. Mam 2 komplety, jeden na lato drugi zimowy. Nie zauwazyłem zeby koła jakos mocno sie zniszczyły
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Kwietnia 2008, 08:05:34 »
rowniez smiagam zima na alusach, zawsze tych fabrycznych od auta i nie zauwazylem aby kola nawet minimalnie sie zniszczyly....
Niech prąd bedzie z Wami !!!
" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Kwietnia 2008, 20:40:53 »
O.K. Ale żaden z was nie przyłożył w krawężnik. Tego żaden alus nie zniesie. Może się nie wygiąć jak udar będzie słaby, ale uszkodzi się warstwa zabezpieczająca - to początek korozji. Tak, tak moi drodzy , aluminium też ulega korozji i przestaje ładnie wyglądać. A to dla niektórych jest nie do zniesienia  <diabel>

« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2008, 10:13:23 wysłana przez Ice »

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Kwietnia 2008, 13:01:03 »
Wystarczy jeździć tak, by nie przyrżnąć w krawężnik i z głową na nie podjeżdżać a nie "wślizgiwać" się na nie ;]

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Kwietnia 2008, 21:11:53 »
Oczywiście wszyscy wiemy jak należy jeździć, ale sytuacje są rozmaite. Nie wszystko można przewidzieć.
Tej zimy, której poszły mi trzy felgi, właśnie były takie sytuacje. I to pech chciał, żeby wszystko odbyło się w tym samym sezonie !!! Odkąd mam Toyotę nigdy nie złapałem gumy i tylko tej jednej zimy................

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Kwietnia 2008, 21:38:08 »

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

mkr

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Kwietnia 2008, 22:33:46 »
ja również jeżdżę na alusach w zimie - na tych fabrycznych. Kwestia przywalenia w coś jest względna, zależy na ile sobie pozwalasz :)
A co do rdzewienia aluminium - no jednak aluminium nie rdzewieje, ponieważ jest to fizycznie (a raczej chemicznie) niemożliwe :D

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Kwietnia 2008, 22:50:15 »
Po przeczytaniu artykułu dalej uważam jak już napisałem powyżej - zimą stal, latem alu. Tak dla spokojności. Jak kogoś stać - nie ma sprawy.
A co do rdzewienia - nigdzie nie jest napisane, że aluminium i jego stopy rdzewieją, tylko korodują ! Polecam koledze artykuł o korozji metali. Tej chemicznej również.

http://www.sciaga.pl/tekst/2090-3-korozja_metali_referat_dostalem_z_niego_5

A tutaj jest jak się zabezpiecza i inne rzeczy odnośnie aluminium (o korozji również, chociaż pobieżnie).

http://www.calskydesign.com/calsky/pl_cal/pl_cal_0300_tech/pl_cal_3100/pl_cal_3130_al.htm
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2008, 23:12:14 wysłana przez Bonzol »

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Kwietnia 2008, 01:07:08 »
Cytuj (zaznaczone)
no jednak aluminium nie rdzewieje, ponieważ jest to fizycznie (a raczej chemicznie) niemożliwe :D
Wybacz ale aluminium oczywiście utlenia się ... co oznacza tyle samo co "koroduje". Tyle, że ten proces wizualnie wygląda inaczej niż w przypadku stali.
Z resztą Bonzol podał ładne przykłady. Ja ze swojej strony mogę odesłać do podręczników od chemii dla licealistów. (Może w obecnym systemie uczy się tego już w gimnazjum? Nie wiem, za moich czasów gimnazjów nie było.)

3ak

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Maja 2008, 15:08:32 »
ja mam alu na zime 14 i na lato 16 :) jezdze juz tak chyba 3 zimy i gdyby nie to ze byly juz troszke poobijane to pewnie nie mialbym problemow z korodowaniem :)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Maja 2008, 17:37:43 »
do hondy teraz mam rowniez 2a komplety alu... czyli lato i zima...

co ciekawsze te na zime sa 'polerowane'... zobaczymy jak fabryczna polerka poradzi sobie z zima...:)
Niech prąd bedzie z Wami !!!
" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl