Autor Wątek: Stuki w układzie kierowniczym  (Przeczytany 28676 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline uniorek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Stuki w układzie kierowniczym
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Lipca 2005, 16:40:44 »
A ja czasem czuje stuki na kierownicy kiedy skrecam   :(  i raczej to sie dzieje przy małych predkosciach tak do 30 km/h? co to moze być - czuje delikatne stuki na kierce.

Jakies 4 miechy temu byłem u  mechanika i mowił ze niedługo gumy stabilizatorów trzeba bedzie wymienic bo juz sie z jednej storny przekreciły.

Czyżby juz sie odezwały  i trzeba wymienic - dzwoniłem do aso gumy na 1 koło 120zł +  ew. jakies 14 zł za goły łacznik.

Co radzicie ????  :chmmm

Offline uniorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Lipca 2005, 11:29:41 »
i cio towazysze nie pomozecie koledze w potrzebie radą ???

flymar

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 27 Lipca 2005, 15:12:16 »
Zauważyłem takie puknięca u mnie. Przy manewrowaniu np. na parkingu mniej więcej w połowie promienia słychać i czuć na kierownicy pojedyńczy stuk. Dziwne, bo zauważyłem to po wymianie łożysk. Może panowie z ASO coś spartaczyli, hmm...

Offline uniorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Sierpnia 2005, 08:29:17 »
Witam wszystkich

Poruszałem juz ten temat na forum yarka, otóz mam odczuwam stuki na kierownicy gdy nia krece na postoju lub gdy wolno jade - czyli gdy jest duzy opor na kołach, stuki ostatnio sie robią coraz głosniejsze, i  są takie przytłumione jak by były tłumione przez gume

co wy na to ?? gdzie szukac problemu  - gumy łacznika stabilizatora mam bardzo zuzyte moze to one tak walą ???

Pozdro
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2006, 00:17:00 wysłana przez witch »

flymar

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Sierpnia 2005, 08:21:18 »
Okazało sięże piasek dostał siędo przegubu bodajże, przedmuchali i jest spokój. Mam nadzieję, że na zawsze:) Inna kwestia - jak ten piach miał prawio siętam dostać? W końcu to nie auto terenowe i jako takie nie jest używane.

andrzejbz

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 27 Sierpnia 2005, 19:11:59 »
ja mam coś podobnego w starletce, na początku były tylko przy obracaniu kierownicą w jedną stronę a następnie odbijaniu w przeciwną , teraz to już praktycznie w obu kierunkach, facet w aso powiedział że najprawdopodobnie maglownica do wymiany, ale nie zaglądał nawet, jak będą już bardzo dokuczliwe to muszę z tym chyba gdzieś pojechać ale jak narazie jeżdzę, a może to krzyżaki na kolumnie? Gdybyś zlokalizował usterkę byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź.
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2006, 00:19:09 wysłana przez witch »

Andrzej1

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Września 2005, 10:34:48 »
Cytat: uniorek
Witam wszystkich

Poruszałem juz ten temat na forum yarka, otóz mam odczuwam stuki na kierownicy gdy nia krece na postoju lub gdy wolno jade - czyli gdy jest duzy opor na kołach, stuki ostatnio sie robią coraz głosniejsze, i  są takie przytłumione jak by były tłumione przez gume

co wy na to ?? gdzie szukac problemu  - gumy łacznika stabilizatora mam bardzo zuzyte moze to one tak walą ???

Pozdro

Stuki w układzie kierowniczym to dość poważna usterka i nienależy jej ignorować.
Pierwszy krok jaki powinieneś zrobićŚ to uda ć sie do pierwszego napotkanego warsztatu i sprawdzić.
jeżeli masz gumy stabilizatora do wymiany to je wymień i póżniej sprawdż
Stuki mogą się wydobywać z różnych elelmentów takich jak;
1.amorki lub łożyska na ich
2.końcówka drążka lub sam drążek
3. maglownica
4. sama kolumna kierownicy ( masz wspomaganie ?, może elektryczne?, jak tak to duże prawdopodobieństwo że tam jest problem)
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2006, 00:22:40 wysłana przez witch »

Offline uniorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Września 2005, 11:42:10 »
Mam wspomaganie hydrauliczne yarek japonski z 2000r.
Okazało sie ze jezdziłem z ciot zaduzym cisnieniem w przednich kołach  :aduh  zarypiscie mi napompowali przy wymianie opon, miałem 2,5  a powinno byc 2,3 moze to miało wpływ na to.
Ostatnio wrociłem z urlopu, byłem w gorach i cos mnie przed wyjazdem skusiło zeby sprawdzic cisnienie i okazało sie ze jest za duze, a w gorach wiadomo drogi sa rozne, no i po urlopie mocniej i czesciej stuka, a moze stuka bo juz gumy stabilizatora sa zuzyte i luzy sie przeniosły na inne elementy   :asmiliecry
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2006, 00:23:46 wysłana przez witch »

Lapa

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Września 2005, 16:15:16 »
Ostatnio rozmawiałem w ASo na temat stukniec w moim Yarku i powiedzieli mi ze to chyba laczniki stabilzatora i ze to jest element eksploatacyjny wiec za wymiane zaplace!!! czy ktos wymienial te laczniki i czy faktycznie nie sa objete gwarancja??
  :x

zdanek

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Września 2005, 17:13:05 »
Domagaj sie wymiany na gwarancji :!: Jam ma 2-latka Yarka i juz 2 razy wymieniono te elementy bez żadnych dyskusji :!: Do tego przy drugiej wymianie doszły jeszcze przednie amorki - też na gwarancji. Nie wiem może serwis-serwisowi nierówny ale wydaje mi się, że chcą na tobie zaoszczędzić :evil:  :!:

Artur

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Września 2005, 15:54:15 »
Cytat: zdanek
Domagaj sie wymiany na gwarancji :!: Jam ma 2-latka Yarka i juz 2 razy wymieniono te elementy bez żadnych dyskusji :!: Do tego przy drugiej wymianie doszły jeszcze przednie amorki - też na gwarancji. Nie wiem może serwis-serwisowi nierówny ale wydaje mi się, że chcą na tobie zaoszczędzić :evil:  :!:

Właśnie parędni temu wymieniałem łączniki stabilizatora. Zrobiłem to osobiście. Oryginalne są kiepskiej jakości, naprawdę. Dlatego kupiłem japońskie odpowiedniki z JC i wyglądają na o wiele lepszej jakości. 48zł za kompletny łącznik. Można je wymienić w 2 godziny.

Nie bronięserwisu, ale faktycznie łączniki to element eksploatacyjny, jak np. klocki hamulcowe. Oczywiście jeśli uszkodziły siępo małym przebiegu to można sięstarać o darmową wymianę.

zdanek

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 29 Września 2005, 18:31:24 »
Udało mi siębez żadnych starań i kłopotów może właśnie dlatego, że nawaliły przy małym przebiegu. Teraz mam nakręcone 65 tys.km.
Awaryjność europejskich Toyek to faktycznie problem kipskiej jakosci części dostarczanych przez europejskich kooperantów :(

hubsp

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 04 Czerwca 2008, 15:41:41 »
Witam

Od około października zeszłego roku w moim yarku 1.4 d4d 2002 , przy skręcaniu kierownicą w prawo/lewo na postoju pojawiały się dziwne stuki. Odgłosy te były raz głośniejsze raz cichsze a czasem w ogóle sie nie pojawiały. Dziś na przykład sprawdzałem i przy skręcaniu kierownicą słychać tylko jak chodzi pompa wspomagania i żadnych stuków nie ma :-) ale nie jestem pewien czy sie jutro nie pojawią  :| dodam, że jak sięgam pamięcią  to te stuki pojawiły się w niedługim czasie  po nagłej wizycie w warsztacie i wymianie tarcz+klocków( wymienili na jakieś podejrzanie tanie). dlatego moje pytanie do Was brzmi  co to może być?? Wspomaganie, maglownica, te nieszczęsne klocki i tarcze czy coś z innej beczki????? pomocy! :-(

Witam nowego użytkownika na naszym forum
Niestety już swoim pierwszym postem złamałeś regulamin <regulamin>
Scaliłem twoją wiadomość z wątkami o podobnej tematyce
Na przyszłość proszę o używanie opcji szukaj przed założeniem nowego wątku

kafara1
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2008, 16:03:39 wysłana przez kafara1 »

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 04 Czerwca 2008, 17:18:44 »
przy skręcaniu kierownicą słychać tylko jak chodzi pompa wspomagania
Jesteś pewny że masz wspomaganie hydrauliczne???

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 05 Czerwca 2008, 14:59:34 »
przy skręcaniu kierownicą słychać tylko jak chodzi pompa wspomagania
Jesteś pewny że masz wspomaganie hydrauliczne???

jesli ma japonca to tak,
u mnie FL japoniec i hydrauliczne niestety
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl