Autor Wątek: wymieniłem płyn chłodzący  (Przeczytany 4928 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ankra

• Gość
wymieniłem płyn chłodzący
« dnia: 16 Kwietnia 2008, 12:19:00 »
Właśnie wymieniłem płyn chłodzący. Po przeanalizowaniu rynku wybrałem niemiecki płyn G12+ o 5 letnim okresie przydatności., stosowany w audi i volkswagenie. Koncentrat 1 litr 15 zł. Kolor różowy na bazie glikolu. Wcześniej jeżdziłem na mobilu frostschutz911 plus ale przestali produkować.

marcinlublin

• Gość
Odp: wymieniłem płyn chłodzący
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Maja 2008, 20:33:03 »
masz p8? ja jezdze na plynie z tesko i korki i dluga trasa nic sie niestalo tylko ze chyba rozowy plyn jest za agresywny do toyotki moze sie uklad rozszelnic ? pamietam jak do range rovera wlali rozowy koncentrat i po godzinie cala deske musieli rozbierac
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2008, 20:36:21 wysłana przez marcinlublin »

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Maja 2008, 21:16:17 »
Ty mi tu range'a do Toyoty nie przystawiaj;)
Szczerze to mnie zaskoczyłeś tym rozszczelnieniem układu..Pierwsze słyszę...

Ankra

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maja 2008, 17:40:58 »
nic się nie rozszczelnia, orginalnie wlany był mobil 911plus tez różowy.

Offline tomwasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Maja 2008, 00:23:11 »
Właśnie wymieniłem płyn chłodzący. Po przeanalizowaniu rynku wybrałem niemiecki płyn G12+ o 5 letnim okresie przydatności., stosowany w audi i volkswagenie. Koncentrat 1 litr 15 zł. Kolor różowy na bazie glikolu. Wcześniej jeżdziłem na mobilu frostschutz911 plus ale przestali produkować.

To że coś jest wlewane fabrycznie do VW i Audi raczej nie jest argumentem i podejrzewam że większość Szanownych Forumowiczów się ze mną zgodzi... Ja zawsze podpytuję znajomych TIR-owców w takich sprawach.
Pozdrawiam!

Ankra

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Maja 2008, 21:02:25 »
No to się pochwal co usłyszałeś od swoich znajomych, wcale nigdzie nie twierdziłem że jest to najlepszy wybór. Wymieniłem go ze względu na łatwy dostęp do płynu i ze względu na 5 letni okres wymiany. Przyznam że dużym argumentem za przemawia fakt że stosuje go niemiecki wytórca samochodów jak  i również to, że inne firmy zakupiły licencje na produkcje tego płynu.
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2008, 21:04:38 wysłana przez Ankra »

marcinlublin

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maja 2008, 12:47:20 »
ankar a jaki miales kolor plynu przed zmiana

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Maja 2008, 14:36:30 »
Nie sugerujcie sie kolorem. Sugerujcie się parametrami płynów i ich przeznaczeniem (typy układów, typy chłodnic). Obecnie kolory nic nie mówią na temat płynu. Niektórzy producenci sięgają czasem też po bardziej wymyślne kolory, np. Prestone. (Zabarwienie tego płynu o tyle mi się podoba, że bardzo wyraźnie widać w nim jakiekolwiek syfy czy nawet lekką zmianę barwy.)

Ankra

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Maja 2008, 08:34:36 »
ankar a jaki miales kolor plynu przed zmiana
też różowy, ale sprawdzałem jakie parametry mają oba płyny i były bardzo zbliżone

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Maja 2008, 21:01:21 »
kiedyś w skodach stosowali oryginalnie taki co uszczelkę pod głowicą zjadał  :grin: po wyjęciu u kumpla wyglądała jak dziergana serwetka  :-P
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl