Autor Wątek: kilka drobnych problemow i pytań, łożyska itp  (Przeczytany 4483 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pinki007

• Toyot Leżący
  • *
kilka drobnych problemow i pytań, łożyska itp
« dnia: 18 Kwietnia 2008, 19:07:38 »
Witam wszystkich. Niedawno nabyłem Toyotę Starlet 1997r i jak to po zakupie trzeba doprowadzić samochód do ładu, wiec mam kilka pytan:
1. Jak zdjąłem przednie koła to szpilki miały luz względem tarcz, co to jest łożysko a może przegub?
2. Z tyłu wyją mi łożyska i powiedzcie mi jaki jest koszt łożysk?
3. Jedna rzecz która mnie ciekawi to pojemność silnika otóż niby to 4 efe ale pojemność w dowodzie mam 1296ccm a nie 1332ccm, jest to błąd w druku czy co?
Ps, mam gwiazdkę na LPG i jak doprowadzę ja do porządku to będę kombinować z BLOSEM- ma już ktoś  to w swojej gwiazdce?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i Pozdrawiam

Jumpjet

• Gość
Odp: kilka drobnych problemow i pytań, łożyska itp
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Kwietnia 2008, 19:58:38 »
Witamy w gronie.
1. Najpierw zdejmij tarcze a potem szukaj ewentualnych luzów. Tarcza nigdy nie jest idealnie spasowana ze szpilkami i piastą, więc zamontowana z reguły będzie wykazywała minimalny luz.
2. Komplet w miarę przyzwoitych łożysk na tył to ok. 70 PLN.
3. 4EFE to 1332 ccm (średnica x skok = 7,4 x 7,74, pojemność 1 cylindra 332,9, pojemność silnika 1331,6). Oznacza to, że pani w wydziale komunikacji spojrzała na pojemność 2E a nie 4E.
P.S. Jeżeli chcesz ją doprowadzić do porządku to wywal gaz  :-)
Pozdr

Offline pinki007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Kwietnia 2008, 10:32:43 »
dzięki za odpowiedz na pytania, a co do gazu to jakbym miał kupować samochód bez gazu to bym to zrobił ale są takie realia ze na gazie jest nadal sporo taniej niż na Pb wiec rachunek jest prosty, jeżeli dbasz o instalacje gazową i układ zapłonowy to jest tanio i bez awaryjnie. Dam Ci prosty przykład obecnie mam jeszcze Daewoo Tico z Gazem (obecnie do sprzedazy :) ) i w pól roku zrobiłem około 12tys km wiec jakby nie patrzeć 1000zł zostało w kieszeni :)
Pozdrawiam

born2ride

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Kwietnia 2008, 23:30:13 »
No mi bez gazu wlasnie udalo sie zejsc ze spalaniem ponizej 5,5l/100km  <diabel> co wiecej na niecalym baku zrobilem ponad 700km, jakbym wyjechal do konca to jezeli bak ma faktycznie 45 litrow to zrobilbym 800km.  <taniec> Wydaje mi sie ze to niezly wynik. I to nie byl jakis wyjatkowy pomiar, byla zwykla droga, dwupasmowka i miasto. Tempo co prawda nie zabojcze ale tez nie jechalem 60km/h.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Kwietnia 2008, 10:53:21 »
dzięki za odpowiedz na pytania, a co do gazu to jakbym miał kupować samochód bez gazu to bym to zrobił ale są takie realia ze na gazie jest nadal sporo taniej niż na Pb wiec rachunek jest prosty, jeżeli dbasz o instalacje gazową i układ zapłonowy to jest tanio i bez awaryjnie.

niestety nie w przypadku 4efe - one nie za bardzo lubia gaz - mozesz serwisowac b czesto ale wtedy nie ma kozysci finansowych (np redulacja zaworow to ok 300zl gdy masz gaz -  a sprawdzac musisz co 15kkm).
Mialem juz kilka 4efe rozebranych po gazie - zadnego nie oplacalo sie reanimowac.
Poza tym do 4efe blos sie nie nadaje - choc wsadzic sie da.

Jumpjet

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Kwietnia 2008, 19:07:51 »
Dzięki mechu, ja nie chciałem być aż tak brutalny  :-P
Prawda jest taka, że przy wszelkich zaletach 4EFE słyszałem wiele bardzo podobnych komentarzy od osób na codzień serwisujących silniki. Po prostu trzeba rozważyć ile i jak ma służyć samochód. A Starletka pomimo drobnych niedostatków ze względu na konstrukcję, gabaryty, segment itp. ma zadatki na dobry materiał na youngtimera  :-)
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2008, 19:11:29 wysłana przez Jumpjet »

Offline pinki007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Kwietnia 2008, 17:27:34 »
Poza tym do 4efe blos sie nie nadaje - choc wsadzic sie da.

dlaczego blos sie nie nadaje do tego silnika? Masz jakies opinie uzytkownikow a może sam miales z tym do czynienia?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Kwietnia 2008, 19:42:11 »
do wielopunktowego wtrysku blos da sie wsadzic ale wtedy komputer nie steruje mieszanka tylko blos.
Mieszanke da sie ustawic optymalnie - ale tylko na chwile - gdy pojedziesz w gory, nad morze, spadnie temp z np +20 do -10 to sklad mieszanki sie zmienia, a blosa ustawia sie nie tak jak zwykly gaz na bogato tylko na srodek (idealna mieszanka) wtedy np ustawiajac blosa na ciepo a jezdzac w zimie bedziesz mial uboga mieszanke i wypalajace sie gniazda.
W momencie gdy hamujesz silnikiem bblos bedzie dawal paliwo, a nie powinien (z punktu widzenia ECU)

Nie zam zadnego 4efe bez gazu w ktorym ktos regulowal zawory przy przebiegu ponizej 200kkm - a na gazie (nawet sekwencji) serwis cie skasuje na kilkaset pln co kilkanascie - kilkadziesiat tys km.

Przy blosie wyrzuca sie silnik krokowy - nie ma podniesienia obrotow przy rozruchu, nie trzyma obrotow przy wlaczaniu swiatel i innych odbiornikow, klimy itd.

Blos montuje sie w dolocie ktory w 4efe jest bardzo wrazliwym ukladem rezonansowym - efekt: mniej Nm.

Jednym slowem jesli gaz to sekwencja + czeste regulacje, przy spalaniu 7l (u mnie 100% miasto) chyba nie ma sensu.

Jeszcze jedno - wydech w starletce wytrzymuje spokojnie 10 lat i wiecej - na gazie polowe z tego - a tani nie jest.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2008, 19:52:18 wysłana przez mechu »

Offline pinki007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Kwietnia 2008, 20:40:52 »
Dzięki za wyczerpującą odpowiedz, Pozdrawiam

andrzejbz

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Maja 2008, 21:51:46 »
Odpowiedź może i wyczerpująca ale niestety mało prawdziwa.
Po pierwsze mam starletkę EP91 z gazem drugiej generacji, nawet nie sekwencja i przejechałem nią już 50 tys km i praktycznie zero problemów. Po 30 tys nie serwisowania gazu zaczeły mi tylko lekko falować obroty na biegu jałowym, ale 50 zł przegląd z wymianą filterka i wiem że znowu będzie OK. Napewno nie trzeba jak przedmówca pisze regulować zaworów co kilkanaście tys. km. Kompletna bzdura i niewiem skąd taka opinia, chyba jest to jeden z tych którzy nigdy nie jeździli na gazie i z góry są nastawieni na anty, a wiem że jest takich wielu. Odnośnie dawkowaniu gazu na blosie to nie jestem może tutaj fachowcem, ale to wtryski wtryskują gaz a nie blos? a jest bardzo dużo pozytywnych opini o blosie ale on kosztuje ok. 300 - 400 zł i nie wiem czy to się opłaca skoro samochodzik śmiga bez niego jak tralala. Odnośnie wydechu też mam toyotkę z 98 roku i wydechu się nie tykałem, czyli gdzie ta połowa.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tak w woli ścisłości 40 tys na benzynie plus teraz ponad 50 tys km na gazie

I oczywiście bez urazu mechu bo dobry z ciebie "chłop" i nawet kiedyś mnie pomogłeś, ale ja lubię jeździć na gazie bo trochę taniej a problemów nie mam.

Kolega Miche słusznie Ci zwrócił uwagę. :) Watki scalam proszę używać opcji - modyfikuj.

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2008, 22:22:03 wysłana przez SZYMON14 »

Offline Miche

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Maja 2008, 21:56:30 »
andrzejbz nie pisz jednej wypowiedzi pod 2, mozesz edytowac swoje posty.
Focus II 1,6 :)

Admin

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Maja 2008, 11:17:35 »
Po pierwsze mam starletkę EP91 z gazem drugiej generacji, nawet nie sekwencja i przejechałem nią już 50 tys km i praktycznie zero problemów. Po 30 tys nie serwisowania gazu zaczeły mi tylko lekko falować obroty na biegu jałowym, ale 50 zł przegląd z wymianą filterka i wiem że znowu będzie OK. Napewno nie trzeba jak przedmówca pisze regulować zaworów co kilkanaście tys. km. Kompletna bzdura i niewiem skąd taka opinia, chyba jest to jeden z tych którzy nigdy nie jeździli na gazie i z góry są nastawieni na anty, a wiem że jest takich wielu.

Rozumiem ze byłeś w ASO i sprawdzili ci luzy zaworowe i stwierdzili ze jest OK. Normalne zużycie i nie trzeba regulować ? Bo jeśli twierdzisz tak na podstawie swojej "dupohamowni" to gratuluje. Zawory i gniazda w 4EFE sa delikatne i łatwo sie wypalają Dlatego Mechu pisał ze trzeba czesto je kontrolować, biorąc pod uwage fakt ze luzy na gazie sie zmniejszaja to nie usłyszysz tego do czasu az bedzie za pózno.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl