Autor Wątek: Bosch, NGK czy inne świeczki? które lepsze?  (Przeczytany 10483 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

plaq

• Gość
Bosch, NGK czy inne świeczki? które lepsze?
« dnia: 20 Listopada 2004, 17:02:12 »
hej
Przyszła zima... troche zimno aw moim dieselku nie wszystkie świece mi grzeją dlatego musze je wymienić.
Stąd chciałem siędowiedzieć które świece są lepsze pod względem wytrzymałości, jakości i ceny (chodzi mi o świece żarowe). Odpowiedzi typu "spytaj w sklepie i niech ci sprawdzą w katalogu" nie bardzo mnie satysfakcjonują. chodzi mi o opinie użytkowników.
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2008, 09:22:57 wysłana przez Janmor »

matyr

• Gość
Bosch, NGK czy inne ¶wieczki? które lepsze?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Listopada 2004, 14:50:49 »
A spójrz tutaj:

http://www.forum.corollaclub.org/viewtopic.php?t=931

spora dyskusja, a jaka jedność opinii...  :lol:

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Listopada 2004, 15:54:36 »
Cytat: matyr
A spójrz tutaj:

Matyr nie wiem czy coś jest u mnie ale wywala mnie na jakiś sklep internetowy  :shock:
BMW E46 320d
Mini Cooper

luc

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Listopada 2004, 17:27:27 »
Cytat: Iceman
Cytat: matyr
A spójrz tutaj:

Matyr nie wiem czy coś jest u mnie ale wywala mnie na jakiś sklep internetowy  :shock:

Chwilowo nasza strona i forum nie działają.

Ogólnie najlepsze sa Denso lub NKG. Najlepiej stosować takie świece jakie poleca fabryka

moloney

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Listopada 2004, 01:20:04 »
Najlepsze z wymienionych są NGK, podobne są to odpowiedniki fabrycznych świec toyoty, jakiś rok temu zmieniałem u siebie i po odwiedzeniu kilku sklepów wszędzie polecali mi NGK.

sztylu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Listopada 2004, 10:20:39 »
Ja mam NGK jedyne inne jakie bym zalozyl to ASOwskie DENSO, slyszalem wiele niepochlebnych opinii o Boschu w toyocie, jakos japonskie auta nie lubia niemieckich czesci :-)

plaq

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Listopada 2004, 12:08:30 »
witam
dzięki wszystkim za wypowiedzi i opinie. pewnie założe NGK...
a tak apropos tego linku... tamten wątek dotyczy świec zapłonowych a nie żarowych. stąd założyłem kolejny wątek.
pozdrawiam

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Listopada 2004, 10:40:15 »
W serwisie Hondy zakladają tylko NGK i przez ostatnie 3 lata nie było jeszcze reklamacji  :wink:  :wink:

Offline Lookita

• Toyot Pełzający
  • **
Swiece
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Listopada 2004, 10:31:59 »
przy 76 tysiacach wymienilem pierwsze fabryczne swiece z Denso na Denso.Poprzednik albo zapomnial wymienic albo zapomnail mi powiedziec ze wymienil.MEch powiedzial ze nagar jest od nowosci.Kupilem dokladnie pod moj num silnika i model w macierzystym saloonie placac 48 w tamtym roku i na 60 tysiecy maja starczyc...Tak chcieli robia wiec posluchalem.Roznicy nie widze a NGK sa dobre i mialem je w Lanim kumpel stosuje ale ..nie wiem ktore lepsze.Nastepne wsadze takie jak trzeba i tyle....

Offline ZAJAX

• Toyot Leżący
  • *
    • http://www.corollaclub.org
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Listopada 2004, 19:38:22 »
Jak chcesz zmieniać świece w Toyocie to tylko NGK alb Denso

Rafik

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Listopada 2004, 22:05:41 »
Ja jeżdże na NGK platynowych i wymienia sięje co 100 tyś km. Wnioski wyciągnij sam.

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Listopada 2004, 13:29:59 »
Cytuj (zaznaczone)
Ja jeżdże na NGK platynowych i wymienia sięje co 100 tyś km. Wnioski wyciągnij sam.

A jaki masz silniczek w tej Carince  :?:  :?:  Ja mam w rollci 4AFE i też chciałem platynowe zapodać, ale niestety nie ma w katalogach NGK świeczek platynowych do tego silniczka.
Zwykle to BKR6EYA i niestety nie ma odpowiednika platynowego :?  :?

Rafik

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Listopada 2004, 17:45:11 »
W Carinkach były dwa silniczki 1.6, oba oznaczone jako 4AFE. Jeden 115KM zwykły, do tego są swieczki NGK które podałeś BKR6EYA, a drugi 107KM na ubogą mieszankędo tego są m.in. platynowe NGK o symbolu BKR6EP-13 (kosztują ok 70zł/szt.), mają b.duży odstęp elektrod 1,3mm aby była duża i mocna iskra gdyż mieszanka paliwowo-powietrzna w tej wersji silnika to 20:1 powietrza do paliwa, a w zwykłej wersji 14,7:1, przez co spala więcej powietrza i autko pali średnio 6l/100km. Ale ty chyba masz zwykły silnik 4AFE więc raczej platynówek nie potrzebujesz.

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Listopada 2004, 19:48:33 »
No niestety ja mam ten pierwszy, czyli zwykly :(  :(  Myślałem że może jest już jakiś zamiennik o którym nie wiem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl