Autor Wątek: Akumulator .. czy juz z nim koniec ...jaki wybrac ??  (Przeczytany 3946 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Radex

• Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
Akumulator .. czy juz z nim koniec ...jaki wybrac ??
« dnia: 12 Maja 2008, 19:41:46 »
od 2 dni spadala moc akumulatora az disiaj wyzional ducha  :roll:.... ladowalem 5-6 godzin i zakrecil pieknie ale po 3 godz od wlozenia do auta i postoju nie zakrecil  :|.... czy to juz  koniec jego zywota ?

w samochodzie wszystko wylaczone   ... lampka ladowania swieci sie po przekreceniu stacyjki a po odpaleniu gasnie .... gdy odpalilem na pych i przejechalem jakis odcinek drogi to potem ladnie zakrecil ale po czasie znow padl wiec ladowanie jest ....  czy cos moze pobierac az tyle pradu z aku ?? ... czy jest mozliwe zeby aku tak nagle w ciagu 3 dni padl ?? .. pewne objawy slabniecia byly ale ignorowalem  :embarassed:  czy to juz koniec jego zywota ?

byl to Centra 40 Ah i dzialal dobre 3-4 lata bez zarzutu  .... przymierzam sie do takiego samego  <sternik> ... czy dobry wybor ??
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2008, 19:43:49 wysłana przez Radex E9 »

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
Odp: Akumulator .. czy juz z nim koniec ...jaki wybrac ??
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Maja 2008, 21:30:32 »
Wygląda na to , że padł.
Wg  mnie te 3 - 4 lata to mało.
Poczekaj na opinie innych.

Czarna Myna

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Maja 2008, 22:32:47 »
Faktycznie, 3-4 lata to trochę mało. Objawy są jednoznaczne - akumulator do wymiany. Nie ma co biadolić nad rozlanym mlekiem, kup nowy i po sprawie.
Z akumulatorem jest jak z łańcuchem, wytrzymałość zależy od najsłabszego ogniwa. Wystarczy, że jedno wyzionie ducha i cały jest do wyrzucenia (przepraszam - recycylingu).
Na Centrę nie mogę powiedzieć złego słowa. Pamietaj tylko, jeżeli masz diesla, żeby był do takiego przystosowany.
pozdrawiam

Offline Radex

• Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Maja 2008, 06:27:27 »
3-4 lata to jest to co ja wiem ...byc moze siedzi dluzej w tym aucie lub byl wziety z innego... wczoraj wieczorem otworzylem korki (chociaz pisze na nim bezobslugowy  <diabel> ) i dolalem jeden litr wody destylowanej bo bylo tak malo  <zalamka> ...podczas ladowania bulgocze ladnie tylko w 3 celach .. w 1 bulgocze slabiutko a w 2 nic  :roll: do piatku sie przemecze z prostownikiem  :grin:

Admin

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Maja 2008, 08:35:10 »
Ja sie wnerwiłem jakis czas temu i wsadziłem do swojgo 72 Ah :) Teraz moge jezdzić na rozruszniku.
Co do padnietego aku to wyglada ze niestety czeka cie zakup nowego. Możesz jeszcze sprawdzić czy przypadkiem nie masz jakiegos problemu z elektryką. Sprawdz jaki prad bieze przy zamknietym alarmie.

Offline Radex

• Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Maja 2008, 17:01:50 »
ladowal sie cala noc .... o 6 odlaczylem a o 7.30 zanioslem do garazu ... nie bylo mowy o odpaleniu  :embarassed: nie naladowal sie ..a moze sie naladowal i w godzine puscil wszystko w powietrze  :grin:

Cytuj (zaznaczone)
Sprawdz jaki prad bieze przy zamknietym alarmie.

nie mam alarmu  :grin:  ....   i kupilem nowy aku  30 m-cy gwarancji ... kreci na razie ok ... jak zdechnie to wtedy bede szukal przyczyny w elektryce ... regulator napiecia to podstawa ;-)
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2008, 17:25:17 wysłana przez Radex E9 »

Admin

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Maja 2008, 13:14:53 »
ladowal sie cala noc .... o 6 odlaczylem a o 7.30 zanioslem do garazu ... nie bylo mowy o odpaleniu 

Zgon. Oberwana płyta. U mnie jak sie tak stało to do tego zagotował sie alternator i trzeba było go tez wymienić :(

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl