Autor Wątek: Ile Oktanow?  (Przeczytany 14324 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Speede_x

• Gość
Ile Oktanow?
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Grudnia 2004, 11:11:01 »
Ciekawostkęzaobserwowałem w kwesti jakości paliwa i mojej 101ki. Przy kiepskim paliwie momentalnie słyszalny stajęsięrozdzielacz wtrysku (czy jakoś tak). Całe te gazeciane testy to jedna wielka kicha w prównaniu z takim sensorkiem;-). Do tej pory tankowałem na Orlenie,Shellu ,bądz Statoilu, ale od niedawna ( jakieś 3 baki temu) zacząlem sięstołować na Neste 24A, i muszępowiedzieć ,że nie mogęnic zarzucić benzynie , poza ceną :-) (3,69 za 95 Pb i niecałe 3,8 za 98 Pb). Można więc tankować 98 ciągle taniej niż na innych stacjach 95. Paliwo pochodzi z grupy Lotos, mam tam "człowieka" i wiem ,że z tamtąd zasila sięrównież Bp i Statoil.  Czy warto lac droższą benzynę......  róznica na całym moim baku (50L) to 5 zeta (mówie o tankowaniu na Neste) ....trzeba by zatankować jakieś 3 baki ,żeby wyniki były w miaręwiarygodne....więc 15 zetka mogępoświęcić na testy. Sięokaże.

Jackal

• Gość
Ile Oktanow?
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Grudnia 2004, 11:21:04 »
Też teraz testujęNeste :-) zobaczymy co wyjdzie.

Speede_x

• Gość
Ile Oktanow?
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Grudnia 2004, 11:27:26 »
....tylko te kolejki.... :cwalbrush

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Ile Oktanow?
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Grudnia 2004, 11:47:33 »
Tylko unikajcie stacji przy Geancie na Ursynowie po kilku tankowaniach tam skonał Ford kolegi. Diagnoza serwisu - wina paliwa.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Speede_x

• Gość
Ile Oktanow?
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Grudnia 2004, 11:53:12 »
A to znana sprawa. Na szczęscie jest to z daleka rozpoznawalna stacja GEANT. Neste jest na Ursusiowie koło Le Klerka

Jackal

• Gość
Ile Oktanow?
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Grudnia 2004, 13:23:10 »
Znana znana  :athunbsup

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Ile Oktanow?
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Grudnia 2004, 10:40:58 »
jakis miesiac temu bylem na stacji (nie firmowa) a obok mnie facet zalal FABIE olejem napedowym :aduh , po czym baba (chyba jego zona) otworzyła okno i zwyzywala go od debili i jołopów :oops:  pan z obslugi zainteresowal sie i wyszedł do pana co za krzyki po czy sopokojnie powiedzial "panie dawniej to bylo gorsze paliwo ale teraz nic sie nie stalo prosze zalac do pelna PB98 i po problemie"- to jest obsluga ! z tego wymika ze PB98 jest najlepsza i dobra na wszystko ;-)) :lol:  :lol:
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

pankuba

• Gość
Ile Oktanow?
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Grudnia 2004, 12:49:00 »
Cytuj (zaznaczone)
z tego wymika ze PB98 jest najlepsza i dobra na wszystko )  

a przynajmniej najmniej zła  :lol:  :evil:  :|

Speede_x

• Gość
Ile Oktanow?
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Grudnia 2004, 12:56:50 »
Nie ma żartów!! Nie wiem ile facet nalał tej ropy (ani jak!!). ale debilna obsługa to sopre zagrożenie. Kiedyś byłem świadkiem , jak facet do silnika CDI nalał 15L benzyny. Gdyby nie ruszył ze stacji ,to by mu spuscili paliwo z baku i po sprawie (minimum kosztów). ALE obsługa doradziła mu ,żeby zatankował do pełna ropy i dolewał co 100km ,tak żeby maxymalnie rozcieńczyć benzynę. (generalnie teoria sluszna ,ale w momencie zatankowania 2-5L, przez pomyłkę). Facet nie wiele myśląc zrobił jak mu kazali. Spotkałem go 15km dalej ,jak stał na poboczu. Założęsię,że koszta były dużo większe.

iguana24

• Gość
Ile Oktanow?
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Grudnia 2004, 13:43:58 »
Cytuj (zaznaczone)
khyhy a u mnie nadal promocja 95=98 i to już na 3 stacji - nowy Orlen w Otwocku (z myjnią!) na przeciwko BP  :lol:

hmmm hyba tankujemy sięna tych samych stacjach, mnie też to dziwi ale tankuje 98. dziś płaciłem 3,82
p.s.
obie te stacje orlenu sa własnoscią tego samego gościa

iguana24

• Gość
Ile Oktanow?
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Grudnia 2004, 13:49:25 »
znam właściciela Sinclan-u, opowiadał mi kiedyś że przyprowadzili do niego policyjny radiowóz po tym jak kolesie z policji grzebali w silniku *świece czy coś*, wpadła im jakaś nakręteczka do cylindra a ci niewiele myśląc złorzyli i odpalili.  :abadgrin

pankuba

• Gość
Ile Oktanow?
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Grudnia 2004, 14:12:09 »
Cytuj (zaznaczone)
obie te stacje orlenu sa własnoscią tego samego gościa

to wychodzi, że ma juz trzy, bo ta w Wawrze koło wiaduktu też jest jego  :D

iguana24

• Gość
Ile Oktanow?
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Grudnia 2004, 14:16:41 »
ja wiem że ma 5, ale nie wiem gdzie

toreador

• Gość
Ile Oktanow?
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Listopada 2005, 13:28:43 »
Wracam do tego tematu tak jak obiecywałem.Od czasu gdy postanowiłem lać benzynę98 zrobiłem około 25 tys. kilometrów i wygląda na to że zużycie jest identyczne jak przy 95,chociaż początkowo wyglądało na to że będzie mniej.Średnia całkowita po 35 tys. kilometrów (10 na benzynie 95 i 25 na 98) to u mnie
 8,68 litra na setkę,więc praktycznie to samo co przedtem.Tym niemniej pozostanęprzy tym droższym paliwie,bo podobno sprzyja ono trwałości silnika.
pozdrawiam

lifeson

• Gość
Ile Oktanow?
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Listopada 2005, 17:21:19 »
Cytat: toreador
Tym niemniej pozostanęprzy tym droższym paliwie,bo podobno sprzyja ono trwałości silnika.
pozdrawiam

mozesz spokojnie darowac sobie lanie 98, to jest tylko i wylacznie kwestia twojego dobrego samopoczucia, o silnik mozesz sie nie martwic.
pzdr!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl