Autor Wątek: Założyłem sekwencję-pytania eksploatacyjne  (Przeczytany 21778 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

glubka75

• Gość
Założyłem sekwencję-pytania eksploatacyjne
« dnia: 12 Czerwca 2008, 13:47:26 »
Witam.Od wczoraj jestem posiadaczem sekwencyjnego wtrysku gazu i w związku z tym mam kilka pytań ,które nasunęły mi sie po rozmowie z "gazownikiem"
1.Gaziarz stwierdził-"Trzeba wymienic kable WN i świece bo mają przebicie jak @#$%&*(kilka epitetów)
...ja osobiście dotykałem w każdy możliwy sposób przewodów i silnika,ramy równocześnie i nic się nie działo,więc,czy jest potrzeba wymieniać(może te przebicia są niewyczuwalne organoleptycznie,ale dla pracy silnika niedobre)???

2.Gaziarz stwierdził-"Auto z tym silnikiem powinno być jak rakieta,a jest zamulone jak @#$%&*(epitety)
...powiązał oczywiście wszystko z przewodami WN i świecami(czy podczas ewentualnej wymiany w/w rzeczywiście zmiana będzie tak odczuwalna i będzie to rakieta)???

3.Jeżeli jeszcze macie jakieś spostrzeżenia odnośnie eksploatacji Auta z LPG(sekw) To proszę o takowe (wszelkie wymiany i inne cenne rady)

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję

Darek.

Offline raw

• Toyot Chodzacy
Odp: Założyłem sekwencję-pytania eksploatacyjne
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Czerwca 2008, 14:44:55 »
Czesc.

Niestety instalacjie gazowe (niewazne której generacji) sa bardzo wyczulone na zuzyte przewody i swiece. POmimo iż na benzynie na przykładowym zestawie możesz jeszce jeździć to na gazie już nie. Wymiana tego nie jest dosć kosztowna a nie zaszkodzi.

Na mułowatość auta ma wpływ masa innych czynników a nie tylko przewody i świece. (nieszczelności, kiepskiej jakości paliwo, itp.)
na twoim miejscu nie zastanawiałbym sie nad zmianą świec i kabli.

U mnie przy sekwencyjnej instalacji nie ma różnicy w przyspieszeniu auta pomiędzy PB a LPG. Instalke mam juz drugi rok, zrobiłem na niej 50 tyś km i jak do tej pory zero kłopotów o których inni uzytkownicy LPG piszą. Tylko tankuje i jeżdze. Oczywiście nie można zapominac o niezbędnych przeglądach instalacji gazowej.

glubka75

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Czerwca 2008, 15:28:50 »
Cóż,chciałbym dodać,że zrobiłem dzisiaj ok 60 km i moje spostrzeżenia są takie:
-Szarpie dość często(kilka razy) przy przyspieszaniu i przy zmianie biegów
-Fixuja obroty od 650-800obr/min na lpg i na beni
-ubyło trochę płynu z chłodnicy (wyrównawczego)ale nie ma wycieku nigdzie i nie dymi na biało
-podczas luzowania obroty spadają na 500,ale zaraz się podnosza na 750

Wniosek: jade kupić świece i przewody oraz chyba filtr powietrza,zmienie i zobaczę co z tego wyniknie.

JuJinn

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Czerwca 2008, 17:36:13 »
Co do obrotów i fixowania wolnych, to tylko kwestia regulacji. Za pierwszym razem chyba nikt nie wyreguluje porzadnie auta. Jeśli chodzi o ubytek płynu to jest go mniej ponieważ gaziarze podpinaja obieg do reduktora, a zeby nie byl zapowietrzony musza go troche ulać....

Pzdr

glubka75

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Czerwca 2008, 18:31:52 »
A co to może być za szarpanie?(coś jak złapanie przez dizla troszkę lewego powietrza).Zdarza sie to dość często przy przyśpieszaniu i podczas zmiany biegów.Zaznaczam że na pb tego "efektu" nie ma.Ciekawe co da zmiana świec i przewodów,jak mówię-nic mnie nie kopało ale gaziarz mówił,że podczas odczytów na kompie coś sie działo z wykresami i to jest wina świec i kabli bo mają przebicie.Filtr powietrza jest zabrudzony lecz nie do przesady,a Gość w sklepie tez mówił,że zmiana świec i kabli WN to bardzo ważna o ile nie najważniejsza czynność po założeniu gazu.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Czerwca 2008, 20:50:17 »
A co to może być za szarpanie?(coś jak złapanie przez dizla troszkę lewego powietrza).Zdarza sie to dość często przy przyśpieszaniu i podczas zmiany biegów.Zaznaczam że na pb tego "efektu" nie ma.Ciekawe co da zmiana świec i przewodów,jak mówię-nic mnie nie kopało ale gaziarz mówił,że podczas odczytów na kompie coś sie działo z wykresami i to jest wina świec i kabli bo mają przebicie.Filtr powietrza jest zabrudzony lecz nie do przesady,a Gość w sklepie tez mówił,że zmiana świec i kabli WN to bardzo ważna o ile nie najważniejsza czynność po założeniu gazu.
Witam.
Na moje po wymianie świec i przewodów konieczna jest wizyta u gaziarza aby wyregulował instalke (dostosowanie automapy wtrysków).
Ja ze swoją instalką walczyłem ok. 5 miesięcy, zawsze coś się działo (kłopoty z przepływomierzem) aż wreszcie sie udało i jest wporzadku. Oby u Ciebie było jak najmniej tych wizyt.

Pozdrawiam
Obi

glubka75

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Czerwca 2008, 10:50:35 »
Witam.Najlepiej po wymianie świec byłoby pojechać  na regulację i tak zrobię,jednakże mam nówkę instalację i mam przyjechać po 1kkm na kontrolną regulację.Na razie zrobiłem ok 150km,tak więc jeszcze brakuje troszkę do tysiąca,a za dwa tygodnie wyjeżdżam na wczasy i chciałbym już jechać wyregulowanym :grin:.Zobaczymy,dziś odbieram kable i świece.Wymiana i.... w drogę <narka>,nabijać kilometry :laugh: .Odezwę się po wymianie.

Darek.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Czerwca 2008, 11:22:33 »
Witam.Najlepiej po wymianie świec byłoby pojechać  na regulację i tak zrobię,jednakże mam nówkę instalację i mam przyjechać po 1kkm na kontrolną regulację.Na razie zrobiłem ok 150km,tak więc jeszcze brakuje troszkę do tysiąca,a za dwa tygodnie wyjeżdżam na wczasy i chciałbym już jechać wyregulowanym :grin:.Zobaczymy,dziś odbieram kable i świece.Wymiana i.... w drogę <narka>,nabijać kilometry :laugh: .Odezwę się po wymianie.

Darek.
Jeżeli Ci samochód szarpie to nie czekaj do przejechania 1000 km!!! A co zrobisz jak Ci się zacznie coś gorszego dziać (np kontrolka Check). Będziesz dalej jeździł? Ja gdzy tylko coś się działo od razu jechałem, i kazałem się zająć problemem...

pozdrawiam
Obi

JuJinn

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Czerwca 2008, 15:55:19 »
Lepiej nie reguluj przed samym wyjazdem. Bo prawda jest taka ze gaziarze nie umieja regulowac instalacji i robia to bardziej na przypał. Wiec lepiej sprawdzic czy wsio ok troche przed wyjazdem.

Pzdr

glubka75

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Czerwca 2008, 19:38:18 »
....i wymieniłem świece,kable WN i filtr powietrza i....na dobrą sprawę nic się nie zmieniło :|.No może poza tym,że jestem lżejszy o 400 zł(troche to kosztowało :roll: ) Ale nic,może podczas regulacji gazu coś się zmieni i nie będzie już miał przebić.A szarpanie(lekkie,choć denerwujące)pozostało,zawsze podczas tych samych obrotów i prędkości-trzeci bieg 60-70km/h i czwarty bieg-80-90km/h.,podczas dodawania gazu(rozpędzania się)Prawie zawsze tak samo...hmm i tylko na gazie...

JuJinn

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Czerwca 2008, 10:46:48 »
Tak jak mówiłem, poszarpywanie to efekt np za ubogiej mieszanki. Jedz do gaziarzy i niech Ci wyregulują. Jest to całkiem normalne zjawisko na nowej jeszcze nie wyregulowanej dobrze instalacji i naprawdę nie ma się czym przejmować.

Pzdr

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Czerwca 2008, 07:16:04 »
....i wymieniłem świece,kable WN i filtr powietrza i....na dobrą sprawę nic się nie zmieniło :|.No może poza tym,że jestem lżejszy o 400 zł(troche to kosztowało :roll: ) Ale nic,może podczas regulacji gazu coś się zmieni i nie będzie już miał przebić...
Przy nowych kablach i świecach nie możesz mieć PRZEBIĆ!!
Tylko regulacja......

Pozdrawiam
Obi

glubka75

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Czerwca 2008, 23:05:38 »
Witam.Do gaziarzy pojade za około 500km,bo przy 1kkm ma być regulacja na razie to jeżdżę tak jak jest.Spalanie oscyluje w granicach(prawie dokładnie)10l/100km w jeździe mieszanej(60%miasto).Lekkie poszarpywania istnieje nadal ale jak mówie jeszcze troszkę i regulacja i oby było już dobrze :-)

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Czerwca 2008, 08:12:10 »
Witam.Do gaziarzy pojade za około 500km,bo przy 1kkm ma być regulacja na razie to jeżdżę tak jak jest.Spalanie oscyluje w granicach(prawie dokładnie)10l/100km w jeździe mieszanej(60%miasto).Lekkie poszarpywania istnieje nadal ale jak mówie jeszcze troszkę i regulacja i oby było już dobrze :-)
Witam.
Jesteś mocno uparty ... ale niech tam. Zwracam uwagę że jeśli pierwsza regulacja nic Ci nie da (gaziarze mogą auta niedoregulować) będziesz czekał do przebiegu 10000 km na nast. przegląd??

Pozdrawiam
Obi

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Czerwca 2008, 08:22:18 »
glubka75

Przy sekwencji trzeba kuć puki gorące. To nie prawda że 1000 czy 2000 musi pojeździć żeby się ułożyła instalacja.
Musi być zregulowana we właściwy sposób, inaczej może się układać i 100000 km i będzie do d....

Nie wiem jaką masz nogę ale przy jeździe mieszanej normalnej  10 litrów LPG dla 1,8 to stanowczo za dużo.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl