Autor Wątek: Założyłem sekwencję-pytania eksploatacyjne  (Przeczytany 21783 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

JuJinn

• Gość
Odp: Założyłem sekwencję-pytania eksploatacyjne
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Czerwca 2008, 20:52:33 »
To ze za 2,5 kola nie ma rewelacji to się nie zgodzę. Jeśli gaziarz spartoli instalacje to nawet za 6 kola nie będzie dobrze działać...

Pzdr

glubka75

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Czerwca 2008, 11:12:29 »
Znalazłem na forum,że ktoś miał też problemy z lpg i szarpało trochę dlatego,że przewody WN leżały na przewodach od wtrysku gazu i były prawdopodobnie jakies przebicia.Miałem tak samo,tzn,że przewody leżały na kablach od lpg,jednak po ich "przemeblowaniu" poszarpywania niestety nie ustały.Poszarpuje wybiórczo nie cały czas,raczej przy małej prędkości i nie podczas agresywnej jazdy,raczej spokojnej,miejskiej,podczas ujmowania a następnie dodawania(delikatnego)gazu.Może to jakies problemy z prądem?Gdzie i co ewentualnie przejrzeć?Może szarpie wtedy, gdy komputer lpg zapisuje błąd zasilania.Ale co może prokurować to szarpanie?Zaznaczam,że kontrolka CHECK,nie pali się i nigdy sie nie paliła(poza odpalaniem oczywiście <diabel> )

No jest to frustrujące jak jedzie sie sto kilometrów i co jakiś czas poszarpuje.Objawy są tylko na gazie,dziś przeczyszczę przepływomierz i zobaczymy.W poniedziałek zaś pojade do gazownika celem wybadania sytuacji.Na razie jazda mnie wogóle nie cieszy :|Pozdrawiam.

Darek.
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2008, 17:21:43 wysłana przez eddie »

tomekzgd

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Czerwca 2008, 18:14:11 »
Od miesiąca jeżdżę na LPG Ave 2,0. Zakładałem w Czakramie- taka sieć ogólnopolska. Sprawdzenie mam po 2tyś zrobiłem 1. Wszystko jest OK. Pali 13,4 w mieście, norma PB 11,5. Myślę że najważniejszy jest mechanik. Powodzenia

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Czerwca 2008, 20:50:53 »
Witam.Byłem dzisiaj u gaziarza ale innego,mojego kolegi nota bene i co stwierdził?-Instalacja warta swojej ceny,czyli za 2,5tyśpln nie ma rewelacji.Podłączył sie do kompa celem sprawdzenia instalki ,a tam wywala błędy-12 razy błąd zasilania.Hmm jak byłem ostatnio na regulacji u gościa co zakładał mi ten gaz to tez były błędy-dokładnie 18 i też to samo.Mówiłem mu,że odłączałem aku bo mechanik mi tam coś robił,a on stwierdził,że te błędy to właśnie są zapamiętane rozłączenia akumulatora.No możliwe ale jak wytłumaczyć to,że ja byłem we wtorek u Niego a dziś jest piątek,jest 12 błędów a akumulator nie był odłączany ANI RAZU!!!!Może to tu tkwi przyczyna ,że poszarpuje sobie???Ale co może znaczyć  BŁĄD ZASILANIA.Może ktoś mi pomoże z Was na to pytanie odpowiedzieć??Z góry dziękuję.Pozdrawiam...

Darek.
Na przyszłość zawsze podawaj wszystkie fakty (chodzi o wywalane błędy!!).
Jak możesz podaj dokładny nr błędu.
Pozdrawiam
Obi

glubka75

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Czerwca 2008, 15:44:01 »
Piotrze,właśnie Tobie podałem.Komputer gazowy pokazywał informacje: BŁĄD ZASILANIA !!!,nie było numeru błędu tylko informacja.Nie byłem natomiast na diagnostyce komputera auta,bo nie wywala lampka CHECK.Jednakże nie wiem,czy jak nie wywala CHECK,to nie zapisuje komputer auta jakiś błędów???Tego nie wiem.Szarpie natomiast jak szarpał,nawet może ciut częściej :-( .Chciałem także przeczyścić przepustnicę lecz ....jej chyba nie znalazłem :grin:.To,co rozebrałem to chyba czujnik położenia przepustnicy o ile się orientuję.Jest on położony dokładnie vis a vis miejsca gdzie jest zamocowana linka gazu i sprężyna.Czujnik wyczyściłem mimo iż nie był zasyfiony,wkręciłem i nic się nie zmieniło.A za co ten czujnik odpowiada,może np mieć wpływ na spalanie ilości lpg???AAAA jeszcze jedno,tego czujnika w żaden sposób nie regulowałem,tylko odkręciłem,potraktowałem alkoholem <diabel> ,wytarłem delikatnie szmatką i zamocowałem z powrotem,żadnych regulacji tudzież kręcenia!!!Chyba nic nie przestawiłem????

Darek.
« Ostatnia zmiana: 30 Czerwca 2008, 16:00:06 wysłana przez glubka75 »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 01 Lipca 2008, 07:22:43 »
Piotrze,właśnie Tobie podałem.Komputer gazowy pokazywał informacje: BŁĄD ZASILANIA !!
Darek.
To ja już nie mam pomysłu...... Moj Komputer pokładowy ze swoimi mapami wtrysku, jest jak gdyby kopiowany przez komputer gazowy ze swoimi mapami. Więc logicznym by było że jeśli jeden komp coś wywala to drugi również..... Ale może źle myślę....
Pozdrawiam
Obi

glubka75

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 01 Lipca 2008, 08:29:43 »
Wczoraj wieczorem zrobiłem reset komputera i ...nic to samo.Na benzynie idealnie na lpg...szarpie.Przeglądałem różne fora i różne pomysły mają użytkownicy tych forów.Z drugiej jednak strony  błąd zasilania nie musi się wiązać z zasilaniem elektrycznym.Może to zasilanie gazowe wywala komputer?No bo skoro nie ma błędów na benzynie i jest okej?Chwilowy,milisekundowy brak zasilania w gaz,może to wtrysk gazu,może za małe dysze,fiksujący komp gazowy,nawet różne długości przewodów od wtrysków do dysz w kolektorze(oj moje są bardzo różne,skrajna najkrótsza jest dwa razy krótsza niż skrajna najdłuższa)?.Na innym forum znalazłem identyczny przypadek jak mój,również sekwencja i szarpnięcie przy jeździe na gazie.Gość zmniejszył przerwę na świecach i auto ożyło.Nie wiem jak to się odnosi do Toyoty(to była Mazda)

Darek.

glubka75

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 01 Lipca 2008, 14:03:38 »
Nurtuje mnie jedna rzecz mianowicie różna długość wężyków do kolektora wychodzących z wtrysków gazu.Nie ma nic o tym na forum a na innych forach jest tego niewiele.Dlatego zapytuje:czy jest to ważne dla pracy silnika,czy powinny być mniej więcej jednakowej długości?.Moje są różnej długości ostatni jest 2 razy dłuższy od pierwszego.Może tędy droga,zmniejszyłem przerwę na świecach o 0.2 mm ale niewiele to dało :cry:

Jeszcze jedno about gazu,właściwie reduktora.Mianowicie z jakim naddatkiem powinien byc dobrany reduktor do mocy silnika.Ja mam Tomasetto Alaska i czytałem,że one są na 115 i 140 KM .Moja Ave ma 110 KM ,czy taki naddatek wystarczy,gdyby było 115KM na reduktorze.No i wreszcie czy za mały reduktor może wywołać objawy opisane przeze mnie?Jakie mocne reduktory Wy posiadacie przy 110KM mocy?Dodam ,że teraz nawet przy jeździe równomiernej i minimalnym odjęciu gazu dają we znaki poszarpywania.Dziwnie też jest zamontowana listwa wtryskowa,bo prawie maxymalnie z lewej strony kolektora,wkręcona bezpośrednio w owal kolektora,czterema śrubami na 10 klucz,bez żadnych gumowych lub silikonowych podkładek.(Wydaje mi się że jest przewiercony kolektor na przestrzał).Może lewe powietrze? Na pb jest bardzo dobrze.
« Ostatnia zmiana: 01 Lipca 2008, 14:59:51 wysłana przez glubka75 »

glubka75

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 01 Lipca 2008, 16:09:35 »
Siedzę teraz na necie i szukam.I znalazłem to:wszedłem na stronę Stag-a i jest tam instrukcja obsługi,kalibracji itd.
Wyświetlanie : BŁĄD ZASILANIA vel NAPIĘCIA jest to wyjaśnione że: NAPIęCIE NA ZASILANIU STEROWNIKA SPADłO PONIżEJ 9 V,czyli teraz proszę elektryków o podpowiedzi,dlaczego takie coś ma miejsce i czym to może być spowodowane.Prosze o pomoc w tej sprawie,skoro gaziarz mówi dosłownie że ....TOYOTY TAK MAJĄ I SZARPIĄ....TROCHĘ ICH JUŻ ZROBIŁEM.... <zalamka>

glubka75

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Lipca 2008, 12:29:47 »
No i tak się jeszcze męcze z ta instalką ale nic,jak monter wróci z wczasów to ją zrobi(oby).Mam jednak prośbę abyście Wy,którzy macie Ave[MK1] podesłali zdjęcia mocowania Waszych listw wtryskowych i wężyków od wtrysków do dysz.Wydaje mi się że monter spartolił robotę i się miga(poparte analizą i śmiechem  innego montera) Oto kilka moich fotek:  http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0a074cd277a16867.html
           http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aea95c2d41dfe74b.html
           http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e8983c9a4d7a3768.html
           http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aea95c2d41dfe74b.html
Oceńcie "robotę"tego "fachowca",chodzi o montaż i długość wężyków,aaaa pod akumulatorem to reduktor :)

belgrano

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Lipca 2008, 10:12:25 »
Wtryskiwacze czerwone valtek nie najlepsze ponoc, ale długość weży powinna byc taka sama i jak najmniejsza. Potem to tylko ustawienia.

glubka75

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Października 2008, 19:30:20 »
Minęły trzy miesiące i....
Nie wiem czy już krzyczeć "HURRAAAA",czy jeszcze dmuchac na zimne :D
Otóż wydaje mi się,że udało się mi usunąć przyczynę moich zmagań z szarpaniem!!!!
Przerobiłem wejście dysz w kolektor.Toyota Avensis jak i Carina z silnikami 4a-fe i 7a-fe(mój)mają 8 kanałów dolotowych do głowicy.Kanały 2,3 6 i 7 mają klapki przepustnic podciśnieniowych,które w pełni otwierają sie po mocniejszym wciśnięciu gazu,a do tego momentu sa zamknięte bądź lekko uchylone.Ja niestety miałem zamontowane dysze na kanałach 2,4,6 i 7,a więc 3 z czterech dysz były zamontowane na kanałach z klapkami.Kanały 1,4,5 i 8 nie mają żadnych klapek i są w pełni drożne.W te kanały wmontowałem dyszki i dałem je jeszcze ok centymetra bliżej głowicy,nie powinno mieć znaczenia,że gaz będzie podawany pod jeden zawór.Autem po przeróbce(jeszcze bez regulacji)zrobiłem ok 50 km i nie było najmniejszego szarpnięcia,jedzie się tak jak na benzynie i w porównaniu do jazdy sprzed przeróbki lepiej sie zbiera na każdym biegu.Czy trzeba jeszcze raz robić autokalibrację po tym zabiegu,tego nie wiem niestety.
Do moich rozważań dołączam materiały poglądowe:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9c2 ... 70373.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/af1 ... 293b9.html

oraz linki do zdjęć po przeróbce
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/37d ... 2e930.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/29e ... bc8eb.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f6b ... 42d2b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/19b ... b6f9e.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ec0 ... eb940.html

Na razie jestem zadowolony a moje zadowolenie poparte jest tym,że jeszcze dwóch użytkowników Ave z silnikiem 7a-fe przerobiło swoje kolektory i jest super oraz jeden Cariny z silnikiem 4a-fe.
Tymczasem pozdrawiam...Darek

Kurde coś nie udało się skopiować,ale jak ktoś chce obejrzeć te zdjęcia to dwa posty wyżej sa linki do fotosik pl i sa tam wszystkie zdjęcia stare i nowe,można obejrzec i porównać.
« Ostatnia zmiana: 09 Października 2008, 19:35:55 wysłana przez glubka75 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl