Autor Wątek: Coś cieknie z tyłu mojej corolli - pytanie.  (Przeczytany 7293 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mahon

• Gość
Coś cieknie z tyłu mojej corolli - pytanie.
« dnia: 18 Czerwca 2008, 22:24:37 »
Witam, posiadam toykę e11 hatchback, od kilku dni sączy mi się z tyłu, od spodu ze zbiornika paliwa oleista ciecz - nie jest to paliwo, jest bezwonne, wygląda jak olej - zbiornik nie ma dziury, sączy mi się spod czegoś co wygląda jak płaski korek o średnicy ok. 5 cm.
Pytanie: czy ten rodzaj korka powinien tam być oryginalnie i od czego on jest? Jakiś zbiornik przelewowy?
Co to się sączy skoro to nie paliwo? Może jakieś brudy z dna zbiornika?
Jak to uszczelnić bez wyjmowania zbiornika? Oblepiłem ten niby korek specjalnym kitem epoksydowym do łatania zbiorników ale dalej się powoli sączy. Nie mam teraz czasu na warsztat samochodowy, mam się niepokoić czy można to odłożyć w czasie?
Jeżeli ktoś coś wie to proszę o odpowoedź, na necie nic nie mogę znaleźć.
Dziękuję.

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
Odp: Coś cieknie z tyłu mojej corolli - pytanie.
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Czerwca 2008, 06:30:34 »
masz diesla ??  moze byc ze syf z baku  :|  ale piszesz ze to bezwonne natomiast syf z dna zalatywalby paliwem ... moze zdjecie jakies tego "korka" ??  zeby uszczelnic trzeba osuszyc ...czyli (o ile to z baku leci) trzeba zbiornik oproznic  :roll:

mahon

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Czerwca 2008, 07:37:39 »
mam benzynę 1,3, co do tego korka to wszystkie corolle takie mają bo zajrzałem na osiedlu pod taką samą toykę.  :-)
zastanawia mnie do czego może on służyć, bo jest jeszcze jeden, bliżej przodu zbiornika. Zdjęcie postaram się zamieścić wieczorem.

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Czerwca 2008, 14:47:29 »
Chyba chodzi ci o odpowietrzniki i zabezpieczenia ciśnieniowe. W każdym zbiorniku paliwa w najwyższych punktach one się znajdują. U mnie w dieslu są dwa. Jeżeli rano jak jest zimno naleję zbiornik do pełna, to w południe gdy jest już gorąco pod zbiornikiem jest plama. Wynika to z rozszerzalności cieplnej paliwa, no a przecież zbiornik nie jest z gumy........ <zalamka>.

Znalazłem zdjęcie jak konserwowałem zbiornik paliwa. Widać je na środku.

U mnie jak widać  są one połączone rurką i wszystko co puszczają płynie na bok i dalej pod pokrywę silnika. Wcześniej leciało do ziemi, bo nie było rurki łączącej. Teraz jest już O.K.

« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2008, 15:18:47 wysłana przez Bonzol »
Bonzol. Lubię pupcię mojej Rolki !!!

mahon

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Czerwca 2008, 18:35:23 »
Bonzol dzięki, ale u mnie cieknie od spodu, jak na zdjęciu. Dla mnie wielką zagadką jest to, że ten wyciek nie śmierdzi paliwem - nie jestem mechanikiem więc nie mam pojęcia o co chodzi. Ale generalnie to i tak powinno być suche. Widoczny na zdjęciu kit nałożyłem przedwczoraj ale dalej się sączy.

« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2008, 20:24:00 wysłana przez Radex E9 »

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Czerwca 2008, 20:32:46 »
No tak. Wygląda, że puściła gumowa uszczelka od tego korka spustowego. A cieknie wszystko co tam na dnie jest. Najpierw wodna breja, potem jakieś syfy i następnie paliwo. Weź szpachelkę i zerwij konserwację. Na środku korka jest kwadratowy otwór na klucz. Niekiedy otwór jest sześciokątny na inbus, w każdym razie trzeba to odkręcić. Paliwo zebrać do miski. Wymienić gumkę i wkręcić.

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Czerwca 2008, 20:37:38 »
nie wlewales ostanio czegos do czyszczenia ukladu paliwowego lub wtryskow ... moze byl tam syf na dnie ktory sie rozpuscil ... to sa najprawdopodobniej otwory spustowe ... musi byc tam miejsce na klucz lub srubokret  .. jedynym sposobem zeby to uszczelnic jest oproznienie baku i odtluszczenie miejsca gdzie uszczelniasz (np. acetonem) .. potem nowa uszczelka i po sprawie

o bonzol napisal przede mna  :grin:

mahon

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Czerwca 2008, 21:41:27 »
Nic nie wlewałem specjalnego, z wyjątkiem paliwa z Auchan :-)
Dzięki wszystkim za porady.

-----------------------------------------------------------------------------

Panowie, odwołanie alarmu, człowiek uczy się całe życie, dzieląc się doświadczeniem, oto co dowiedziałem się w wyniku tego wycieku:
współczesne Toyoty nie mają korków spustowych w zbiornikach paliwa,
zdjęcie nie przedstawia zbiornika paliwa - to jest komora w której leży koło zapasowe,
a teraz najśmieszniejsze - to co ciekło to był olej silnikowy z butelki którą miałem przy kole zapasowym i która ciekła przy nakrętce i o której zapomniałem.
Dobrze że nie pojechałem do warsztatu albo serwisu bo śmialiby się ze mnie ze dwa tygodnie.
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2008, 13:55:25 wysłana przez Radex E9 »

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Czerwca 2008, 22:16:44 »
 <zalamka> Ale jaja. Pomyliłeś zbiornik paliwa z blaszaną wypraską na koło zapasowe . Faktycznie , są tam takie dwa gumowe korki - zaślepki. Zbiornik paliwa wykonany komórką wygląda identycznie. Szczególnie na tym zdjęciu z opisem (tylko jest nie z tej strony belki).
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2008, 22:24:49 wysłana przez Bonzol »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl