Autor Wątek: Camry 2.2 (92) - wywala bezpiecznik AM2 30A (w komorze silnikowej)  (Przeczytany 15014 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

snjasmin

• Gość
Witam wszystkich,
zwracam się do Was o pomoc , bo być może ktoś miał już podobny problem :
Toyota - wersja USA /lub Canada - tego nigdy nie wiem/ XLE
przy włączaniu stacyjki przepala mi się bezpiecznik.
Cały czas ładnie chodziła - pojechałem do napełnienia klimy - byłem przy tym procesie, ale nie zauważyłem żeby było coś robione z elektryką - w każdym razie, podczas napełniania klimy kazano mi zapalić samochód i po napełnieniu, nie gasząc silnika, pojechałem do domu. Po godzinie włączam stacyjkę, zapalają się kontrolki, kręcę rozrusznikiem i nic.
W pierwszej kolejności sprawdziłem bezpieczniki i stwierdziłem że przepalił się AM2 30A, po wymianie bezpiecznika to samo - zadzwoniłem do znajomego mechanika, który zasugerował alternator - odłączyłem kable od alternatora i jest to samo tzn. przepala się bezpiecznik - zrobiłem jeszcze jedną próbę i doszedłem do wniosku, że wystarczy przekręcić kluczyk na "ON" i  momentalnie szlag trafia bezpiecznik  /dlatego nie świeci się kontrolka ład. akku/.
Kupiłem nieco wcześniej instrukcję Haynes'a - repair manual, ale niestety nie jestem elektrykiem i te schematy mi dużo nie mówią.
Dlatego proszę o pomoc i wskazówki jak podejść do tematu, aby w miarę sprawnie usunąć usterkę - nie wiem, czy w tym stanie rzeczy jest sens w ogóle wybierać się do serwisu na diagnostykę komputerową ?- czy może lepiej od razu do jakiegoś elektryka /a propo's może ktoś poleci z okolic Poznania?/
W każdym razie za wszelkie sugestie z góry dziękuję.
Pozdrawiam S.N.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Camry 2.2 (92) - wywala bezpiecznik AM2 30A (w komorze silnikowej)
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Czerwca 2008, 17:15:29 »
Zaraz zajrzę pod machę, i jak wrócę wieczorem, to spróbuję coś sklecić, ale nie oczekuj cudów ;)

pzdr
3VZ.pl

snjasmin

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Czerwca 2008, 20:07:40 »
Zaraz zajrzę pod machę, i jak wrócę wieczorem, to spróbuję coś sklecić, ale nie oczekuj cudów ;)
...

Dzięki za fatygę :-)
.. ja niestety jestem w delegacji, a za 3 tygodnie urlop wczasy i daleka podróż - muszę zdążyć z naprawą a jeszcze chciałem zrobić kilka rzeczy.
Pozdr. SN

Sergiusz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Czerwca 2008, 20:27:19 »
Wg instrukcji serwisowej bezpiecznik AM2 występuje w torze zasilania  ECU czyli sterownika silnika, skrzyni biegów a także wtryskiwaczy  i cewek zapłonowych

snjasmin

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Czerwca 2008, 22:35:16 »
... ok już problem rozwiązany - oddałem do elektryka,
okazało się, że miałem zwarcie w wiązce idącej do komputera /pod deską rozdzielczą/.
Piszę o tym, być może komuś się przyda to info.
Wszystkim dzięki za pomoc :-)
Pozdr. SN

Offline K2_Costa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lutego 2010, 23:39:50 »
Jestem załamany :/

Moja Camry stała 2 ostatnie miesiące na dworze i nie była ruszana. Włożyłem kluczyk, odpaliła i nawet nie miała ani jednego sprzeciwu. Samochód pochodził - aż się całkowicie rozgrzał, do temperatury 90stopni (jakieś 10-15min). Zgasiłem go- miałem po chwili nim wyjechać.

Kiedy chciałem odpalić ponownie - jeszcze był ciepły. Rozrusznik kręcił - ale nic poza tym.
Okazało się, że przepala się 30A bezpiecznik. Zacząłem kombinować co to może być - rozłączyłem wszystkie szybkozłączki pod maską, włożyłem bezpiecznik, przekręciłem stacyjkę i trach, po bezpieczniku.
Bezpiecznik strzela dopiero w ostatnim etapie przed startem silnika.
Zauważyłem, że po włożeniu bezpiecznika zaczyna wyć alarm.
Spaliłem chyba cały zapas wszystkich możliwych bezpieczników... a było ich chyba ze 30-ści.
Co jeszcze zauważyłem - w przedostatniej fazie kręcenia kluczykiem - powinna palić się kontrolka od ładowania akumulatora - po przekręceniu ze świeżym bezpiecznikiem - zapala się na ułamek sekundy i gaśnie. Wszystkie pozostałe kontrolki palą się standardowo.

Co się stało? W co zajrzeć? Samochodu nie mogę wstawić do ciepłego pomieszczenia - bo jest automatyczna skrzynia biegów - pozycja P i mam zblokowane koła. Mógłbym zmienić na neutral - ale do tego muszę samochód odpalić...
Mam czas do weekendu - wtedy pojadę walczyć z autem.

Przed założeniem nowego tematu proszę użyć opcji "szukaj".
Tematy scalam.

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2010, 19:34:17 wysłana przez SZYMON14 »
Toyota Camry LE 1992 9,4l./100km LPG

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lutego 2010, 23:58:05 »
bo jest automatyczna skrzynia biegów - pozycja P i mam zblokowane koła. Mógłbym zmienić na neutral - ale do tego muszę samochód odpalić...

Wystarczczy włączyć zapłon, i wcisnąć hamulec - nie trzeba odpalać.

Offline K2_Costa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lutego 2010, 01:13:43 »
OK :D Sprawdzę... byłby to duży plus.
Tylko nie wiem - czy jak ten bezpiecznik wywala, to czy będzie działać.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lutego 2010, 04:55:19 »
Wg mnie kable ładowania aku mają zwarcie.Teraz jest wilgotno itp.Odłącz alternator od aku i odpal silnik.Silnik będzie on pracował dopóki aku się nie rozładuje.Jeśli wtedy Ci nie wywali bezpiecznika to juz wszystko wiadomo.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Lutego 2010, 10:02:52 »
A może zacznijmy od sprecyzowania, który bezpiecznik 30A pali ?

Zakładam, że chodzi o 30A AM2, co wnioskuję z tego, że kolega miał "trzydzieści" podobnych.

Przyjmuję to za pewnik, i idę dalej :

Bezpiecznik jest odpowiedzialny za zapłon, a głównie za wtryskiwacze ( stąd tak duży amperaż ).

Z baterii na puszkę bezpieczników idzie czarny kabel, do AM2, następnie z AM2 idzie biało-czerwony pod stacyjkę ( wejście AM2 ), i dopiero za stacyjką zaczyna się życie.

Jeśli problem występuje przy zapalaniu, to sprawdziłbym, czy nie ma przebicia na rozruszniku ( np. czy jakieś zwierzątko nie zrobiło sobie tam gniazda, gryząc przy okazji co popadnie ).

Ściągnij sobie schematy, są bardzo ładne, kolorowe, przecież nikt nie będzie za Ciebie czytał.

Inna opcja jest taka : masz gaz, panowie gazownicy podpięli się do AM2 z odcięciem wtrysków ( poniekąd słusznie ), i przekaźnik, który tam podpieli skorodował, i daje stałe zwarcie : w ten sposób byłbym się spalił w 2.2 przez czyjąś głupotę. Paliło AM2 w momencie przekręcenia kluczyka. Zwarcie było tak silne, że po spinacz biurowy, wsadzony w miejsce bezpiecznika, świecił na żółto  <diabel>

pzdr
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lutego 2010, 13:46:38 »
Witaj Marcinm,
Czy po takich przebudowach nie trzeba oddawac na specjalny przeglad samochodu do stacji kontroli.
Przeciez to jest powazne wtargniecie w system elektryczny samochodu.Unas to nie jest mozliwe, takie auto nigdy byloby bez kontroli niedopuszczone do ruchu.Oczywiscie wykonuje sie taka kontrole tylko pierwszy raz.Tak samo jest z hakiem holowniczym.
Macie wolnosc albo wierza w cudza technike.Tylko mechanicy sie podpinajac byle gdzie ulatwiaja sobie zycie
Pzdr.Camry 2.2

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lutego 2010, 22:19:23 »
Daj spokój, to, co się u nas dzieje z gazownikami to jest ciężka porażka.
Ciesz się, że mieszkasz tam, gdzie mieszkasz ;)

Jak mi czasem jakiś znajomek z Camry przyjedzie, to dzień albo i dwa dochodzimy do ładu z elektryką tylko po to, żeby nie zrobić sobie ( i komuś ) krzywdy przy późniejszej pracy.

Nie wiem, jakie trzeba mieć uprawnienia, żeby móc zakładać instalacje gazowe, i właściwie wolę nie wiedzieć, żeby się nie załamać.

pzdr
3VZ.pl

Offline K2_Costa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lutego 2010, 22:21:51 »
Jak chodzi o bezpiecznik - marcinm - miałeś 100% rację :)
Twoje stwierdzenie 30A AM2 - doprowadziło mnie dzięki googlom na jakąś amerykańską stronkę - działo się już komuś podobnie.
Coś było pisane - mniej więcej w Twoim stylu jak chodzi o naprawę (jednak tak biegle technicznym językiem samochodowym nie operuje, a translatory wymiękały ;p )
Grzebałem dalej - ze ściągniętych plików dotyczących Camry (skróty pdf'ów to bo-body, ch-charging system, ig-ignition system, st-starting system) doszukałem się w nich powiązania z tym bezpiecznikiem, ale dalej nie znalazłem kolorowych schematów ;p
Szukałem na forum za pomocą szukajki, ale na 6 stronach wyszukanych wątków - nie znalazłem tego co chciałem - chyba, że pod inną nazwą :D

Przepraszam też z góry, za nowy wątek - aczkolwiek śmiem twierdzić ;p że poprzedni nie był identyczny :) dotyczył tylko identycznego bezpiecznika :)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Lutego 2010, 18:16:02 »
Widocznie źle szukałeś. Daj maila, to Ci wyślę.

pzdr
3VZ.pl

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Lutego 2010, 20:19:34 »
Może pomoże:

http://toyotaownersclub.com/forums/index.php?showtopic=6852

Mały kondensator z brązowym kabelkiem umieszczony w aparacie zapłonowym miał zwarcie, ale nie pamiętam w jakiej fazie "kręcenia" przepalał się bezpiecznik. Chyba po przekręceniu kluczyka.

"Ustrojstwo" kosztowało 20PLN w serwisie Toyoty.
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2010, 20:25:58 wysłana przez sienio »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl