Słuchaj esem jak piszesz głupoty to ja prostuję. A poza tym nie liczy sie lepkośc, ale jeszcze jakosc oleju i jak masz w książcze obsługi napisane, ż epowinieneś stosowac olej 5W30 API SL to niestety nie można zastosowac oleju o nizszej kalsyfikacji jakościowej API np. SJ, SH itp. mimo, że jest 5W30
nie pozdrawiam niedouczonych
A ja dla odmiany pozdrawiam uczących się

Ale do rzeczy:
1. Każdy olej silnikowy składa się z bazy i dodatków (uszlachetniających). Baza stanowi od 85 do 90% zawartości oleju silnikowego. Bazy produkuje zaledwie kilku (słownie kilku) producentów na świecie, np. Esso, Shell, Total, Texaco. Chwała temu kto wymieni kolejnego producenta, bo ja jednak wszystkich nie znam :P
2. Cała reszta kupuje bazy i robi różne mixtury. Chociaż np. Elf = 100% własności Total, Mobil = 100% własności Esso, itp. Niektórzy mieszacze robią oleje dla niektórych producentów samochodów: np. Deawoo = Total, Opel = Elf, Ford = Mobil, Toyta = znajdziesz w internecie.
3. Baza semisyntetyczna to: 30% cieczy syntetycznej i 70% oleju mineralnego.
4. Prawie wszystkie oleje sprzedawane w Polsce są rozlewane w Polsce.
5. Prawie wszystkie oleje rozlewane w Polsce są produkowane (mieszane) w Polsce.
Więc bądź tak uprzejmy i nie piep.z na temat jakości olejów. Leją do takich butelek jakie aktualnie mają takie oleje które mają największy popyt nalepiając stosowne nalepki w myśl zasady "Polak potrafi". Sytuacja identyczna jak w produkcji kawy... ;D