Autor Wątek: Jaki olej silnikowy wybrać?  (Przeczytany 118815 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

enzo

• Gość
Odp: Jaki olej silnikowy wybrać?
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Stycznia 2005, 22:15:34 »
Do Zacharego

No oczywiście, przecież po to jest to forum- do wymiany poglądów i uwag  I ja wyraziłem tylko swoją opinie. Poza tym wszyscy przecież nie mogą jeździć na jednym oleju, bo inne koncerny by padły i byłoby nudno hehe. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2006, 20:34:47 wysłana przez ayrsen »

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Stycznia 2005, 23:10:29 »
Cytat: enzo
Mobil 1- 5W50 Najlepszy  I broń Boże nie lejcie Castrola- widziałem co sie dzieje w silniku po 60 tys. na tym oleju... TRAGEDIA. Rozmawiałem z różnymi mechanikami i podzielają moją opinie. Chociaż panowie w toyocie twierdzą, że Castrol już się teraz poprawił to na pytanie który lepszy zawsze odpowiadają że Mobil. Dlatego więcej pytań nie mam.
Skoro to jest Twoja opinia, to napisz czym jest poparta i co takiego widziałeś w tym silniku. A przy okazji mechaników, to dziwne, jeśli są tak zgodni to może mają tam (Mobil) udziały :-DD . Bo ja (i nie tylko) spotkałem się z wieloma różnymi opiniami, wielu różnych mechaników. :D
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2006, 20:36:19 wysłana przez ayrsen »

enzo

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Stycznia 2005, 10:51:39 »
Oki, następnym razem jak będę miał okazje oglądać rozebrany silnik po Castrolu to zrobie fotki i zamieszczę. Ja też spotkałem się z pozytywnymi opiniami mechaników na temat innych olejów... Ale temat tego wątku jest "A pochwalcie się jaki olej macie w swoich autach" więc się pochwaliłem i wyjaśniłem dlaczego taki a nie inny. Nie wiedziałem że trzeba zamieszczać również dowody :-P
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2006, 20:37:27 wysłana przez ayrsen »

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Stycznia 2005, 16:26:23 »
Cytat: BabciaEwa
statoil lazer way 5w40

:o :o :o w camry 2.0TD z nieznanym przebiegiem?!!!  :o :o :o Na pewno nie jest to najlepszy olej do tego silnika.
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2006, 20:38:15 wysłana przez ayrsen »

BabciaEwa

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Stycznia 2005, 17:47:35 »
A właściwie dlaczego? Już ze trzy lata jeździ na takim i nie zauważyłam, żeby mu się coś złego działo. Przedtem laliśmy shella a poprzedni właściciel - bodajże elfa. Zawsze był to syntetyk.
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2006, 20:39:18 wysłana przez ayrsen »

YOTA

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 25 Stycznia 2005, 06:32:30 »
W moim AVE D4D  Castrol Magnatec  5W40
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2006, 20:39:37 wysłana przez ayrsen »

mjr

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 25 Stycznia 2005, 07:19:16 »
Texaco 5W40
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2006, 20:39:56 wysłana przez ayrsen »

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Stycznia 2005, 08:13:07 »
Cytat: babciaEwa
A właściwie dlaczego?

Dlatego że do tego silnika na pewno teoretycznie (no i praktycznie) ten olej jest "za dobry" tzn, ma za małą lepkość. Silnik a jeszcze diesel po takim przebiegu ma naturalne luzy, które nie bardzo lubią rzadkie oleje. Po prostu taki olej nie "wykasuje" tych luzów.
Ja przynajmniej lałbym i zalecał np. na zimą 10w-40 a na lato 15w-40 ,oczywiście oleje takie dobrych firm mają tak dobre parametry że nie masz się co obawiać o rozruch, smarowanie itp. A najlepiej to w ogóle stosowałbym olej do diesla specjalny;)
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2006, 20:41:47 wysłana przez ayrsen »

BabciaEwa

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Stycznia 2005, 12:21:04 »
Dzięki za info. Przemyślę.
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2006, 20:42:15 wysłana przez ayrsen »

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 25 Stycznia 2005, 17:00:05 »
Cytat: serwisSJ
diesel po takim przebiegu ma naturalne luzy które nie bardzo lubią rzadkie oleje. Po prostu taki olej nie "wykasuje" tych luzów.
Po takim, to znaczy po jakim? Kiedy powinno się przejść z syntetyka na półsyntetyk lub mineralny?
Cytat: serwisSJ
w ogóle stosowałbym olej do diesla specjalny
Co masz na myśli?
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2006, 20:43:43 wysłana przez ayrsen »

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 25 Stycznia 2005, 19:20:12 »
A czy ktoś zna takie coś? Brzmi ciekawie.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #41 dnia: 25 Stycznia 2005, 21:15:06 »
Chyba Pigletto lał takie coś do siebie przed naprawą :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Stycznia 2005, 08:41:22 »
Cytat: kysy
Toyota Motor Oil - olej wlany w ASO w Krakowie na I przeglądzie technicznym

Hehe rozszyfrujmy zagadke co to za olej :D  

Perzan zgadza sie, ale róznica miedzy 3S-FE a 2CT jest... zasadnicza :wink:

Cytat: Adrian
Co masz namyśli?

Kolejnośc oznaczen podawana na olejach wg.API oznacza czy olej jest w pierwszej kolejnosci przeznaczony do diesla czy benzyny. Np. API SL CF oznacza ze olej jest przeznaczony do benzyn - literka S (L to najwyzsza obecnie klasa), ale dopuszcza tez stosowanie w dieslu. Natomiast API CF SJ oznacza olej przeznaczony do diesli (C) ale dopuszczony jest tez do benzyny.

pin555

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 26 Stycznia 2005, 18:53:24 »
Castrol RS 10W60. Mialem przyjemnosc ogladac normalne silniki po dosc znacznych przebiegach na Castrolu, Mobilu i Elfie. Zadnych roznic na oko. A jesli ktos pokazuje silnik w wieku maszyny Watta po doswiadczeniach z bialoruska benzyna i piecdziesieciotysiecznych przebiegach miedzywymianowych, mowiac, ze to wina Castrola/Mobila/Elfa itp., to ja przepraszam...
A co do pytania, ktory olej jest najlepszy to nie wiem, bo wszystko smaze na oliwie z oliwek ;-)

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 27 Stycznia 2005, 08:52:44 »
Cytat: pin555
Castrol RS 10W60. Mialem przyjemnosc ogladac normalne silniki po dosc znacznych przebiegach na Castrolu, Mobilu i Elfie. Zadnych roznic na oko.

A ja mam nieprzyjemność oglądac codziennie silniki jezdzone na SLXie i dalej nie wiem skąd sie bierze w nich gnój (sorry  :wink: ) i to po nieznacznych przebiegach 30 - 70tys km, a po np. mobilu silnik ma kolor czystego aluminium... :shock: hehe :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl