2. Pierwszy raz słyszę taką teorię o maksymalnym HTHS. Producenci określają minimalne HTHS, o ile w ogóle określają. Jak nie określają to wynika to z tabeli SAE dla odpowiednich lepkości.
przede wszystkim producenci olejów określają przedział HTHS, który pozwala sklasyfikować olej wg. danej normy
oczywiście HTHS to jeden z kilku parametrów do klasyfikacji
3. Producenci podają, że może być stosowany olej o niższym HTHS mając na względzie, że dostosowali do tego silnik, zeby nie występowały duże przeciążenia.
moim zdaniem jest to kwestia m.in ciasnego spasowania z jakiego słyną silniki Toyoty oraz dbałości o system zmiennych faz rozrządu
oczywiście optymalizacji zużycia paliwa również
Amerykańscy producenci poszli dalej i zalecają 5W20 lub 0W20 w nowych silnikach, gdzie mas HTHS min 2.6.
są to również zalecenia Toyota Japan, są konstrukcje gdzie ma być lany 0W-20, pamiętajmy, że 0W-20 może być ACEA A1/B1, a może być też A3/B4
Widzę, że coś o olejach wiesz, więc dziwi mnie to pytanie.
a mnie dziwi, że tak łatwo jesteś w stanie napisać takie uogólnienie
przede wszystkim zawsze należy zacząć moim zdaniem od tego jaki olej z jakim porównujemy, tzn. konkretny model
10W-40 to przede wszystkim grupa najtańszych olejów i porównaj sobie choćby ich indeksy lepkości z olejami 5W-30 i 5W-40
w zdecydowanej większości to lepkość tych pierwszych będzie miała większą tendencję do zmiany
wartości lepkości przy danych temperaturach też potrafią zaskoczyć przy porównywaniu olejów SAE 10W i 5W
nie jest to wszystko takie oczywiste i osobiście nie zdecydowałbym się pisać takiego uogólnienia
oczywiście obok istnieje temat dodatków, ale wiedza o nich jest ograniczona i ukrywana przez producentów
wiadomo, że lepkość SAE zależy od klimatu, na Maderze zimowe właściwości oleju 0W czy 5W niekoniecznie będą potrzebne
zalecenia Toyoty nie są dla mnie wystarczająco czytelne z tego względu, że nie zdecydowali się oni jak VW, Ford, MB i inni na wprowadzenie własnych aprobat
pewną wskazówką są normy i aprobaty jakimi dysponują oryginalne oleje Toyoty takie jak Formula XS, Fuel Premium Economy, Fuel Economy, itd.