Witam Wszystkich serdecznie!!!
Od 1,5 miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem nowej RAV4 z silnikiem D4D (2AD) -136 KM. W tym okresie przejechałem 9tys. km. Autko sprawuje się super. Mam jednak kilka pytań odnośnie eksploatacji tego samochodu a dokładnie silnika. Na serwisie powiedziano mi odnośnie wymiany oleju (Toyota Fitz w Poznaniu), że ocena stanu oleju przy tym silniku jest przy pierwszym przeglądzie czyli po 15 tys, a jego wymiana po 30 tys. Spotkałem się jednak z opiniami, które sugerują żeby pierwszą wymianę zrobić dużo wcześnie przy ok. 5 tys (tak np. robi Honda, Nissan w samochodach z podobnymi silnikami) - co Wy o tym sądzicie, jakie sa Wasze sugestie i doświadczenia w tym temacie? Jaki olej byście polecili itd? (Informacyjnie obecnie stan oleju sprawdzany na rozgrzanym silniku plasuje się w 1/3 wysokości między min. a max. podziałki). Drugie pytanie tyczy się paliwa. Mianowicie; jedni polecają np. disla ultimate (mniej zaniczyszczeń) inni odradzaja (że jest "zasuche" i niekorzystnie wpływa na wtryski). Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam,
SebastoS