Autor Wątek: Rodzaj oleju a spalanie - przestroga  (Przeczytany 31960 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wojti

• Gość
Rodzaj oleju a spalanie - przestroga
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Grudnia 2004, 17:28:09 »
Cytuj (zaznaczone)
Silnik spali więcej paliwa i więcej oleju!

Puffy... Widać że japońskie silniki benzynowe są Ci obce... Osiągają ona max moc i moment w zakresie średnich i wysokich obrotów, toteż narażone są na spore przeciążenia cieplne. Olej 5W50 jest bardzo dobrym wyjściem. Civic 1.4 mojego kumpla po przejechaniu 200.000km na tym oleju miedzy wymianami (co 10kkm) nie wykazuje zauważalnego zużycia oleju. Ja do swojej Hondy też go lałem, teraz lejędo Yarisa i jest to dobre wyjście. Jeśli już silnik bierze olej to prędzej zacznie brać ten rzadki.Przecież to logiczne!

janmor

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Grudnia 2004, 17:53:50 »
Polecam wymianępo około 2000km na Mobila bo do tego Toyotowskiego to nie mam zaufania!!! Ja akurat mam 0W40 TD i jestem zadowolony.

I nie polecam do Toyek tańszych zamienników w postaci oleju itd. bo póxniejsze komplikacje wychodzą drożej niż u innych producentów.

Pozdrawiam...

Robert2039

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Grudnia 2004, 18:36:27 »
Polecam MOBIL1 5W50. Mam POLO CLASIC r.97, fabrycznie zalany był właśnie tym MOBILEM i co roku zalewany tym samym. Efekt-samochód ma przejechane ponad 100.000 km, nie bierze nic oleju i przy silniku 1.4 60KM jest mocny jakby conajmniej 75 KM miał. Ojciec ma nowego YARKA 1.3 fabrycznie zalany na CASTROLU, tylko nie pamiętam jakim i zastanawiam sięnad wymianą go na MOBIL przy pierwszej wizycie w salonie ale wydaje mi sięże CASTROL to też pewny olej, porównywalny z MOBILEM. Co o tym myślicie??

Robert2039

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Grudnia 2004, 18:54:05 »
Polecam MOBIL1 5W50. Mam POLO CLASIC r.97, fabrycznie zalany był właśnie tym MOBILEM i co roku zalewany tym samym. Efekt-samochód ma przejechane ponad 100.000 km, nie bierze nic oleju i przy silniku 1.4 60KM jest mocny jakby conajmniej 75 KM miał. Ojciec ma nowego YARKA 1.3 fabrycznie zalany na CASTROLU, tylko nie pamiętam jakim i zastanawiam sięnad wymianą go na MOBIL przy pierwszej wizycie w salonie ale wydaje mi sięże CASTROL to też pewny olej, porównywalny z MOBILEM. Co o tym myślicie??

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Grudnia 2004, 19:04:33 »
Cytuj (zaznaczone)
Polecam wymianępo około 2000km na Mobila bo do tego Toyotowskiego to nie mam zaufania!!!

Podejrzewam, że olej Toyoty to Castrol, biorąc pod uwagędługą
współpracęprzy rajdach i typowe oklejenie fabrycznej Corolli WRC.
"I love the smell of flames early in the morning..."

janmor

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Grudnia 2004, 19:28:27 »
Bo to jest Castrol na 100%  :cnice

grzybek-r

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Grudnia 2004, 19:32:59 »
Cytuj (zaznaczone)
Ojciec ma nowego YARKA 1.3 fabrycznie zalany na CASTROLU, tylko nie pamiętam jakim i zastanawiam sięnad wymianą go na MOBIL przy pierwszej wizycie w salonie ale wydaje mi sięże CASTROL to też pewny olej, porównywalny z MOBILEM. Co o tym myślicie??

z tego co mi wiadomo oleje ktore zalewa toyota sa firmy TOYOTA a nie CASTROL...
wiem od doradcy serwisowego z ASO ktory polecil mi zmiane oleju toyoty na mobila....

janmor

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Grudnia 2004, 19:49:26 »
Bo tak sięnazywają, ale to nie znaczy, że nie rozlewają z beczek Castrola!!!

Pedro

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 06 Grudnia 2004, 10:14:33 »
.
Cytat: wojti
Cytuj (zaznaczone)
Silnik spali więcej paliwa i więcej oleju!

Puffy... Widać że japońskie silniki benzynowe są Ci obce... Osiągają ona max moc i moment w zakresie średnich i wysokich obrotów, toteż narażone są na spore przeciążenia cieplne. Olej 5W50 jest bardzo dobrym wyjściem. Civic 1.4 mojego kumpla po przejechaniu 200.000km na tym oleju miedzy wymianami (co 10kkm) nie wykazuje zauważalnego zużycia oleju. Ja do swojej Hondy też go lałem, teraz lejędo Yarisa i jest to dobre wyjście. Jeśli już silnik bierze olej to prędzej zacznie brać ten rzadki.Przecież to logiczne!

Ale Puffy ma racje olej 5W50 jest oleje dla sielników wysilonych, pracujących na wysokich obrotach - czyli o cechach sportowych. To że dobrze współpracuje z japończykami wynika właśnie z charakterystyki tych samochodów czyli częstej pracy na wysokich obrotach.
To, że civic nie wzioł ani kropli oleju do tak naprawdęnic nadzwyczajnego - przy stosowaniu dobrego oleju te silniki tak pracują  :athunbsup .
To naprawdęsuper auto - nie chcęurazić wszystkich właścicieli Corollek, ale pod względem zawieszenia i przyjemności z jazdy nie dorównuja civicowi  c:notell.

Co do oleju "energooszczędnego" to właśnie jest to 5W30, który zapenia mniejsze zuzycie paliwa, ale nie powinien bracowac w silnikach bardzo wysilonych, które baaardzo często wykorzystuja wysokie obroty.

wojti

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 06 Grudnia 2004, 10:49:32 »
Dlatego 5W30 nadaje sięidealnie do Yarisów które są jeżdżone na krótkich dystansach, i bez szaleństw. Czyli tak naprawde to do czego ten samochód powstał-drugie auto w rodzinie dla kobiety... Ale w moim przypadku Yarisek jeździ 200km dziennie i jest dość katowany, więc 5W50 powinien lepiej zdawać egzamin... pozdrawiam wszystkich!

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 06 Grudnia 2004, 11:17:47 »
Cytat: wojti
Dlatego 5W30 nadaje sięidealnie do Yarisów które są jeżdżone na krótkich dystansach, i bez szaleństw.

Sądzę, że to trochęnaciągane stwierdzenie. Sporo wyjaśni sprawdzenie jaki olej jest zalecany do TSa. Też 5W30 ?
Ja zamówiłem przy przeglądzie Mobila 5W50 i tego siębędętrzymał, na razie  :)

Puffy

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Grudnia 2004, 11:50:44 »
Nikt nie mówi o laniu "wody" do silnika. Po pierwsze olej klasy SJ to nie żadne złoto. Dziś normą do nowoczesnych silników jest klasa SL i jak wspominałem od niedawna także SM (wprowadzona po raz pierwszy w tym roku przez "Canada-Oli". Poza tym zapominamy chyba, że klasa S. to amerykańskie oznaczenie, a gdzie europejskie nrmy ACEA i oznaczenia takie, jak ACEA A5, czyli właśnie olej energooszczędny obniżających wewnetrzne tarcie w silniku oraz zapewniających bezstresową jazdęod wymiany do wymiany oleju. Zresztą drodzy Panie i Panowie nie kupujcie tego wszystkiego, co widzicie na półkach w hipermarketach! Tam są najpopularniejsze oleje, a przecież mamy całą masęspecjalistycznych hurtowni i serwisów olejowych (jeśli nie macie 100%zaufania do markowego oleju Toyota). Ja osobiście nie polecam stosowania olejów za gęstych, czyli np 5W50 ponieważ stawiają one zbyt duży opór w silniku (mówięo oznaczeniu letnim 50) i nie były konstuowane z myślą o silniku VVTi. Mówimy cały czas o prosuktach Castrol lub Mobil, a np. firma ELF oferuje odpowiedni olej: Evolution SXR 5W30 o klasie jakości SL i A5/B5 (to drugie oznaczenie B tyczy siędiesli). Można nawet pokusić sięo olej 0W30, bedzie prawdopodobnie jeszcze mniejsze spalanie! Olej ten ma bardzo niski współczynnik zimowy 0W i jest bardzo płynny w niskich temp. Szybko dociera do węzłów olejowych w zimnym silniku. Taki olej oferowany jest prawie przez każdego producenta np. Shell Helix Ultra, Castrol SLX Long Tec...
Pozdrawiam "Yarisowiczów" i jak zawsze czekam na komentarze,opinie i uwagi, które zawsze czytam.

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 09 Grudnia 2004, 13:17:38 »
Wypowiedź sprawiająca wrażenie kompetentnej  :)
Ale czy 5W30 kiedy sięrozcieńczy na upale czy nie będzie znikał w silniku ?

Pedro

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 09 Grudnia 2004, 18:10:02 »
Cytat: Hicks
Wypowiedź sprawiająca wrażenie kompetentnej  :)
Ale czy 5W30 kiedy sięrozcieńczy na upale czy nie będzie znikał w silniku ?

A toyota by go wtedy zalecała ?? :?:

Puffy

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 11 Grudnia 2004, 11:19:57 »
Co sie tyczy znikania w silniku nie sądzę. Olej taki pozostawia, a raczej nie pozostawia w ogóle szlamu w silniku. Stąd surowe zalecenie nie zmieniać co wymianęlepkości i klasy jakościowej oleju. Może to doprowadzić do rozpuszczenia laków i naniesionych zanieczyszczeń, lub przy zmianie po kilku latach na olej o niższym oznaczeniu np. z 10W40 na 5W30 itp. do rozszczelnienia silnika na skutek większej płynności i zdolności penetracji nowego oleju.Ważna jest także klasa jakości. Nie zaleca sięprzechodzenia z wyższej w następnym sezonie na niższą np. z SL na SJ. Zapominamy też czasem,że w silniku są różne uszczelki. Olej zalecany fabrycznie zawiera specjalne składniki zapobiegające ich rozpuszczeniu oraz kolserujący je, żeby potem nie było np. wycieków spod uszczelki głowicy.Ostatnio nasz krajowy Orlen Platinum Exterme dostał nagrodęeuropejską  za skład dostosowany do nowoczesnych uszczelek. To także ważne, bo pomiętajmy, że baza czerpana z ropy nafowej w nowoczesnych olejach to zaledwie jakieś 30 może ciut więcej %, a reszta to dodatki uszlechetniające, inhibilatory tarcia i podobne składniki. Jeśli chodzi o ochronęsilnika przy wysokich temperaturach taki wykresik jest w instukcji obsługi. Waży jest ten drugi oznacznik 30. Choć z pewnością w naszych warunkach klimatycznych bardziej sprawdziłby się40, bo w lecie są i temp sięgające 30kilku stopni. Ale ze spokojem 30 "styknie" w końcu na pustyni nie mieszkamy, a silnik chłodzi także ciecz i zapobiega przegrzaniu siębloku silnika. Większy kłopot z pewnością mają właściciele aut chłodzonych tylko olejem i powietrzem. Tam olej w lecie odgrywa większe znaczenie przy odprowadzaniu ciepła. Pamietajmy, że im wyższy współczynnik letni tym olej gęstszy i z większym ciśnieniem przechodzi przez filtr oleju. W Naszych sugestiach zabrakło o tym mowy, że bardzo istotny jest filtr oleju. Należy stosować fabryczny, bądź markowy najwyższej jakości, żeby nam kiedyś nie pękł (jak prezerwatywa pod ciśnieniem, gdy zostawimy u jej końca powietrze :D ) i całe zanieczyszczenia nie przedostały siędo silnika. Oleje o większym współczynniku letnim stawiają filtrowi większy opór. To chyba logiczne, skoro ciecz jest bardziej gęsta. Pozdro

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl