Autor Wątek: Jak u Was działa sprzegło...???? (F)  (Przeczytany 32912 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rozapro

• Gość
Jak u Was dzia³a sprzêg³o...???? (F)
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Sierpnia 2005, 18:56:13 »
Witam wszystkich,

U mnie sprzeglo "bierze" w srodku , tzn ani przy podlodze ani na gorze autku ostatnio stuknelo 131 kkm a jeszcze w sobote czeka go tysiaczek do przejechania (acha no i nie bylo jeszcze wymieniane) , nie slizga wszystko jest ok.

Jedynie co mam nie tak to (chyba) lozysko wyciskowe wspomnianego sprzegla ktore przy ruszaniu huczy (i rowniez przy zmianie biegow mozna cos takiego uslyszec) ale stwierdzilem ze jak kiedys bede robil sprzeglo to moze i to zrobie...

no i tutaj musze sie z wami podzielic pewna refleksja ... otoz wyczuwam oznaki pewnego kaprysu mojej kari albo jak kto woli inteligencji  - poniewaz kilka razy probowalem "pokazac" mechanikowi huk podczas ruszania (tak dla spokojnosci ze to nic groznego) i jak na zlosc ani razu sie nie udalo... natomiast w drodze do warsztatu i z, w najlepsze, przy kazdym ruszaniu wszyscy ludzie sie za mna ogladali.

Rafi

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Września 2005, 22:52:51 »
Co jakis czas w mojej nie psujacej sie carinie zdaza ze sprzeglo bierze na samym, samym  poczatku, sa to jak na razie sporadyczne przypadki, moze dwa razy na tydzien... szczegolnie wtedy gdy parkuje auto, i powoli dojezdzam np do kraweznika, lub na biegu wstecznym.
Ostatnio tez (i tu nie wiem czy mam pisac osobny watek  :chmmm  , ale moze to jest zwiazane ze sprzeglem wiec pisze razem) ale tez sporadycznie mam problem z biegami ,cos zle wchodza, np z 1 n 2 i z 2 na 3,jak by byl jakis opor.

Macie jakies pomysly?

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 30 Września 2005, 07:36:29 »
Rafi poczytaj to co napisałem TUTAJ .
Podobne objawy natychmiast ustąpiły.Olej kupiłem i wymieniałem w Norauto.
Pozdrawiam.

topol

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Września 2005, 09:38:19 »
ciekawy patent   :chmmm

skaucik

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Września 2005, 11:09:24 »
Witam
co do sprzegielka...
ja mam w mojej Cari 295tys + 50 tys (byla wymieniana deska przy przebiegu wlasnie 50tys)
no i mam objawy tego ze sie slizga... wiec wydaje mi sie ze wymiana sprzegla dosc wczesnie nie jest potrzebna
latwo wyliczyc ze mam przejechane 345tys km --- fakt jest taki ze czasem okropnie sie slimaczy zeby sie rozbujac.... ale co jest ciekawsze czesto ma tak ze idzie jak burza a sprzeglo sie nie slizga.. jest to dziwne i nie bardzo wiem czemu tak jest.

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 30 Września 2005, 12:22:04 »
Cytat: skaucik
jest to dziwne i nie bardzo wiem czemu tak jest.

Na sprężyny sięzaczepi  :twisted: i śmiga.

Rafi

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 30 Września 2005, 19:57:30 »
zawika1, olej zmienie w nastepnym tygodniu.
Ale co ze sprzeglem?

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 01 Października 2005, 09:05:58 »
Jak wymienisz olej w skrzyni biegów, to powinno to skrzynce biegów pomóc.
U mnie zadziałało. Skrzyneczka chodzi bez oporów i zacięć. Kosz to około 130 zł.
Zawsze to taniej niż płacenie za rozbieranie skrzyni. To zawsze sięzdąży zrobić.
Pozdrawiam.

Carinka EE

• Gość
Sprzęgło
« Odpowiedź #38 dnia: 12 Listopada 2009, 13:14:01 »
Witam, mam problem po 392tys km skonczylo się sprzegło tzn konczy bo już się slizga. czas na nowe... szukam w wawie i nie moge znalesc... a jak juz jest to cena mnie rozwala. i moja prosba taka kto wie gdzie tanio mozna kupic? albo jakis zaufany warszatat gdzie odrazu by mozna było wymienic. Posiadam |Carine 1996r 2.0 benzyna.  Z góry dziękuje.

Carinka EE przed zakładaniem każdego nowego wątku zajrzyj do faq o carinie i użyj funkcji "szukaj".
Wątek scalam z odpowiednim.

Pozdrawiam Miche
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2009, 14:15:56 wysłana przez Miche »

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
Odp: Sprzęgło
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Listopada 2009, 13:31:51 »
przepraszam, ze troche nie odpowiem na Twoje pytanie..
ale..to oryginalne sprzegło po 390 KKM padło? :D

jesli tak..to szacun dla sprzegła :D
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
Odp: Jak u Was działa sprzegło...???? (F)
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Listopada 2009, 16:13:43 »
troche kosztuje, w lato wymienialem u ojca w 2.0, kupilem komplet Aisin'a z allegro za jakies 600zl z przesylka. jak do tej pory bez problemow, (ok 5tys.km zrobilismy, wiem smieszny przebieg ale autko malo jezdzone)

podpowiadajac jesli bedziesz kupowal przez neta, kiedy bedziesz mial wymontowane to sobie pomierz wszystkie wymiary tarczy, lozyska itd... i skonsultuj je ze sprzedajacym, tak na wszelki wypadek <diabel>

i nie ma co zalowac, szarpnij sie na caly komplet, zeby pozniej nie bylo problemow, ze puscil docisk albo lozysko sie posypalo...
tak zapobiegawczo dla spokojnego snu :-P
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 12 Listopada 2009, 16:25:29 »
sprzegło AISINa kupisz w intercarsie ze znizkami klubowymi, jak bedziesz wymieniał koniecznie weź na to fakture, wtedy przy wymianie felernego sprzegła IC zwroci ci koszty robocizny ;)
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 13 Listopada 2009, 00:30:44 »
Dokładnie. Ja musiałem reklamować AISIN a Gruszek też ma z nim same problemy. Obecne jest prawie ok... prawie, bo zbyt łatwo je przypalić podczas dłuższego trzymania auta na "pół-sprzęgle" (czego i tak unikam jak tylko mogę z zasady). Reklamowane sprzęgło szarpało strasznie i się samoistnie sprzęgało. Winą była "lepiąca się tarcza" po jej rozgrzaniu.
Dla mnie AISIN się skończył. Następne jakie Cari dostanie będzie na pewno innej firmy, bo takiego rozczarowania marką jeszcze nigdy nie przeżyłem (przynajmniej w kwestii części zamiennych).
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2009, 00:33:01 wysłana przez Dagon »

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 13 Listopada 2009, 00:38:39 »
dodam ze moje tez sie lepiło, po wymianie pompki ( 2 razy) i wysprzeglika okazalo sie ze ten typ tak ma. Moj mechanik natomiast twierdzi ze Aisin w innych markach  tak sie nie zachowuje( czyt, nikt z klientow nie narzekał)
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 13 Listopada 2009, 21:14:26 »
ojcowe aisin'owe sprzeglo jak narazie ok, odpukac :-)

Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl