Autor Wątek: Jak u Was działa sprzegło...???? (F)  (Przeczytany 32863 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

koyot-a

• Gość
Jak u Was dzia³a sprzêg³o...???? (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Grudnia 2004, 22:02:27 »
Fakersik! 1.wyjmij wycieraczki,dywaniki lub co tam włożyłeś pod pedały   2.regulacja pedału sprzęgła 3.nie pomogło? wymiana sprzęgła<zawsze komplet> może być mechanik w kufajce,często wiedzą co robią i odwrotnie

fakers

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Grudnia 2004, 01:09:05 »
:abadgrin Witojcie....No to sprzęgiełko juz mam  :aclap (cały kpl.oczywiście) :aclap  czekam teraz na wolną chwile i zabieram sie do roboty :bojjjjjjjjjj czy są jakieś zagadki które mogą wystąpić przy wyjmowaniu owej skrzyni biegów (silnik Diesla) jeżeli juz ktoś sie z tym zmagał a ma ochotęsie tym podzielić to chętnie bym siędoszkolił aby mi to sprawniej poszło......Z góry dziękuję..... :modlitwa

fakers

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Grudnia 2004, 00:32:06 »
He he juz wymieniłem i mam nowiuśke sprzęgiełko teraz jestem zadowolony jak cholera bo biegusie same wskakują i nie ma żadnych dziwnych dzwieków podczas ich przełączania.Operacja przebiegła bardzo sprawnie czas operacji 4 godziny z przerwa na kawe i piwo......A miałem cykora....jak widać niepotrzebnie.

Premo

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Grudnia 2004, 21:38:14 »
:aclap  :aclap  :aclap  :aclap  :aclap  :aclap  :aclap

danielo

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Lipca 2005, 21:33:30 »
Cytat: fakers
He he juz wymieniłem i mam nowiuśke sprzęgiełko

ile cie to kosztowalo? bo mam identyczne objawy jak ty przed wymiana. wsteczny to praktycznie za kazdym razem wrzucam jak "dentysta" wrr, a i reszta biegow nie wchodzi juz tak lekko jak kiedys :(

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Lipca 2005, 21:43:49 »
U mnie jest tak, (ale nie wiem czy to źle, czy dobrze, nie znam się), że jak przy najwyższych obrotach praktycznie zmienie bieg dosyć szybko to przez chwilęczuć takie spore (czasem) "Zmulenie" takie jakby sięchwilęrozpędzał zanim złapie te obroty.
Nie wiem czy to dobrze opisuje.
Jak jechałem ze znajomym który ma ciut większe doświadczenie z samochodami, to powiedział mi że to nie jest normalne, stąd moje pytanie.
Byłym wdzięczny gdybyście mnie oświecili;)

Pozdrawiam!

gregro

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Lipca 2005, 09:46:16 »
Cytat: Michal_P
U mnie jest tak, (ale nie wiem czy to źle, czy dobrze, nie znam się), że jak przy najwyższych obrotach praktycznie zmienie bieg dosyć szybko to przez chwilęczuć takie spore (czasem) "Zmulenie" takie jakby sięchwilęrozpędzał zanim złapie te obroty.
Nie wiem czy to dobrze opisuje.
Jak jechałem ze znajomym który ma ciut większe doświadczenie z samochodami, to powiedział mi że to nie jest normalne, stąd moje pytanie.
Byłym wdzięczny gdybyście mnie oświecili;)

Pozdrawiam!

Może ślizga sięsprzęgiełko, czyli: "brak tarczy", coś z dociskiem, olej na tarczy lub ktoś zabardzo skasował luz na pedale sprzęgła.
Pozdrawiam

Offline dziejo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Lipca 2005, 10:02:43 »
Ja sprzeglo robilem przy 250 tys.130 Michala_P to chyba za wczsnie
W moim przypadku biegi wchodzily prawidlowo.Natomiast rozpedzac sie musialem  powoli /czuc bylo ,ze sie slizga/

topol

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Lipca 2005, 14:36:24 »
Cytat: dziejo
Ja sprzeglo robilem przy 250 tys.130 Michala_P to chyba za wczsnie
W moim przypadku biegi wchodzily prawidlowo.Natomiast rozpedzac sie musialem  powoli /czuc bylo ,ze sie slizga/

Ja mam 290kkm a sprzęgło oryginalne, może powinienem je jednak wymienić...

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Lipca 2005, 18:26:37 »
130 Michala_P to chyba za wczsnie

O ile to nie jest 230 ;)

przez chwilęczuć takie spore (czasem) "Zmulenie" takie jakby sięchwilęrozpędzał zanim złapie te obroty.

Klasyczny objaw ślizgającej tarczy :(
Zobacz jeszcze pod górkę, ok. 80-90km/h, 5 bieg i nagle ostro w gaz. :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

topol

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Lipca 2005, 08:41:03 »
Cytat: Perzan
130 Michala_P to chyba za wczsnie

O ile to nie jest 230 ;)

przez chwilęczuć takie spore (czasem) "Zmulenie" takie jakby sięchwilęrozpędzał zanim złapie te obroty.

Klasyczny objaw ślizgającej tarczy :(
Zobacz jeszcze pod górkę, ok. 80-90km/h, 5 bieg i nagle ostro w gaz. :)
Pozdro.

Uspokoił mnie nasz prezes, u niego (jeździ cariną 2,0 GLi   :cehhh  ) sprzęgło robili przy 310kkm, także mi chyba jeszcze trochęzostało, może pół roku   :chmmm

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Lipca 2005, 22:52:55 »
Cytat: topol
robili przy 310kkm, także mi chyba jeszcze trochęzostało

Wszystko zależy od stylu jazdy Twojego i poprzednich właścicieli :(
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

topol

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Sierpnia 2005, 09:54:05 »
Cytat: Perzan
Cytat: topol
robili przy 310kkm, także mi chyba jeszcze trochęzostało

Wszystko zależy od stylu jazdy Twojego i poprzednich właścicieli :(
Pozdro.

No cóż, jestem drugim właścicielem, poprzedni preferował dość "gumową" jazdę, choć od prędkości nie stronił   :adiabelek  , ja jeżdżępodobnie, wyścigi 1/4 mili jakoś nigdy mnie nie pociągały   :adiabelek  no a do tego 90% przebiegu to trasa (50-80 km naraz) to też swoje znaczy....   :aslyer

bresland

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Sierpnia 2005, 14:08:34 »
Witam!
U mnie było podobnie, sprzęgło łapało na samym dole, przy ruszaniu słychać jakiś metaliczny zgrzyt (nie ma go tylko przy bardzo delikatnym ruszaniu). Tak więc korzystając z ksiązki (ściągniętej notabene z tego formum) dokonałem regulacji i jest trochęlepiej. Problem w tym, że książkowa wysokość podału sprzęgła wynosi coś koło 16 cm od podłogi, a u mnie maksymalnie jest 14 cm (po regulacji, bo przed było 12 cm) i więcej nie da siępo prostu zrobić. Właściwie nie ma problemu z biegami, jedynie przy wstecznym trzeba wciskać sprzęgło w podłogę. Najbardziej martwi mnie ten zgrzyt - może ktoś ma jakiś pomysł jak to zlikwidować? Dodam tylko, ż moje nowe autko - Carina E kombi 97' ma przbeirg 175 000 km i nie miała jeszcze nic ze sprzęgłem robione. A tak wogóle to przy okazji chciałem sięzapytać gdzie tu sięmozna przedstawić, bo nie mogęcoś znaleźć.

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Sierpnia 2005, 16:26:08 »
Cytat: bresland
książkowa wysokość podału sprzęgła wynosi coś koło 16 cm od podłogi, a u mnie maksymalnie jest 14 cm

hm     u mnie było podobnie z regulacją pedału hamulca.
Może te książkowe rozbieżnosci wynikaja iż my mierzymy bez bez odejmowania grubości lakieru i wykładziny podłogowej  :wink:

Cytat: bresland
gdzie tu sięmozna przedstawić, bo nie mogęcoś znaleźć

--> Tu sięwitamy <--

W mojej rokci sprzęgło chodziło (oraz po wymianie jakieś 2 lata temu) i chodzi dalej na odpowiedniej wysokości i jak maselko   :athunbsup  
Mam porównanie - bo dosyć czesto siadam do różnych modeli osobowych aut (służbowe).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl