Autor Wątek: nie chce chodzić na benzynie  (Przeczytany 4401 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lukilesniewski

• Gość
nie chce chodzić na benzynie
« dnia: 20 Lipca 2008, 14:16:19 »
witam. NIedawno kupiłem Camry 3.0 z `92, powiedziano mi że nie będzie działać na benzynie dopóki nie wymienie przepływomierza. Przepływomierz NOWY, a na benzynie nie działa, więc chciałem sprawdzić czy pompa paliwa podaje ale nie wiem które styki przy zbiorniku są od zasilania pompki a które od poziomu paliwa. według moich pomiarów z instalacji wychodzi pięć styków, znalazłem tam dwie masy i żadnego "+".
Moje pytanie: co może być nie tak że nie mam zasilania na pompce paliwa??

Offline niger

• Toyot Chodzacy
Odp: nie chce chodzić na benzynie
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lipca 2008, 21:13:55 »
To przekręc zapłon i bedziesz widzial które kable są od stanu paliwa a które od zaśilania,może pompka padła jest kilka opcji

lukilesniewski

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lipca 2008, 23:01:59 »
Śmieszne. zapłon był włączony, jutro sprawdze czy pompka działa "na krótko" i będe dalej czekał na Wasze propozycje..

Sergiusz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lipca 2008, 23:25:12 »
Po włączeniu zapłonu pompa dostaje zasilanie na chwilę do czasu aż na listwie wtryskowej będzie właściwe ciśnienie. Gdy samochód zostanie uruchomiony (zapali) to pompa chodzi cały czas. Więc po włączeniu zapłonu, gdy silnik nie pracuje raczej nic nie zmierzysz.

radogd

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipca 2008, 11:35:04 »
Po włączeniu zapłonu pompa dostaje zasilanie na chwilę do czasu aż na listwie wtryskowej będzie właściwe ciśnienie.

a jeśli pompa nie działa przez ta chwile tylko jak sie zaczyna uruchamiać silnik to co może być przyczyną?

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipca 2008, 17:06:52 »
Sprawdz pompke w pierwszej kolejności czy jest sprawna bo teraz to możemy sobie pisac do bólu co może być :-)

lukilesniewski

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lipca 2008, 20:19:18 »
Sprawdziłem i napewno pompka jest do wymiany:(
dzięki za pomoc:)

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lipca 2008, 20:32:43 »
No widzisz wiec już mamy punkt zaczepienia, napisz jak zmienisz pompke i czy PB już bedzie sprawna :-)

Premier

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lipca 2008, 05:57:24 »
Ciekawe czy sie wtryski nie zapiekly z braku chlodzenia paliwem :|

radogd

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Lipca 2008, 10:26:54 »
hmm a wie ktoś może co odpowiada za tzw. "ssanie"  w 3.0 ??

owca

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Lipca 2008, 16:32:16 »
hmm a wie ktoś może co odpowiada za tzw. "ssanie"  w 3.0 ??

Po drugiej stronie kolektora (po przeciwnej do przepustnicy) Masz takie cos co wyglada jakby pompka i do tego jest podlaczony przewod paliwowy. Jakbys rozkrecil kolektor z tej strony to w srodku zobaczysz skrzydlo i wtrysk paliwa. Kiedy silnik jest zimny - skrzydlo sie uchyla i rozpylana jest benzyna w dolocie.

Rozkrecilem to kiedys i mam zdjecia, ale je musze poszukac. Jesli potrzebujesz to moge umiescic - najwczesniej jutro najpozniej w sobote.
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2008, 16:34:29 wysłana przez owca »

radogd

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Lipca 2008, 20:41:38 »
owca już to przerabiałem ale ok czyli to na 100% odpowiada za ssanie tak to ok wiec nie tu szukać przyczyny ja szukać gdzie indziej hehehe  eehh jak ja kocham zagadki  :grin:

lukilesniewski

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Września 2008, 18:54:08 »
Troche to trwało, po wymianie pompki chodzi na benzynie i wszystko chyba jest OK, martwi mnie tylko to że czuć benzyne w kabinie, jednak myśle że to wina tego że nie chodził na Pb dość długo.
Jeszcze jedno jak jest zimny to ma nierówne obroty i gaśnie (mówie o pracy na benzynie), może już ktoś pisał o czymś takim, to poszukam na forum.

Dziękuje za zainteresowanie moim problemem <narka>. Łukasz

owca

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Września 2008, 09:11:35 »
czuć benzyne w kabinie, jednak myśle że to wina tego że nie chodził na Pb dość długo.
Jeszcze jedno jak jest zimny to ma nierówne obroty i gaśnie (mówie o pracy na benzynie), może już ktoś pisał o czymś takim, to poszukam na forum.

U mnie w camry bylo tez czuc benzyne w kabinie - winą była wydostająca sie benzynka z jednego z wtrysków (nie zmienilem oringow na wtryskiwaczach jak je ruszalem), a pozniej tez okazalo sie ze mam nieszczelnosc gdzies przy kolektorze wydechowym (przedmuchane i przepalone obie uszczelki) co skutkowalo tym ze spalin bylo troche pod maska i nawiew je zaciagal do srodka.

Tak ze jesli czujesz benzynie w kabinie to napewno jest cos uszkodzone - na gazie spaliny nie maja takiego charakterystycznego zapachu wiec pewnie tego nie czules !

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl