Autor Wątek: Corolla 1.6VVT-i 2004r.  (Przeczytany 3721 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

__MoRDrEdD__

• Gość
Corolla 1.6VVT-i 2004r.
« dnia: 20 Lipca 2008, 15:21:51 »
Temat juz poruszany na forum tzn wyswietlila mi sie kontrolka check engine, raz ( w serwisie wylaczyli ) drugi raz...i ktos z serwisantow orzekl ze katalizator sie do niczego juz nie nadaje. Teraz kontrolka zapalila mi sie trzeci raz i silnik bardzo sie grzeje a do tego jest strasznie mulowaty ! No i chyba rzeczywiscie trzeba wymienic ten katalizator i tutaj moje pytanie. W serwisie za sam katalizator policzyli mi 3 tys z groszami + wymiana i cos tam jeszcze razem okolo 4 tys! a to duzo. Dzwonilem do kilku firm zajmujacych sie ukladami wydechowymi i zaoferowano mi tam wymiane katalizatora za kwote oscylujaca wokolo 1tys zl. Pytanie moje jest nastepujace jak bedzie funkcjonowal silnik po zalozeniu zamiennika katalizatora ? Czy jest mozliwosc ze wsadza mi jakis bubel i silnik nie bedzie poprawnie sterowany przez komputer i dalej bedzie sie tak grzal ? Ew. czy groza mi jakies inne sprawy zwiazane z wsadzeniem zamiennika katalizatora ? Czy radzicie mi zalozyc go w serwisie toyoty ?
Pozdrawiam

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Corolla 1.6VVT-i 2004r.
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lipca 2008, 15:58:47 »
Jaki masz przebieg i czy jesteś pierwszym użytkownikiem?

__MoRDrEdD__

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lipca 2008, 16:46:12 »
Przebieg to 64 tys km kupilem go od znajomego ktory zrobil na nim 44 tys km....samochod byl serwisowany w Aso i kupiony w Polsce

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lipca 2008, 16:55:07 »
Rozczarowująco niski. Sam mam takie auto (2004, 1.6) o przebiegu ca. 60 tys. Zwykle przyjmuje się, że kłopoty z katalizatorem w tych autach zdarzają się powyżej 100 tys. Spróbuj może zmienić paliwo na lepsze, bezsiarkowe, może problemy ustąpią, a przynajmniej uda się jeszcze pojeździć trochę na tym katalizatorze...

Może raczej masz uszkodzoną którąś sondę lambda niż wykonczony katalizator?
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2008, 19:24:52 wysłana przez Radex E9 »

__MoRDrEdD__

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lipca 2008, 20:13:24 »
Jezdze na 98 bezsiarkowej ze statoila ale kiedys musialem zalac na podrzednej stacji NONAME i paliwo bylo tak kiepskiej jakosci ze samochod ujechal kilkaset metrow zgasl i juz nie odpalil....trzeba bylo czyscic wszystko w aso Toyota. I te problemy ktore mam sa spowodowane prawdopodobnie tym! Samochod w tej chwili nie nadaje sie do jazdy bo jezdzi tak ze przy nim moja druga toyoya yaris 1.0 to torpeda...nie mowiac juz o tym ze grzeje sie do tego stopnia ze wiatrak chodzi praktycznie caly czas...jest to spowodowane wlasnie katalizatorem ? tak tlumaczyli mi w aso

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lipca 2008, 20:50:50 »
To być może wiele wyjaśnia. Mimo wszystko dałbym te 4000 na katalizator w ASO, jeśli zamierzasz pojeździć jeszcze parę lat tym autem. A chyba warto, moja Corollka po 60 tys. jest jak nowa. Zdaje się też, że za tym katalizatorem jest druga sonda i pewnie niefabryczny może oznaczać ciągle jakieś kłopoty.

BliSki

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lipca 2008, 15:01:46 »
kiedys musialem zalac na podrzednej stacji NONAME i paliwo bylo tak kiepskiej jakosci ze samochod ujechal kilkaset metrow zgasl i juz nie odpalil....trzeba bylo czyscic wszystko w aso Toyota.
Szkoda zatem, że nie zgłosiłeś tego faktu w odpowiednim miejscu. Mogło to spowodować uszkodzenie silnika a gdybyś to zgłosił, to może byłaby szansa na pokrycie kosztów remontu silnika.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lipca 2008, 15:14:34 »
nie pakowałbym sie w  zamienniki. Moj ojciec zaoszczedzil i w Almerke  ( 80 kkm przebiegu) wstawil zamiennik. Po 300 km znowu komp wywalil blad. Sonda nie widzi katalizatora
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl