Autor Wątek: szarpanie na benzynie,na gazie ok  (Przeczytany 4859 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mirek1968

• Gość
szarpanie na benzynie,na gazie ok
« dnia: 23 Lipca 2008, 08:07:21 »
mam corollę silnik 4E-FE rocznik 98 oczata  :-) liftback pojemność 1332 cm i od pewnego czasu problem.Silnik na benzynie szarpie ,ewidentnie coś ze spalaniem bo traci moc czasami "wskoczy" i jest chwile ok a potem znowu.Po przełączeniu na gaz jest ok
Wymieniałem już świece ,nic to nie dało ,kilka dni temu zauważyłem że świeci cewka 4-1
Wymyłem ją i posmarowałem pastą silikonową używaną do izolatorów WN w energetyce,świecenie zniknęło ale szarpanie nie :-(
Powiem szczerze -nie wiem co dalej robić        cewka nowa 400zł  przewody ponad 200 i nie wiem czy to coś da
Pozdrawiam i dzięki za każdy pomysł

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: szarpanie na benzynie,na gazie ok
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lipca 2008, 08:35:40 »
Witam.
Proponuję abyś przeszukał archiwum grupy szczególnie w dziale LPG.

Pozdrawiam
Obi

Mirek1968

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lipca 2008, 09:34:35 »
dzieki za podpowiedz,szukałem ale nic

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lipca 2008, 09:47:03 »
A może filtr benzyny zapchany?

BliSki

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lipca 2008, 11:27:38 »
Silnik na benzynie szarpie ,ewidentnie coś ze spalaniem bo traci moc czasami "wskoczy" i jest chwile ok a potem znowu

Skoro na benzynie jest źle a na gazie OK, to może coś z wtryskami? Jak długo jeździsz na /PB? Znaczy mam na myśli czy nagrzewasz długo na /PB i potem przełączasz na LPG? Czy robisz czasami dłuższe trasy na /PB? Jakiego paliwa używasz? Jak długo masz paliwo w baku?

Mirek1968

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lipca 2008, 16:32:21 »
dzwoniłem dzisiaj do ASO i powiedzieli ze oni zaczną od luzów zaworowych??może wtryskiwacze może przewody ,ale na dzien dobry czeka mnie komputer-180zl!!!
coś czuję że rolka mi bokiem wyjdzie,a bylo tak pieknie ,piec lat i nic a tu taka klapa.
Na Pb staram się jechac do nabrania temperatury ,a w baku zawsze mam tak dosc -wymiana paliwa jest.
Raz niedawno na jakies 1000 km przeszlo ale i tu dziwne stalo sie to po wymianie swiec na jakies stare ngk bo nie mialem szybko innych
teraz zalozylem nowe denso i klapa
dzieki wszystkim za zinteresowanie i pozdrawiam
bede pisal jak postepy
Mirek

BliSki

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lipca 2008, 22:59:20 »
coś czuję że rolka mi bokiem wyjdzie,a bylo tak pieknie ,piec lat i nic a tu taka klapa.
Jak pięć lat nie było problemów, to tylko chwalić  <brawo>
A teraz może jest jakiś mały problem, wiec nie ma co dramatyzować.
Ja w poprzednim autku miałem LPG i wiem jedno. Tylko Shell V-Power się w nim sprawdzał. Zalewałem zawsze tylko 10 litrów  od rezerwy. Raz w miesięcy przejeżdżałem cały dzień najlepiej w trasie żeby wtryski się przeczyściły i przez 9 lat było OK.

Może u Ciebie to też wina paliwa? Ja bym wyjeździł to co masz i zalał nowe i od tego zaczął sprawdzanie.

stalo sie to po wymianie swiec na jakies stare ngk bo nie mialem szybko innych
teraz zalozylem nowe denso i klapa
A nie uszkodził się przy okazji któryś z kabli WN?
Z takim przypadkiem się też spotkałem...
« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2008, 23:03:49 wysłana przez BliSki »

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lipca 2008, 13:39:54 »
A czy nie pojawiły Ci się problemy z zapalaniem silnika? Albo że chwilę pochodzi na benzynie i zaraz zgaśnie i jest problem z odpaleniem?
Może warto byłoby zacząć o pompy paliwa, która zaczyna tracić swoją wydajność. Ciekaw jestem jakie będzie rozwiązanie, bo mam podobny problem, tylko że w E9 1,6.
pozdrawiam, Maciek
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lipca 2008, 15:09:34 »
Z tego co tutaj piszecie wynika, że siada zasilanie w paliwo. Zaczynamy od pompki paliwa i filtra. Następnie zdejmujemy dekiel i zaglądamy do zbiornika paliwa. Na rurce ssącej jest siatka, która często się zatyka. Następnie drożność przewodów i na końcu układ wtryskowy.
Bonzol. Lubię pupcię mojej Rolki !!!

tomek79

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Sierpnia 2008, 22:44:09 »
jak malo jezdzisz na benzynie to na 100 % wtryski.Jak masz możliwość to ściągnij z wtrysku wtyczke i sie przejedz, jak bedzie gorzej to znaczy ze ten jest dobry, jezeli nic sie nie zmieni to znaczy ze ten jest uszkodzony.Tak zrób z kazdym wtryskiem.Ja juz samodzielnie musialem przeczyścic dwie sztuki,nic trudnego,tylko trzeba wymontować...Jak zlokalizujesz to napisze jak to zrobić. Wtryski kiedy nie pracują to sie mocniej nagrzewaja,zbiera sie na nich nagar, kiedy jest juz zabrudzony to nie pomogą mu juz zadne preparaty dolewane do benzyny...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl