Autor Wątek: Czujniki parkowania  (Przeczytany 54853 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jackal

• Gość
Odp: Czujniki parkowania
« Odpowiedź #60 dnia: 05 Lipca 2005, 16:19:09 »
Jasne  8)

Bylu

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 23 Czerwca 2006, 10:33:12 »
Mam Avensisa sedana 2003 i chcę zamontować czujniki cofania. W autoryzowanym serwisie w W-wie to koszt 1600 zł (z montażem) i nie ma wyboru urządzenia. Jest tylko jeden typ w ofercie. Czy macie już jakieś doświadczenie z tymi urządzeniami, czy może sami instalowaliście. Jeśli tak, to co jest godne polecenia na rynku?
Pozdrawiam i czekam na info.
Bylu

Bylu - połączyłem Twój watek z juz istniejącym ale:
1) przeczytaj regulamin TKP /i stosuj się do niego na przyszłość >:(/
2) przeczytaj FAQ Avensis /po co ja nad nim spędziłem tyle czasu ???/
3) witaj na forum i baw się dobrze ;)
ayrsen
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2006, 10:42:35 wysłana przez ayrsen »

tamigo

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 23 Czerwca 2006, 18:55:32 »
niedawno malowałem przedni i tylny zderzak bo po ostatniej zimie wygladały fatalnie. do kompletu postanowiłem sobie założyc własnie czujniki cofania. lakiernik pomalował sensory pod kolor zderzaka a ja zająłem sie ich montażem. trwało to mniej niz godzine .montaz tego urzadzenia jest prymitywnie łatwy. w komplecie z czujnikami było odpowiednie wiertło do zderzaka. centralkę wielkosci paczki papierosów schowałem w bagazniku po lewej stronie pod wykładziną. samo podłączenie tez jest proste.zasilanie podłącza sie pod zarówkę swiateł wstecznych i to wszystko. 4 sensory i 4 wtyczki kazda ponumerowana a,b,c,d i to samo w centralce. wyswietlacz założyłem sobie nad lusterkiem wstecznym najlepiej pasuje dla mnie to miejsce bo z przyzwyczajenia patrze w lustrka jak cofam. za komplet czujników zapłaciłem 120zł w Warszawie na ul. łodygowej obok stacji benzynowej Petrochemia. mogłem założyc te same czujniki w aso ale wolałem zoszczędzić jedno "zero".

http://img58.imageshack.us/my.php?image=p52000091uf.jpg
http://img267.imageshack.us/my.php?image=czc8mq.jpg
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2006, 19:24:07 wysłana przez ayrsen »

blue_point

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 23 Czerwca 2006, 22:23:25 »
wyswietlacz założyłem sobie nad lusterkiem wstecznym najlepiej pasuje dla mnie to miejsce bo z przyzwyczajenia patrze w lustrka jak cofam.

Ja również mam czujnik parkowania, i zamontowany jest nad panelem drewnopodobnym. Ja z przyzwyczajenia oglądam się do tyłu jak cofam, nie mam zwyczaju patrzec w lusterko wsteczne. W lexusie IS200 jeszcze jakoś to szło, ale teraz jak musialem go oddac to w AVE jest za wysoko.

olisadebe

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 06 Listopada 2006, 22:08:17 »
zastanawiam sie nad montazem czujnikow cofania moze ktos ma jakies doswiadczenia? :?:

Ja właśnie musiałem zainstalować takie coś - nie działa mi wycieraczka z tyłu i podgrzewanie prawego lusterka, więc w związku z przewidywanym w zimie stanem zaśnieżenia tylnej szyby uczyniłem to w celu zapewnienia sobie jakiej takiej widoczności do tyłu.
Koszt 400 PLN z montażem. Irytujący jest tylko ten dziki pisk...

Budrys

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 06 Listopada 2006, 23:14:28 »
W swojej AVE zamontowałem czujnik cofania typ EURA E-2040 ( kwadratowy ) z wyświetlaczem nad lusterkiem i jestem zadowolony - to działa !
koszty montażu 120 zł / czas 1,5 godziny w wyspecjalizowanym warsztacie CA

Misiak-007

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 30 Listopada 2006, 23:30:12 »
Witam!!!
Ja mam jedno doswiadczenie zwiazane z montowanie czujnikow. ogolnie to zaden problem podlaczyc czunik parkowania. Ciagniemy kabelek od monitorka w progu przez samochodzik, podlaczamy pod centralke i jeszcdze tylko czujniki. No i wlasnei tu jest pies pogrzebany bo ja zrobilem jeden powazny blad. Zderzak w AVE jest na dole lekko wygietu ku dolowi. Ja wlasnie w tym miejscu zamontowalem czujniki. Nie jest to dobry pomysl, poniewaz czujnik patrza w ziemie pomimo ze jest do niez ok 0,4m ale czujniki jakie zamontowalem maja zasieg 1,2m. Wiec caly czas mi pikaja. Nie polecam montowanie czujnikow w tym miejscu.Jesli juz to zdeczka wyzej. Najlepiej tam gdzie jest plaska i rowno powierzchnia. A i monitorek proponuje zamontowac z prawej strony czyli od strony pasazera, bo przeciez obracamy glowe w prawa strone a nie w lewa :D
pozdrawiam Łukasz

Offline mmar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 29 Grudnia 2006, 15:27:57 »
Witam
W jaki sposób poprowadzic przewody od sensorów parkowania do centralki znajdującej sie w bagażniku? Czy jest tam gdzies( za zderzakiem ) jakieś miejsce ktorym mozna poprowadzić przewody? Nie mam pomysłu. Kto moze coś sesownego podpowiedziec?
mmar

1. Szczególnie - przeczytaj powyższe
2. Ogólnie - przyjedź na spota 3M - info w dziale klubowe... :wink:
ayrsen
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2006, 17:50:26 wysłana przez ayrsen »

Offline mmar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 15 Stycznia 2007, 20:38:19 »
Witam
Przymierzam sie do zakupu i instalacji czujnków cofania. Czy moge prosić o zasugerowanie, w którym miejscu instalowac czujki w zderzaku? Czy na wysokości czarnego pasa na zderzaku (troszke wysoko ) czy moze nizej ? Moze ktos podeśle mi zdjęcie gdzie ma zamontowane czujniki?

Avensis D4D sedan, 2001
Pozdrawiam
mmar1@wp.pl
mmar

« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2007, 20:59:16 wysłana przez MaŁy_RaDeK »

rysem

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 01 Grudnia 2007, 14:46:42 »
Witam
Przejrzałem cały temat związany z czujnikami parkowania w archiwum , ale nie znalazłem żadnej odpowiedzi. W której części montuje się te czujki? Czy w osłonie tylnej (poniżej zderzaka), czy też wyżej w zderzaku? Jeżeli w zderzaku, to jak wyciągnąć z stamtąd druciki? Sprawdzałem i nie zauważyłem żadnej szpary. Czy wystarczy odkręcić te 4 wkręty u góry i odpowiednio nagiąć zderzak? Czy też trzeba demontować cały zderzak? Ale wtedy - jak zdemontować zderzak?
Avensis 2001 sedan
Byłbym wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam  :laugh:

Offline tomekw112

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 01 Grudnia 2007, 17:07:51 »

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=16932.0

U mnie tak to wygląda-nie bawiłem się sam ale zwykły elektryk samochodowy Ci to zrobi - ja zapłaciłem 50,- PLN
Wyświetlacz umieszczony nad lusterkiem - przewody od zderzaka idą pod uszczelką dolną klapy i pod osłonę lampy i tam siedzi centralka -- nic nie widać.

« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2007, 17:37:23 wysłana przez tomekw112 »
pozdrawiam

rysem

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 01 Grudnia 2007, 18:17:07 »
 :laugh: Dzięki za pomysł w umieszczeniu wyświetlacza.  Super zdjęcia. Świetnie to wygląda. Chciałbym samemu zainstalować i dlatego interesują mnie wszelkie szczegóły. Teraz widzę także, gdzie zostały zamontowane czujki, ale jak dostać się do kabelków po wywierceniu otworów w zderzaku?  Czy zderzak był zdejmowany?

Offline tomekw112

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 01 Grudnia 2007, 18:46:35 »
:laugh: Dzięki za pomysł w umieszczeniu wyświetlacza.  Super zdjęcia. Świetnie to wygląda. Chciałbym samemu zainstalować i dlatego interesują mnie wszelkie szczegóły. Teraz widzę także, gdzie zostały zamontowane czujki, ale jak dostać się do kabelków po wywierceniu otworów w zderzaku?  Czy zderzak był zdejmowany?

Tak był zdejmowany
pozdrawiam

AdS

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 02 Grudnia 2007, 12:52:27 »
Ważne żeby wg instrukcji czyli/i nie za nisko podłoża. Znam przypadek źle zamontowanych czujników (nisko w zderzaku) i działają one w sposób nieskoordynowany ("chwytają podłoże"). Ja ma podobne nad zderzakiem i działają bez zarzutu.
pozdr.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #74 dnia: 03 Grudnia 2007, 07:31:12 »
Dokladnie tak jak napisał kolega wyzej. Jak masz juz czujniki to wystarczy przeczytac instrukcje i sie do niej stosowac.  W moim przypadku 20-30 cm od krawedzi auta i ok 50 cm od ziemi. 
@ rysem
Skoro juz znalazłes watek na temat czujnikow to czemu zakładałes nowy ?
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2007, 07:36:32 wysłana przez eddie »
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl