Autor Wątek: [MKI FL] Jak się dostać do parownika klimy?  (Przeczytany 14517 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RobiD4D

• Gość
Odp: [MKI FL] Jak się dostać do parownika klimy?
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Grudnia 2008, 13:38:23 »
Witam po przeszło 4 miesiącach.
Ze swojej strony mam dobrą wiadomość... Plak zadziałał  <brawo>
Od momentu ostatniej operacji po smrodzie ani śladu. Myślę, że podstawą jest spryskać dobrze i obficie parownik tą pianką przez otworek po zdjęciu gumowego przewodu.
Jest tylko jedno ale, niestety Plak ma dość mocny i intensywny zapach więc jeżeli komuś przyjdzie do głowy robić to w okresie zimowym, deszczowym (wtedy kiedy jazda z otwartymi oknami nie jest wskazana) zdecydowanie odradzam!!! U mnie waliło przez ładnych parę dni i to dość uciążliwie ale... efekt jest. Po jakimś czasie nie czuć ani Plaka ani ścierki.
Powodzenia
 <narka>

PS.
Unikajcie latających kamieni, ja nie zdążyłem i mam szybę do wymiany  :-(

pabloilala

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Grudnia 2008, 20:17:48 »
Wystawiam ci cala instrukcje Klimatyzacji do Avensis
http://www.moyodo.com/dl/car/air_conditioning.pdf

mOZE PO POL ROKU TO TROCHE DUZO ALE PODANY LINK NIE DZIALA, A ZCHECIA BYM TO ZOBACZYL

POZDRO

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Stycznia 2009, 23:25:50 »
Ja mam podobne problemy jak Wy - używałem już różnych preparatów od oryginalnych Toyoty, Xeramic, skończywszy na Wurth, Liqui Moly i ostatnio nawet mrożeniu samochodu na dworze przy -15 stopni. Niestety nic nie pomaga, a psikałem wszędzie gdzie się da (kiedyś nawet udało mi się wsadzić ok. 30 cm rurki do parownika (po ściągnięciu gumowego węża).

jozef01 - jak tam po paru miesiącach użycia preparatu ATAS CLIM, czy smrodek już się pojawił?
RobiD4D - jak u Ciebie po użyciu Plaka?

Generalnie, który preparat okazał się lepszy Plak, czy ATAS CLIM?
Czy ATAS CLIM ma neutralny zapach - nie chciałbym, żeby waliło mi dodatkowo cytrynowym zapachem.

DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

RobiD4D

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Lutego 2009, 23:46:24 »
Tak jak napisałem, smrodek zniknął :-)
Mamy luty więc już ładnych parę miesięcy od całej operacji, co prawda w tym okresie klimy sie nie używa (oprócz uruchamiania co jakiś czas w celu przesmarowania) ale przynajmniej wiem że po tamtym smrodzie nie ma śladu i jeżeli coś zacznie capić to tylko nowy grzyb. Oczywiście postanowiłem nigdy już nie dopuścić to takiej sytuacji i będę dezynf. klimę po sezonie i przed sezonem + wymiana filtra (i oczywiście zawsze wtedy kiedy pogoda będzie umożliwiała otwieranie okien bo Plak, jak już pisałem, ma trochę uciążliwy zapach). Na koniec jeszcze przypomnę że Plak jest w piance i to pewnie dużo daje bo nie spływa od razu tylko przez pewien czas działa na parownik.

Pozdro i powodzenia w walce ze smrodem
 <narka>

Offline manonfire

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Lutego 2009, 17:51:33 »
Myślę, że podstawą jest spryskać dobrze i obficie parownik tą pianką przez otworek po zdjęciu gumowego przewodu.

U mnie podobnie: toyotowy preparat wymordował grzyby i do tej chwili czuć tylko delikatny i miły zapaszek pianki. Zobaczymy, co będzie w sezonie klimatyzacyjnym. Jeszcze jedna uwaga: dobrze jest wyłączać klimę na jakieś 5 min. przed zakończeniem jazdy, coby parownik wysechł i grzyby nie miały wilgotnego środowiska do swojego rozwoju.

Pozdrawiam

Offline manonfire

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Lutego 2009, 11:15:56 »
Wystawiam ci cala instrukcje Klimatyzacji do Avensis
http://www.moyodo.com/dl/car/air_conditioning.pdf

mOZE PO POL ROKU TO TROCHE DUZO ALE PODANY LINK NIE DZIALA, A ZCHECIA BYM TO ZOBACZYL

POZDRO

Jeśli chcesz, mogę Ci przesłać na priva.

Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl