Autor Wątek: Dojazdówka E12  (Przeczytany 2473 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

belgrano

• Gość
Dojazdówka E12
« dnia: 29 Lipca 2008, 17:19:46 »
Witam.
Czy ktoś z was w E12 ma dojazdówke 15? Rozumiem ze jak mam 15 koła to 14 dojazdowki nie mogę mieć. Czy jakies wymiary 4x100 poza tym sa ważne? Chcialbym kupić ale nie wiem do końca jaką.

BliSki

• Gość
Odp: Dojazdówka E12
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Lipca 2008, 00:34:14 »
To czy 14" dojazdówka będzie pasowała determinuje wielkość tarczy hamulcowej i zespołu zacisków hamulcowych głównie przedniego koła.
Natomiast co do średnicy koła (tu mam na myśli normalne koła) od tego są różne rozmiary opony.
Nie sprawdzałem w Toyocie ale jeżeli zespół hamulca się zmieści, to teoretycznie i 14" dojazdówka może być. Co do średnicy koła, to czasami dopuszcza się średnicę nieco mniejszą.

belgrano

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Lipca 2008, 09:52:22 »
No dobra a jak bede jechał na dojazdówce 14 jak koła mam 15? Chyba wogóle tak nie wolno?

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Lipca 2008, 13:05:20 »
dojazdowka sluzy wylacznie aby dojechac do najblizszego warsztatu gdzie mozna gume zmienic i ma ograniczona predkosc chyba do 70km/h max. rowniez sie szybciej zuzywa dlatego max odleglosc jednorazowego przejazdu  powinna wynosic 50km. zazwyczaj jest wykonana z innego rodzaju gumy niz zwykla opona i jest bezdetkowa ... nie zaleca sie montazu na przednie kola ... dlatego powinno sie sciagnac tylne kolo i dac na przod a dojazdowke na tyl ... ale nie wszystkim tak sie chce robic dlatego zakrety na dojazdowce nalezy pokonywac wolniej niz zwykle  ( fachura od opon mi mowil)  ...
nie wiem czy to zgodne z przepisami czy nie natomiast nie raz widzialem jak ktos smigal na mniejszej feldze.
fakt faktem ze nawet ten sam rozmiar felgi dojazdowej przechyli auto lekko na bok poniewaz opona jest mniejsza .. kolega do 14 zalozyl dojazdowke 15 (pozyczona z innego auta bo akurat sruby pasowaly) i bylo prawie rowno ;-)
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2008, 13:11:16 wysłana przez Radex E9 »

BliSki

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Lipca 2008, 19:47:37 »
No dobra a jak bede jechał na dojazdówce 14 jak koła mam 15? Chyba wogóle tak nie wolno?
Radex E9, prawie wszystko już wyjaśnił. Ja dodam, jeszcze raz, że o średnicy całego koła nie decyduje felga. Więc nie sugeruj się tym, że dojazdówka to 14". Jak już pisałem średnica koła zależy od dobranej opony. Jeżeli chodzi o koła pełne, to równie dobrze można mieć taką samą średnicę dla 14, 15, 16 i 17".

Natomiast prawdą jest, że dojazdówki zazwyczaj mają mniejszą średnicę całego koła co już wyjaśnił Radex E9, gdyż służą tylko celem dojechania do warsztatu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl