Autor Wątek: Kontrolka poduszki  (Przeczytany 10572 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Woytek

• Gość
Kontrolka poduszki
« dnia: 07 Sierpnia 2008, 11:27:09 »
Jakiś czas temu miałem dzwonka, poduchy nie wywaliły, ale pas pasażera tak. Po wymianie pasa (z czujnikiem poduszki) na oryginalny ciągle miga kontrolka poduszki. Warsztat naprawczy nie potrafi tego zrobić, a w ASO Toyoty powiedzieli że lampka sama powinna zgasnąć, ew. diagnostyka komputerowa 150PLN ale nie wiadomo czy pomoze.  Są jakieś sposoby (poza zamalowaniem lampki flamastrem). Słyszałem o odłączeniu akku. (sprawdzał ktoś , działa?)
Dodam corolla e11 97r.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
Odp: Kontrolka poduszki
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Sierpnia 2008, 22:24:57 »
Po wymianie pasa (z czujnikiem poduszki)
Pas ma czujnik, czy wymieniłeś pas i czujnik ??
A może trzeba wymienić sterownik poduszek i pasów ??

Woytek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sierpnia 2008, 11:25:31 »
pas oczywiście z czujnikiem, zresztą oryginał toyoty (nie ma zamienników) i to nówka, więc może coś z kompem hmmm.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpnia 2008, 14:37:51 »
wpadnij do krakowa, podmienimy mój zapasowy i zobaczymy czy działa

Woytek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Sierpnia 2008, 10:28:13 »
wpadnij do krakowa, podmienimy mój zapasowy i zobaczymy czy działa

dobre... tylko mam z wawy kilka km

Offline jasiem

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Sierpnia 2008, 15:51:29 »
Woytek, zobacz na tej stronie: http://alflash.com.ua/dtctoyota2.htm . Na dole jest opis jak skasować błędy, co prawda dwujęzyczny i nie  po polsku, ale mam nadzieję, że coś pomoże. Generalnie ważny jest zamieszczony tam wykres, który pokazuje w jakiej kolejności które złącza zwierać do masy. Nie testowałem tej metody, ale według mojego mechanika tak to się robi (nie licząc metod z podłączeniem komputera/testera).
pozdrawiam,
jasiem
E11 99 HB - była
Forester - jest

Woytek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Sierpnia 2008, 10:02:59 »
Z tymi złączami raczej nie będę eksperymentował, ale ważną informację wyczytałem, że faktycznie odłączenie akku (-) powinno wykasować błędy.
Jak znajdę chwilę to może dziś odłączę. Dzięki

Offline jasiem

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Sierpnia 2008, 12:06:57 »
Woytek, i jak?? Udało się zresetować przez samo odlączenie akumulatora?
pozdrawiam,
jasiem
E11 99 HB - była
Forester - jest

Woytek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Sierpnia 2008, 14:18:04 »
Niestety nie, a warsztat który naprawiał auto po wypadku umywa ręce - naprawili co widzieli, i jak przyniosę wydruk z toyoty że np założyli zły pas, to oni go wymienią. Chyba jednak czeka mnie diagnostyka w ASO.
W sumie to chyba warto, bo przynajmniej będę wiedział czy wszystko jest ok po naprawie i w  razie czego  będę reklamował, a poza tym dla własnego spokoju  i bezpieczeństwa warto sprawdzić.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Sierpnia 2008, 14:24:10 »
Po pierwsze komputera od poduszek nie zresetuje się przy pomocy odłączenia klemy tak jak to się robi ze sterownikiem.
Po drugie wystarczy że ktoś to rozpiął czujnik przekręcił kluczyk na zapłon i teraz masz takie kwiatki.
Jedyne co może tutaj pomóc to "reset" komputera poduszek ale zrobiony urządzeniem diagnostycznym (ASO się kłania)

No i zawsze może być coś nie tak z połączeniami między czujnikiem a kompem.

Zasada taka..
wymiana, właściwe podłączenie, "reset" kompa poduszek urządzeniem diagnostycznym... tyle
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

miro0000

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Sierpnia 2008, 20:38:10 »
długo pracowałem w serwisie toyoty i zawsze strzelały dwa pacy ( z wyjątkiem 120 z czujnikiem w fotelu pasażera ) gdzie może strzelić tylko kierowcy gdy fotel jest wolny . na 100 procent wystrzelony ładunek w pasie kierowcy

Woytek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Września 2008, 12:48:12 »
hmmm... no niby pas chodzi luźno i nie mam z nim problemów, Zresztą uderzenie było bardziej prawą stroną, a ja zaparłem się o kierownicę. No nic podjadę do ASO jak zajdę chwilkę i się podłączę pod kompa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl