Autor Wątek: Dziwne skrzypienie sprzegla  (Przeczytany 5379 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

adam123

• Gość
Dziwne skrzypienie sprzegla
« dnia: 09 Sierpnia 2008, 12:02:28 »
Witam wszystkich forumowiczow. Jestem nowym uzytkownikiem AVE D4D po FL z 2001.Prosze o pomoc nie wiem co jest przyczyna przy naciskaniu pedalu sprzegla wyraznie slychac skrzypienie i nie jet to zalezne czy przejade 10km.czy tez 500km.Zaznaczam ze nie jest to zawsze raz jest a raz nie ma,wydaje mi sie ze dochodzi to z okolicy skrzyni .Nadmieniam ze sprzeglo sie nie slizga ani nic z tych rzeczy.bardzo prosze o pomoc z gory dziekuje i POZDRAWIAM.

Offline aw

• Toyot Chodzacy
Odp: Dziwne skrzypienie sprzegla
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sierpnia 2008, 22:51:58 »
przesmarować łapę wyciskową
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

adam123

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sierpnia 2008, 23:40:59 »
Dzieki za porade.A ktorym miejscu znajduje sie ta lapa i gdzie mam ja nasmarowac?

willi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpnia 2008, 02:19:07 »
Ja psiknałem białym smarem lapę, która znajduje się pod kierownica :)
pewnie o tą chodzi, bo sprzegło jest hydrauliczne.

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpnia 2008, 08:57:10 »
co z tego że jest hydrauliczne, siłownik jest hydrauliczny, co nie ma nic wspólnego ze skrzypieniem. skrzypi łapa wyciskowa ( w miejscu jej zaczepienia w kielichu skrzyni)  przesuwająca łozysko. jak kolega słyszy po otwarciu drzwi, że skrzypi w skrzyni to tam, jakby skrzypiało w kabinie to smaruje pod kierownicą przy pompie sprzęgła.
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

adam123

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpnia 2008, 13:24:33 »
Dzieki bardzo.Wezme sie za to i dam znac jaki sa efekty

willi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sierpnia 2008, 22:16:12 »
słyszy po otwarciu drzwi
nie pisał, że skrzypi po otwarciu drzwi, wiec schematycznie pomyślałem, że mu skrzypi pedał

adam123

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Września 2008, 20:50:09 »
nareszcie jest ok.mechanik nasmarował łapę ktora znajduje sie pod guma osłaniającą wejscie do skrzyni obok wysprzęglika.Dzieki za pomoc

emq

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Października 2008, 10:46:59 »
Ile wynioslo takie nasmarowanie? Robione bylo w ASO?

matti

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Października 2008, 14:03:39 »
witajcie
jak ten mechanik Ci to nasmarował? czy ta guma się zdejmuje? próbowałem się tam któregoś razu dostać i szczerze mówiąc - ciężko wsadzić tam paluchy a przydałoby się to przesmarować bo wkurza jak nie wiem co - aż wstyd, że ave tak piszczy
wcześniej kumpel czymś tam psiknął i na chwilę przestało ale już kawał czasu jest znowu to samo
napisz ciutkę szczególów: czym to smarnąć i jak tam się dostać najłatwiej

adam123

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Października 2008, 22:50:43 »
Ostatnio napisałem ze jest ok. ale jednak nie.Pojezdziłem jakis czas i znowu jest to samo(ten pisk mnie rozpie...la)dowiedziałem sie ze moze to dochodzic od łożyska oporowego bo smarowanie łąpy pod gume na dużo się nie zdało.U mnie jest to troche dziwne bo nie piszczy zawsze(czasem piszczy cały tydzień, dzień w dzień a potem jeden dzień przerwy)już sam zgłupiałem CO TO JEST? i SKAD TO DOCHODZI?Napiszcie czy u Was jest podobnie.ps.co do dostepu do łapy to nie lada wyczyn 1.sciagnac rure powietrza 2. odkrecic lape od wysprzeglika 3. sciagnac karbowana gume i na głebokosci ok. 10 cm jest ta łapa ktora ja nasmarowałem cena 50 zl

Offline sandr

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Października 2008, 08:30:59 »
Tytułem przypomnienia...

Doraźnie, posmarowałem jakimś smarem stałym trzpień zaznaczony na rysunku numerem "4" i po skrzypieniu (całość znajduje się w kabinie) :cheesy:
Pozdr.

PS
Rozwiązanie doraźne, ale od roku mam z tym spokój - przestało skrzypieć.
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2008, 08:38:31 wysłana przez sandr »

matti

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Października 2008, 19:05:43 »
Cytuj (zaznaczone)
co z tego że jest hydrauliczne, siłownik jest hydrauliczny, co nie ma nic wspólnego ze skrzypieniem. skrzypi łapa wyciskowa ( w miejscu jej zaczepienia w kielichu skrzyni)  przesuwająca łozysko. jak kolega słyszy po otwarciu drzwi, że skrzypi w skrzyni to tam, jakby skrzypiało w kabinie to smaruje pod kierownicą przy pompie sprzęgła.

mi akurat chodzi właśnie o tą łapę wyciskową - jak to cholerstwo przesmarować <palacz>?

adam123 - miałem(mam) dokładnie to co Ty i chętnie bym się tego pozbył

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl