Autor Wątek: Głowica w Camry 2.2 Ben +Gaz 1993  (Przeczytany 7313 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pitermi

• Gość
Głowica w Camry 2.2 Ben +Gaz 1993
« dnia: 13 Sierpnia 2008, 20:50:16 »
Po ponad rocznym uzytkowaniu i 40tys km i praktycznie żadnych problemach ZONK niestety padła mi głowica do 1 tłoku dostaje sie płyn chłodniczy, biały dym z rury przy odpalaniu , i pracuje na 3 garach po przegazowaniu dym ustepuje i pracuje juz na 4 garach ale niestety gotuje w chłodnicy.
1 mysl ze to uszczelka pod glowica i majster to potwierdził ale po wymienie uszczelek głowica jezdziła do sprawdzenia i planowania I tu szok debile nic nie wykryli!!! złozony odpalił za 1 razem pieknie chodził 2 dni a 3 juz objawy wruciły 1 gar nie palil przy odpalaniu i dym z rury!!!
I teraz dylemat szukałem głowicy ale raczej nieosiagalna. cały silnik to ceny 2800-3600, a spawać głowice jakos nie mam przekonania pomimo tego ze firmy dają roczna gwarancje na głowicę Moze któs z kolegów klubowych ma głowice lub wie kto ma do sprzedania. Szukałem Angola  zeby miec całego na czesci ale Camry angola z silnikiem 2.2 to raczej nie dorwe u nas .Moze to nie głowica tylko blok sie poci ale to raczej malo mozliwe!!! Moze ktos bardziej doswiadczony cos poradzi

I jescze 1 dziwna rzecz w oleju nie ma wody i w płynie chłodniczym nie ma oleju!!! co totalnie w szok zdziwiło juz paru mechaników
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2008, 21:13:10 wysłana przez pitermi »

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
Odp: Głowica w Camry 2.2 Ben +Gaz 1993
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sierpnia 2008, 22:22:37 »
... po wymienie uszczelek głowica jezdziła do sprawdzenia i planowania I tu szok debile nic nie wykryli!!!

I jescze 1 dziwna rzecz w oleju nie ma wody i w płynie chłodniczym nie ma oleju!!! co totalnie w szok zdziwiło juz paru mechaników
Jeszcze raz sprawdzić głowicę; może to nie byli ,,........". A przyczyną nieszczelności może jest uszczelka (kto zagwarantował, że ponownie jej nie dmuchnęło) lub blok.

To nie jest dziwne (dziwnych masz paru mechaników) - wystarczy, że przedmuch jest z cylindra do płaszcza wodnego.

pitermi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sierpnia 2008, 22:49:01 »
Według ich wypowiedzi jesli do tłoku dostaje sie płyn chlodniczy to nieuniknione jest ze z tłoku dostanie sie do oleju. wiec ich zdaniem dziwne ze w oleju nie ma płynu chlodniczego. Do płynu chłodniczego w tym przypadku akurat olej nie musi sie dostac ale były by widoczne tłuste plamy benzyny bo miesznaka z tłoka który nie pali na starcie dostawała by sie do płynu chłodniczego. a akurat po spuszczeniu płynu nie bylo widac tłustych plam benzyny w płynie, Gaz mam automatyczny Auto zawsze zapala na benzynie.
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2008, 22:56:14 wysłana przez pitermi »

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sierpnia 2008, 23:16:11 »
Przez nieszczelność, jeśli jest jeszcze niewielka (a taką miałeś bo jeszcze chodził na wszystkich garach), pomiędzy cylindrem a płaszczem wodnym najczęściej występuje przedmuch w jedną stronę - od cylindra do płaszcza. Płyn z racji swojej gęstości i ciśnienia może do cylindra jeszcze się nie dostawać.

Co do braku tłustych plam z benzyny (wcześniej pisałeś o oleju) to trochę dziwne, ale uważam , że możliwe; można też było je przeoczyć.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Sierpnia 2008, 08:36:11 »
Głowica pasuje z Cariny E 2.0, więcej info na PW.

Przy okazji odsyłam do artykułu w Motorze, gdzie mądrzy panowie twierdzą, że lepiej kupić 2.2, bo jest tańszy w eksploatacji, i, uwaga cytat : "lepiej znosi gaz"  <diabel>

pzdr
3VZ.pl

pitermi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Sierpnia 2008, 16:16:00 »
Czytałm te bzdury ,Czesci do camry 3 litrowej sa badziej dostepne bo jest ich masa. Silniki kompletne sa tansze niz 2.2. Chciałem kupic cały silnik i podurnieli za silnik 15 letni chca 2800 a nawet 3600zł wiec co tu tanszego jak 3 litrowy znalazłem juz za 1800zł. a gaz niestety gowicy nie oszczedza w 2.2 litrowym silniku

A jesli chodzi o ta głowice od Cariny e to chyba nie pasuje przeciez nawet jest inny kształt uszczelki pod głowice wiec jakim cudem ma pasowac? z opisów uszczelek widac ze do camry 2.2 roczniki 1992-1996 pasuje tylko ta od camry
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpnia 2008, 17:03:07 wysłana przez pitermi »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Sierpnia 2008, 17:38:09 »
Popatrz w EPC :P
Pasuje.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Sierpnia 2008, 09:46:00 »
Carina e z tego co wiem jest dosyc dobrze zbliżona do camry jesli chodzi o częsci itp ale nie słyszałem żeby głowica pasowała. Może napiście co jeszcze pasuje od cariny dobrze wiedziec na przyszłośc. Pozdrawiam :-)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Sierpnia 2008, 10:16:46 »
A jesli chodzi o ta głowice od Cariny e to chyba nie pasuje przeciez nawet jest inny kształt uszczelki pod głowice wiec jakim cudem ma pasowac? z opisów uszczelek widac ze do camry 2.2 roczniki 1992-1996 pasuje tylko ta od camry

Oczywiście, że kształt uszczelki musi być inny.  3S-FE jest silnikiem kwadratowym, czyli 86x86, a 5S-FE ma 87x91, stąd otwory na cylindry muszą być w uszczelce do 3S mniejsze o ten 1mm.

Głowica jest taka sama. To było jedno z największych rozczarowań mojego życia, kiedy pewnego ciepłego wieczora EPC wyrzuciło mi te same numery części dla dwóch, różnych pojazdów  :cry:

Z części "jeszcze" pasujących, to np. sprzęgło do 3S i 5S jest takie samo, stąd w Carinach robi przyzwoite przebiegi, a w Camry lubi się sypnąć. I słynne przednie łączniki stabilizatora w Camry - występują w większej części Corolli ( E10, E11 ) i w Rav4  :grin:

pzdr

pzdr
3VZ.pl

pitermi

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Sierpnia 2008, 12:58:25 »
No i juz wszystko jasne, Głowica i blok okazały sie szczelne i 100% dobre!!, Puściła uszczelka pod głowicą po paru dniach jazdny!!
Dziekuje za oferty kupna głowicy kolegom klubowym ale na szczeście nie jest mi potrzebna, moja jest w pełni sprawna bez zadnych peknięć.
jutro juz ma byc sprawna moja camry ,Temat zamykam

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Sierpnia 2008, 14:10:40 »
A skąd miałeś uszczelkę ?

Jeśli był to zamiennik, to ja się wcale nie dziwię.

pzdr
3VZ.pl

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Sierpnia 2008, 20:23:14 »
ja dla ciekawosci powiem, ze w mojej robocie (uszczelki pod głowice) kupiłem oryginały i narzie jest ok. w jeden dzien 1100km a ogolnie juz ponad 5000km.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Sierpnia 2008, 08:34:58 »
Z takich ciekawostek, to mój oryginał ma 75kkm  :grin:

pzdr
3VZ.pl

pitermi

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Sierpnia 2008, 19:10:06 »
Nie ja kupowałem tamta uszczelke kupował mechanik który to robił. teraz juz sam kupowalem porządna uszczelke. Zabrałem tamtego chauturnika do warsztatu w którym mi ja obecnie robili i bez gadania zwrucił mi kase która wzioł odemnie wiedział ze zle zrobił swoja robote.
Po odebraniu auta juz prawie 2 tys zrobiłem i jest wszystko jak należy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl