Autor Wątek: ... zakup radia .....  (Przeczytany 15795 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rysiek_01

• Gość
... zakup radia .....
« dnia: 26 Września 2008, 22:11:46 »
Witam,

chciałbym zakupić radyjko do samochodu. Mam tu na oku dwa modele
 - KENWOOD KDC-W3541A (http://www.allegro.pl/item441409761_kenwood_kdc_w3541a_mp3_aux_in_cd_rds_nowe_gwar24m.html)
 - CLARION DB 188RMP (http://www.allegro.pl/item446710735_clarion_db_188rmp_mp3_4x50w_aux_in_gw_2l_f_vatodss.html)
oba są w tej samej półce cenowej około 250 zł. Czy ma ktoś doświadczenie z tymi radiami?? Chyba że ktoś ma jakieś swoje propozycję to będę wdzięczny za pomoc. Radio ma przede wszystkim dobrze grać (dobra jakoś dżwięku), "pływające delfiny po LCD" raczej nie są mi tu mile widziane. Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.

Pozdrawiam
Rysiek

Hooltay

• Gość
Odp: ... zakup radia .....
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Września 2008, 08:30:19 »
Ja mam clariona (wyzszy model) i jestem z niego bardzo zadowlony. Dziala ze wzmacniaczem 800W, glosniki w drzwiach sa podlaczone do wzmaka + bidge na suba jbl. Clarion to marka ktora do tego jest stworzona.
polecam Clariona

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Września 2008, 14:18:07 »
Po tym modelu co podałeś to bym się rewelacji nie spodziewał, może lepiej jakąś używkę z trochę wyższej linii?
pozdro

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Października 2008, 00:23:03 »
Stare powiedzenie mówi, że lepiej mieć gorsze radio, a porządne głośniki niż na odwrót. Kenwood wraz z głośniczkami Magnata ładnie gra. Z tyłu eliptyczne 3 drożne, z przodu w drzwiach okrągłe + wysoko tonowe w słupkach. Masaż pleców gratis bez wzmacniacza. Czystość barwy też ok. Oczywiście każdy ma inne wymagania.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

alser

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Czerwca 2009, 09:19:50 »
Ja jeżdżę z Kenwood KDC-W313A , musiałbyś dołożyć ok 100zł , żeby je kupić , ale powiem Ci , że warto , bo radyjko gra naprawdę fajnie .Na temat modelu wymienionego przez Ciebie nie wypowiem się , bo nigdy nie miałęm z nim do czynienia .
Pozdrawiam

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Czerwca 2009, 09:49:05 »
Stare powiedzenie mówi, że lepiej mieć gorsze radio, a porządne głośniki niż na odwrót. Kenwood wraz z głośniczkami Magnata ładnie gra. Z tyłu eliptyczne 3 drożne, z przodu w drzwiach okrągłe + wysoko tonowe w słupkach. Masaż pleców gratis bez wzmacniacza. Czystość barwy też ok. Oczywiście każdy ma inne wymagania.

Hmmm, nie znam takiego starego powiedzenia "pewnie jestem za młody" ale widzac z tyłu eliptyczne glosniki i wszystko podlaczone do radia bez wzmaka to......... faktycznie kazdy ma inne wymagania. <zolta>

kolego rysiek_01 przede wszystkim czego bedziesz słuchał na twoim przyszłym "nowym" sprzecie? (mpeczy, CDA - orginaly, CDA zrobione z mpeczy...), druga sprawa jak wyglada u Ciebie reszta systemu? Jakie glosniki? Czy drzwi wytłumione, Czy palnujesz/lub masz juz wzmacniacz itp.

Bo jesli masz zamiara słuchac "mpeczy" i chcesz kupic tylko radio do fabrycznych glosników, to ze sie tak wyraze o jakosci nie rozmawiajmy bo takim przypadku to mozesz postawic na szali 10 radii, ktore Ci sie podobaja i zakręcić kołem. Na które wypadnie na tego bęc. One wszystko beda grały tak samo, roznica tylko bedzie w wygladzie i znaczku firmy na panelu.

Natomiast jesli masz zamiar zbudowac sobie porzadny system i chcesz miec dobre zrodlo dzwieku to do 300 PLN w uzywce proponowałbym sie rozejrzec za JVC SH-99r lub SH-909r.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Czerwca 2009, 10:48:04 »
zle źródło dzwieku = równa sie "zły" dzwiek, nawet jak beda tam glosniki z hi-endowej polki....
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Marca 2012, 14:25:52 »
Chce kupić nowe radio bo obecne jest już wiekowe.
Co byście polecali ,powiedzmy do 400zł?
Mam tylko kilka wymagań:
-Usb lub SD
- Nie chce żadnego Mediona,Clariona itp.
-Wyjście na wzmacniacz.

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lipca 2012, 21:52:07 »
Poprosze o wsparcie wiedzą :
rozgladam sie za 2-dinowa stacją multimedialną, chociaż najbardziej potrzebne to navi, telefon ( HF po BT) , muzyka (cd, usb)
raczej 7 cali
firma raczej ze znanych z jakości
bez pokręteł, najlepiej z zielonym podświetleniem przycisków
zdejmowany, lub chowany panel
Nie potrafię też ocenić navi tam zawartej: garmin (w Kenwoodzie) v.s. Automapa (Alpine) v.s i-Go (Clarion)

np coś takiego
http://www.kenwood-electronics.co.uk/view.aspx?url=http://images.kenwood.eu/files/image/754/8/original/DNX7200_MAPkl.jpg

z góry dziękuje za pomoc
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lipca 2012, 22:29:14 »
Podpowiem Ci tylko ,że Automapa jest lepsza niż Garmin ale ten drugi też potrafi dobrze poprowadzić.
Tutaj miał bym dylemat ,bo Kenwood lepiej gra niż Alpine ale Alpine ma lepsze Navi.
Clarion jak dla mnie odpada bo chyba nigdy się nie przekonam do tej marki.

Offline silver

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lipca 2012, 22:44:12 »
Tutaj miał bym dylemat ,bo Kenwood lepiej gra niż Alpine.

Z tym bym się nie zgodził... no ale w sumie kwestia gustu  :roll:

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Lipca 2012, 22:59:57 »
Testowałem w sklepie na takich samych głośnikach Kenwooda i Alpine.
Alpine jest przereklamowany  i dźwięk był gorszej jakości.
Poza tym Alpine powalił mnie swoją ubogą opcją ustawień.
Tak jak piszesz to kwestia gustu ale po co przepłacać za znaczek  :song:

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lipca 2012, 23:19:26 »
W przypadku ceny to kenwood ma wieksze widełki, ale tez i wiecej jest opcji na rynku, poza tym w wielu rankingach zbiera wyróznienia wlaśnie w kategorii "user friendly" .
Co do navi garmin dostarcza i modułu i softu (chyba), AM to tylko soft.
korzystałem teraz z G w USA, radzi sobie, ale po AM albo Navigonie jest niedosyt.

BTW taki DNX 7200 wasnie jest na alle za 1700 pln, wyjęty z SSwift
« Ostatnia zmiana: 11 Lipca 2012, 23:23:39 wysłana przez tjedral »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Lipca 2012, 23:21:50 »
Tomku, też myślałem nad 2DIN z navi ale przeszło mi to. Jest jeden podstawowy problem- dziura na radio jest zbyt nisko i zerkanie na navi podczas jazdy mogło by być niebezpieczne. Oczywiście to moje zdanie, zrobisz jak uważasz.
Jakie radio byś nie kupił i jeśli będzie na WIN 5.0 lub 6.0 to nie będzie problemu z wgraniem jakiejkolwiek mapy, najlepiej kupić bez navi i wgrać to co chcemy + licencja oczywiście  :cool:

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Lipca 2012, 23:39:12 »
Trochę obawaim się tego, ze tak nisko, ale navi będzie sie odzywać, a okiem na nią można rzucać tylko.
Tak tez myślałem, że jak jest slot SD, to mozna wgrać AM i powinno chodzić.
Kenwood ma pochylany monitor, może coś by było widać. Jak juz coś sobie upatrzę, to podjadę gdzieś pobawić się takowym wynalazkiem

zostaje zawsze 1-DIN z wysuwanym monitorem, ale ten wjedzie na panel nawiewów, tyle, że nie rzuca sie w oczy tak bardzo, jak jest w spoczynku .
np coś takiego
http://www.clarion.com/pl/pl/products/2012/multimedia/navigation/NZ501E/pl-pl-product-pf_1259489354856.html

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl