Autor Wątek: Tak sobie licze...  (Przeczytany 22967 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Tak sobie licze...
« Odpowiedź #30 dnia: 10 Stycznia 2005, 23:40:11 »
Cytat: p_flori
każdych 8 l LPG/100km w mieście muszędoliczyć 2 l Pb

O w mordę! Cóż to za instalacja ???  :shock:  Ja tankujęPb 2x w roku i robięok. 25000km  :shock:
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

RafaÂł

• Gość
Tak sobie licze...
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Stycznia 2005, 01:00:44 »
To zależyt od instalacji. Są instalki które przłączają na gaz po przokroczeniu pewnej ilości obrotów a są które przęłączja na gaz po pewnej temperaturze silnika. No i jak kolega ma ustawione np. na 40 stopni to mu gaz załącza później. Tak siędomyślam oczywiście :")

Bisua

• Gość
Tak sobie licze...
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Stycznia 2005, 01:07:23 »
Cytat: Perzan
O w mordę! Cóż to za instalacja ???  Ja tankujęPb 2x w roku i robięok. 25000km  
no to nie jest za dobre aby takie paliwko odleżane szło w silnik

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
Tak sobie licze...
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Stycznia 2005, 02:53:40 »
Cytat: Rafał
No i jak kolega ma ustawione np. na 40 stopni to mu gaz załącza później.

No dobra, dobra. Ja mam ustawione na 25^C, ale nawet jakbym miał na 40^C to w życiu nie osiągnęwyniku 2l Pb/8l LPG !!! Chyba żebym dojeżdżał codziennie 1-2km po pustej trasie  :shock: Normalnie jak wyjadęz domu to po ok 300-500m korka już mi na gaz przerzuca.

Cytat: Bisua
no to nie jest za dobre aby takie paliwko odleżane szło w silnik

Jakie tam odleżane, bełta sięcały czas  :lol:  :lol:
Póki co nie narzekam na jazdęna benzynie :) Tyle tylko że leję98. 2x do roku niuni sięnależy coś ode mnie :-DD
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

RafaÂł

• Gość
Tak sobie licze...
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Stycznia 2005, 17:29:41 »
KOlega wyżej napisał, że tyle benzyny pali mu w mieście. Jak dużo robi przystanków to i pali 2 litry.

kasumi

• Gość
Tak sobie licze...
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Stycznia 2005, 18:07:46 »
sorki,że zmieniam temat ale zadałałem pytanie wyżej i nie dostałem odpowiedzi:)
Powtórzę..czy moge zmienić filtr powietrza bez zmiany filtru gazu i bez regulacji (gazownik mi powiedział,ze grozi to strzałami)
Czy mogęteż wymienić kopułkęi palec rozdzielacza bez regulacji? (to chyba tak..głupie pytanie, nie?:))

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
Tak sobie licze...
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Stycznia 2005, 19:46:51 »
Cytat: kasumi
Powtórzę..czy moge zmienić filtr powietrza bez zmiany filtru gazu i bez regulacji (gazownik mi powiedział,ze grozi to strzałami)
Czy mogęteż wymienić kopułkęi palec rozdzielacza bez regulacji?

Pierwsza sprawa, jeżeli miałeś ustawianą mieszankęna starym (brudnym) filtrze to regulacja sięprzyda po wymianie.
Druga sprawa, palec i kopułkęmożesz śmiało wymieniać :)

Rafał: ni cholery. 2l benzyny na 100km przy LPG  :?: :?: :?:  :cwalbrush  :cwalbrush  Chyba że jeździ cały czas na zimnym silniku.
Poczekajmy co odpowie p_flori - jaką ma instalkę. Słyszałem że przy III/IV gen. takie różne cuda sięzdarzają że jeździ dużo więcej na benz. Ponoć jakieś czujniki temperatury wtryskiwaczy czy inna zgaga, ale nie miałem jeszcze styczności z III/IV gen. więc nie zajmęokreślonego stanowiska w tej kwestii.
Pozdro.
*
*
*
*

Bisua

• Gość
Tak sobie licze...
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Stycznia 2005, 20:02:58 »
No dobra, dobra. Ja mam ustawione na 25^C, ale nawet jakbym miał na 40^C to w życiu nie osiągnęwyniku 2l Pb/8l LPG !!! Chyba żebym dojeżdżał codziennie 1-2km po pustej trasie  Normalnie jak wyjadęz domu to po ok 300-500m korka już mi na gaz przerzuca.
hmm to jak ja mam ustawione ze jak tylko wyjade spod domu to po 50 metrach mi na gazik przerzuca

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
Tak sobie licze...
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Stycznia 2005, 20:13:19 »
hmm to jak ja mam ustawione ze jak tylko wyjade spod domu to po 50 metrach mi na gazik przerzuca

Możesz nie mieć czujnika temperatury, a przełączenie na gaz będzie po przekroczeniu pewnych obrotów.
Równie dobrze możesz mieć niedaleko reduktor od magistrali wodnej i szybciorem Ci sięgrzeje :)
Pozdro.
*
*
*
*

RobertR

• Gość
Tak sobie licze...
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Stycznia 2005, 20:23:26 »
Cytat: RobertR
Generalnie wyszło mi, że jeśli koniecznie chcesz jeździć na gazie to szukaj samochodu z instalacją, zamiast robić prezent następnemu właścicielowi.

Nie no całkowicie sięz tobą nie zgadzam. Jak można myśleć kupując samochód o przyszłym właścicielu?! Przecież kupujesz go dla siebie i to dla siebie zakładasz gaz po to żeby tobie sięjeździło taniej a nie przyszłemu właścicielowi.

Chyba mnie źle zrozumiałeś. Kupując samochód bez instalacji LPG ponosisz koszty, które zwracają siędopiero po 2-3 latach. Jeśli zamierzasz zmienić samochód po 3-4 latach, to zysk pochodzący z tego, że korzystasz z tańszego paliwa będzie nieduży. A największe profity zanotuje osoba, która kupi od Ciebie auto już z założoną instalacją (bo już będzie miała instalacjęi bez inwestycji będzie miała tańszą jazdę) - to jest ten prezent.

p_flori

• Gość
Tak sobie licze...
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Stycznia 2005, 20:45:53 »
KOlega wyżej napisał, że tyle benzyny pali mu w mieście. Jak dużo robi przystanków to i pali 2 litry.

Panowie Rafał i Perzan, juz rozwiewam wasze wątpliwości. Na każde 400km robione po mieście tj 32 l gazu bo tyle wchodzi do butli- musze dotankować za 25-30 zł benzyny. Do roboty mam ok 9 km, czujnik temp- - przełacza mi na gaz po 40 st. Żeby osiągnąć 40 st muszęna zimnym silniku przejechać ok. 2-3 km. Nie mówcie, że silnik sięzagrzeje po 100-500 m jazdy - 2 km to prawie 1/3 mojej drogi do pracy - i z powrotem jest tak samo. Do sklepu mam też niedaleko (jak jade po bułki na śniadanie (1,5 km) to czasem w ogóle mi gazu nie załączy). Jeżdżęteż trasy - no a wtedy to jest inna relacja - tankujesz tylko LPG a o benzynce zapominasz, bo wskaźnik stoi w jednym miejscu. Dlatego mój wniosek jest taki - na krótkie podjazdy bez benzyny ani rusz. Dlatego moja instalka IV gen - Instal Gaz C&C przy mojej jeździe pali tyle samo gazu na trasie co i po mieście - tj. 8l (+benzyna w mieście dodatkowo 1-2 l). Pozdrawiam.

Bisua

• Gość
Tak sobie licze...
« Odpowiedź #41 dnia: 12 Stycznia 2005, 18:33:48 »
Równie dobrze możesz mieć niedaleko reduktor od magistrali wodnej i szybciorem Ci sięgrzeje  
Pozdro.
ja mam reduktor miedzy silnikiem a puszką filtra

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
Tak sobie licze...
« Odpowiedź #42 dnia: 12 Stycznia 2005, 19:03:03 »
Cytat: p_flori
Nie mówcie, że silnik sięzagrzeje po 100-500 m jazdy

W korku, do 25^C - jak najbardziej :)  Jak jesteś z Krakowa to wiesz co siędzieje na 29-tej w dzień w stronęmiasta :( Zanim włączęsiędo ruchu mija ok. minuta, następnych kilka zanim dotoczęsiędo Prandoty i na ogół właśnie w tym korku mam już włączony LPG. :)
Pogadaj z gazownikami jaki by to miało wpływ na instalkęi czy da sięzjechać z temperaturą przełączania trochęniżej. Przecież jak płyn chłodzący osiąga 10-15^C to nie ma szansy żeby reduktor zamrozić. Ja tylko dla przyzwoitości przyjąłem te 25^C.

ja mam reduktor miedzy silnikiem a puszką filtra

Tak wysoko ?  :shock: To do przewodów ogrzewania masz kilkanaście cm. Nic dziwnego że tak szybko sięwłącza. :)
Chciałbym to zobaczyć, co, gdzie jak masz pod machą :)
Pozdro.
*
*
*
*

Bisua

• Gość
Tak sobie licze...
« Odpowiedź #43 dnia: 12 Stycznia 2005, 22:17:02 »
Tak wysoko ?  To do przewodów ogrzewania masz kilkanaście cm. Nic dziwnego że tak szybko sięwłącza.  
Chciałbym to zobaczyć, co, gdzie jak masz pod machą  

postaram sie jakies zdjecia zrobić i wkleić

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl