Autor Wątek: Oryginalne głosniki w E  (Przeczytany 5550 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nurek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
Oryginalne głosniki w E
« dnia: 06 Października 2008, 10:54:19 »
Witam wszystkich. Szukam opinii dotyczących oryginalnych głośników do Cariny E. Tzn. czy w ogóle warto szukać takich czy lepiej odpuścić i założyć cos innego.
Chciałbym kupić cos na przód i tył (tyl całkiem pusty, nawet bez maskownic)
Nie chce robić dyskoteki, normalne słuchanie, ewentualnie czasami głośniej jakiś kawałek:)
Czy oryginały nie będą rzęziły?
Do tej pory oryginalne głośniki w moich autach był bardzo dobre, zastanawiam się czy w przypadku Cari to sie powtórzy.

Dziękuje za każda opinie.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 08 Października 2008, 15:42:45 wysłana przez Miche »
"Jedynymi osobami, z którymi powinieneś wyrównać rachunki są ci, którzy ci pomogli."
John E. Southard

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Oryginalne głosniki w E
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Października 2008, 11:11:39 »
czesc,
mam oryginaly gdzies w garazu i oddam za darmo :grin:.
generalnie, jak chcesz miec  znosna jakosc dzwieku to trzeba zainwestowac w jakies lepsze 2/3 drozne.
ja mam z przodu i z tylu magnat'y i calkiem dobrze daja rade.
do tego wygluszylem drzwi mata bitumiczna i jakosc basu (bez suba) jest calkiem ok.

pozdrawiam,
cholo

Offline nurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Października 2008, 11:29:10 »
A  mozesz mi pomoc w doborze takich glosnikow ? tj gdzie jakie 10 czy 13 itp. Słyszałem za na tył podobno potrzebne sa jakies dystanse, redukcje czy cos w tym stylu :) Nie ma ograniczenia w wysokosci ?
jaki oruentacyjnie moze byc koszt takich magnatow ?
"Jedynymi osobami, z którymi powinieneś wyrównać rachunki są ci, którzy ci pomogli."
John E. Southard

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Października 2008, 11:54:09 »
Oryginalne ładnie grają jeśli są z gwizdkami w osłonach lusterek. Ja mam zestaw 6 głośników oryginalnych. Gra to bardzo ładnie. Z tyłu brak gwizdków jednak jest odczuwalny, bo pasażerowie tam siedzący ze sceny zbierają głównie bas. Jak na oryginalny zestaw, to jakość naprawę świetna. Natomiast bez gwizdków to bym raczej nie brał oryginalnych głośników.

Co do głośników 2 czy 3 drożnych, to jest to jakaś pomyłka. Jak można scenę dobrze zbudować, gdy z jednego punktu wychodzą 2 czy 3 zakresy tonów?
Bas proponuję dać na nogi (jeśli mówimy o wersji bez subwoofera) a wysokie tony na twarz. Taki zestaw będzie grał 10x lepiej niż najbardziej wypaśne głośniki wielodrożne. Z resztą taka nazwa to pomyłka. O wielodrożności tak na prawdę możemy mówić wtedy, gdy każda membrana pracuje we współpracy z oddzielnym pudłem.

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Października 2008, 12:19:54 »
jakosc oryginalnych tylko znosna szczerze mowiac, no chyba ze bedziesz mial te oryginalne 6 glosnikow to wtedy juz jakos bedzie;p ala wersa Dagona

w przednie drzwi wejda 16cm bez wiekszych problemow (bez robienia dystansow itp.)
z przodu mam midbassy 13cm w drzwiach i tweetery w maskownicach od elektryki szyb.
z tylu w polce siedza 16cm trojdrozne, ale zastanawiam sie nad wsadzeniem w tyl 20cm, tez trojdroznych.

taki zestaw mam
przod: http://allegro.pl/item444382785_blaupunkt_gtc_542_mk_ii_faktura_vat_180w_gwar_rze.html
tyl :http://allegro.pl/item444382926_blaupunkt_gtx_663_mk_ii_210w_2008_gwarancja_moc.html
radio : http://allegro.pl/item453099512_radioodtwarzacz_blaupunkt_san_diego_mp27_okazja.html

bez wzmaka gra nawet dobrze :-P
u mnie na seryjnych kabelkach radio gaslo itd..., ale pociagnalem 2x3mm bezposrednio z aku i radio juz nie gasnie. podobnie z kablami do glosnikow, na seryjnych cieniutkich za duzo nie wykrzesasz, u mnie do glosnikow zarowno na przod i tyl poszly kable 2x2,5mm
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Października 2008, 13:17:46 »
Co do głośników 2 czy 3 drożnych, to jest to jakaś pomyłka.

ja nie mialem z przodu oryginalnie wysokotonowych przy lusterkach
a z tylu zalozylem na chwile takie kolo gornego mocowania pasow jednak za bardzo syczaly

mam cos podobnego z przodu i z tylu w drzwiach:
http://allegro.pl/item449011072_2_glosniki_magnat_car_fit_162_100w_2_way_16cm.html
i z radiem blaupunkta gra bardzo ladnie (wczesniej mialem dwa razy pioneera ale mi ukradli  :grin:)
wedlug mnie i kolegow gra ladniej (byc moze mniej czysto) niz np. salonowe naglosnienie JBL w citroenie c5 (za doplata oczywiscie)

pozdrawiam,
cholo

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Października 2008, 13:32:23 »
wydaje mi się że pomysł kolegi adpre na nagłośnienie Cariny E jest bardzo dobry <brawo>
odseparowany zestaw z przodu w połączeniu z wygłuszeniem drzwi daje bardzo dobre efekty, a na tył z pewnością starczą te "dwudrożne" głośniki :-)

Offline nurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Października 2008, 13:38:55 »
Ok, to teraz pozostalo mi poszukac czegos konkretnego i poprostu załozyć :)
Dzieki bardzo za dotychczasowe informacje, choc nadal bede bacznie sledził ten watek :) - moze komus jeszcze wpadnie cos ciekawego do głowy :)
John E. Southard

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Października 2008, 14:13:55 »
narazie jest bez wygluszenia, ale na to jeszcze bedzie czas i kasa, bo nie wiem czy przy tych glosnikach to sie oplaca, hertz to to nie jest;p

seryjne kable w carinie sa malego przekroju, doslownie cienkie i to bardzo :-(

zasilanie z aku do srodka mozesz pociagnac przez otwor ktorym idzie wiazka przewodow do kabiny, przy prawym amortyzatorze,  zeby przeciagnac przewody musisz odkrecic schowek i ten czarny plastik, maskownice pod schowkiem, tym oto sposobem uzyskasz łatwy dostep i stamtad prosto pod radio idziemy;p

p.s jak znajde zdjecia z montazu audio to wrzuce w watek
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Października 2008, 14:21:05 »
narazie jest bez wygluszenia, ale na to jeszcze bedzie czas i kasa, bo nie wiem czy przy tych glosnikach to sie oplaca, hertz to to nie jest;P
opłaca, opłaca. Ja też mam u siebie blapunkty odseparowanez prozdu i wygłuszenie dużo dało :cool:

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Października 2008, 16:14:12 »
no to nad tym jeszcze pomyslimy, ale jesli juz to dopiero na wiosne/lato
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline bonsao

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Października 2008, 12:01:31 »
Mam pytanko a gdzie zamontować głośniczki z tyłu w Carinie kombi i jakie średnicy???Gdzie są zamontowane oryginalnie bo u mnie nie ma ???

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Października 2008, 13:42:53 »
W drzwiach. Zdejmij boczki i będziesz widział otwory montażowe.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl