Autor Wątek: Piszczy cos - E12  (Przeczytany 3165 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jads72

• Toyot Pełzający
  • **
Piszczy cos - E12
« dnia: 10 Października 2008, 09:43:10 »
Witam!
Mam taką ciekawostkę, dmuchawa w moim autku gdy robi się chłodno zaczyna piszczeć ale tylko wtedy gdy poruszę kierownicą w lewo lub prawo gdy jadę prosto chodzi ok. Jak autko się rozgrzeje jest w porządku, w lato problem nie występuje. Autko E12 Wagon 1.4 VVTi benzyna. Co to może być. Liczę na was bo mnie to stresuje. 
« Ostatnia zmiana: 11 Października 2008, 17:34:40 wysłana przez Radex E9 »
d.s.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
Odp: E12
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Października 2008, 10:04:12 »
napewno nie pasek klinowy do pompy wspomagania ??

Offline jads72

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Października 2008, 11:12:26 »
Piski dochodzą wyraźnie z prawej strony pod deską tzn pod schowkiem a wspomaganie dawało by znać (jak sądzę) w okolicach kolumny kierowniczej. No chyba że dźwięki mogą się tak po desce przenosić
d.s.

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Października 2008, 11:18:54 »
jeśli piszczy pasek i/lub pompa wspomagania to wlasnie z prawej strony auta, bo tam sie znajdują..
szczerze mówiąc nigdy nie slyszalem, żeby dmuchawa mogła piszczeć..predzej szumieć czy buczeć..

natomiast piszczący na zimnym silniku pasek wspomagania to niemal norma w wielu, naprawde wielu samochodach..
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Chalski

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Października 2008, 11:41:15 »
Łożyska silnika dmuchawy mogą popiskiwać - trzeba się albo przyzwyczaić albo wymontować dmuchawe i spróbować smarem silikonowym nasmarować łożyska dmuchawy - jak silnik jest zimny to smar jest za twardy i nie w wystarczającym stopniu smaruje łożysko - stąd piski.

sopel

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Października 2008, 12:54:51 »
Co prawda nie w toyocie ale w oplu vectra miałem piszczący nawiew (wkurzało mnie to strasznie). Ale nigdy na zimnym samochodzie. Zaczynało koncert jak przejechałem już dobry kawałek drogi, często po 100 km.
I bądź tu mądry!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl