Autor Wątek: Potrzebna fachowa pomoc!  (Przeczytany 2943 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

iko01

• Gość
Potrzebna fachowa pomoc!
« dnia: 10 Października 2008, 14:19:56 »
SLuchajcie mam problem z moja camrą. Tzn po 1 jest to silnik 3vz-fe V6 i ogolnie wszystko ladnie chodzilo do pewnego dnia kiedy to walną w niej gaz.... od tamtego czasu nie pali sie lampka check-engine i do tego silnik nie ma mocy... Ogolnie uszkodzony jest przeplywomierz ( nie wymienilem go bo w gruncie rzeczy jezdze na gazie!) do tego wymienilem filtr powietrza ( w starym byla mala dziura) i wymienilem filtr gazu! Teraz zamierzam zajrzec do swiec bo nie wiem jaki jest ich stan... i przewodow oczywiscie . Co moglo podczas wybuchu gazu ulec uszkodzeniu ? Przepustnica jest cala tak samo jak kolektor dolotowy. Instalacja jest 2 generacji tylko.... ale ogolnie silnik pracuje nie rowno jak by chodzil na 5 cylindrach..? Ogolnie jest strasznie bo nie rozpedza sie powyzej 150km/h ... pomozcie moze znacie jakis tani serwis toyoty w okolicach wawy lub w .... nie musi byc autoryzowany! Tylko ABY BYL WOLNY!! bo w moim sa zapisy na 4 tygodnie!! to szlag moze trafić czlowieka!

Witamy na forum. Przypominam o podstawowych zasadach kultury.  Twój post został zmodyfikowany

Eddie
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2008, 14:43:25 wysłana przez eddie »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Odp: Potrzebna fachowa pomoc!
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Października 2008, 18:54:20 »
Ogólnie wymień ten przepływomierz, bo w gruncie rzeczy komputer z niego korzysta niezależnie czy jedziesz na LPG czy na Pb.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

iko01

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Października 2008, 07:41:05 »
przepływomierz moim zdaniem na LPG to nie działa bo teraz jest zrobiony na tzw "sztuke" bo klapka w nim jest otwarta na maxa i przyklejona, wiec nie ma problemu na lpg! spodziewal bym sie czegos innego... najgorsze jest to ze czasem zapala sie podczas jazdy kilka kontrolek miedzy innymi zołta od oleju + od hamulcow + jeszcze jakas taka ( nie wiem co ona oznacza ) samochodzik na zółto i i na gorze jego sa jakies kreseczki (jakby swiatelka)  a po podlaczeniu do komputera jest brak przeplywu infromacji :) - ogolnie nic nie pokazuje i teraz to juz calkowicie nie wiem co mam zrobic z tym fantem :(( - chyba nei obejdzie sie bez servisu porzadnego! ?? macie jakies adresy?

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Października 2008, 16:51:34 »
przepływomierz moim zdaniem na LPG to nie działa [...]

Ale to jest tylko Twoje zdanie.
Zapytaj swojego komputera czy się za nim nie stęsknił.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Listopada 2008, 11:55:32 »
Żółta od oleju, to jego za niski poziom

Autko z kreseczkami to sygnalizacja spalonej żarówki z tyłu ( bądź przerwy w obwodzie, śniedź i takie tam )

Od hamulców - pewnie za mało płynu.

Przepływka do wymiany, i ( sądząc po Twoich wypowiedziach ) nie tylko ona.

Zacząłbym od kodów diagnostycznych ( TE1+E1  - było opisywane nieraz na forum ), a potem wziął się za doprowadzanie auta do stanu używalności.

Po zrobieniu tego ( zrobieniu, a nie zdrutowaniu ), pasowałoby również wybrać się do gazownika ;)

pzdr
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2008, 11:58:30 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Listopada 2008, 15:06:07 »
mi też kiedyś strzelil gaz ale nie w toyotcie, marki tutaj nie wymienie, i tez zrobilem na sztuke jak kolega, klapka na maxa otwarta, i cuda sie działy....miedzy innymi brak wolnych obrotów.
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Listopada 2008, 01:14:50 »
To nie wozy drabiniaste.

Niektórzy, kupując, nie zdają sobie za bardzo, lub w ogóle, sprawy, z realnych kosztów utrzymania, i potem jeżdżą takie "druty" :/

pzdr
3VZ.pl

owca

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Listopada 2008, 14:36:31 »
do pewnego dnia kiedy to walną w niej gaz.... od tamtego czasu nie pali sie lampka check-engine i do tego silnik nie ma mocy... Ogolnie uszkodzony jest przeplywomierz ( nie wymienilem go bo w gruncie rzeczy jezdze na gazie!) do tego wymienilem filtr powietrza ( w starym byla mala dziura) i wymienilem filtr gazu! Teraz zamierzam zajrzec do swiec bo nie wiem jaki jest ich stan... i przewodow oczywiscie . Co moglo podczas wybuchu gazu ulec uszkodzeniu ? Przepustnica jest cala tak samo jak kolektor dolotowy. Instalacja jest 2 generacji tylko

mialem identyczny silnik i identyczny przypadek - gdzies na forum opisywalem to wszystko. To nie prawda ze przeplywomierz nie ma wplywu na prac silnika na gazie. Nie ma teoretycznie wplywu, ale jego wskazania reguluja tez innymi parametrami jak chocby opoznieniem zaplonu.

Jak mi polamala sie przeplywka, nie mialem wogole mocy na niskich obrotach (mowimy o lpg bo na benzynie caly czas kopcil na czarno), czesto bylo tak ze jak silnik byl zimny to niemoglem zjechac szybko ze skrzyzowania tylko sie "staczalem".

Naprawde wymiany zacznij od regenreacji przeplywki - u mnie to zadzialalo.

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Listopada 2008, 14:58:46 »
przepływka w samochodzi ważna rzecz!!!! bez niej silnik nie ma informacji o masie zassanego powietrza.
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Listopada 2008, 22:42:19 »
Jeśli wiesz że przepływomierz jest walniety to wymien go i zobaczysz co bedzie dalej a z tego co piszesz to robisz wszytko w odwrotnej kolejności. :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl