Autor Wątek: Kupno i motaż klimatyzacji  (Przeczytany 4867 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Marko79

• Gość
Kupno i motaż klimatyzacji
« dnia: 18 Października 2008, 17:52:33 »
Witam
Mam obecnie Mazde 323 f 1997 (sprowadzona, nie narzekam na awarie ale pewny jej do końca nie jestem).
Mam teraz okazję kupić Corolle 1998 r, 85 000 (pewny przebieg), 5 drzwi, kupiona w Polskim salonie i cały czas serwisowana.
Jedyne co mnie powstrzymuje przed zakupem to brak klimatyzacji. I tu proszę o radę, czy jest szansa montażu do niej klimy (oczywiście nie w ASO nowej bo to krocie kosztuje) używanej np. z uszkodzonego auta. Czy jest sens i czy trudno taką klimatyzację używaną dostać.

Z góry dziękuję za pomoc
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2008, 18:32:46 wysłana przez Marko79 »

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
Odp: Kupno i motaż klimatyzacji
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2008, 22:11:35 »
I tu proszę o radę, czy jest szansa montażu do niej klimy (oczywiście nie w ASO nowej bo to krocie kosztuje) używanej np. z uszkodzonego auta. Czy jest sens i czy trudno taką klimatyzację używaną dostać.
szansa jest, choć sam szukałem 2 lata, ale za to sam montaż jest stosunkowo łatwy

Marko79

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Października 2008, 22:14:51 »
a jaki koszt mniej więcej Ci wyszedł?

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Października 2008, 22:17:55 »
Witam
Mam obecnie Mazde 323 f 1997 (sprowadzona, nie narzekam na awarie ale pewny jej do końca nie jestem).
Mam teraz okazję kupić Corolle 1998 r, 85 000 (pewny przebieg), 5 drzwi, kupiona w Polskim salonie i cały czas serwisowana.
Jedyne co mnie powstrzymuje przed zakupem to brak klimatyzacji. I tu proszę o radę, czy jest szansa montażu do niej klimy (oczywiście nie w ASO nowej bo to krocie kosztuje) używanej np. z uszkodzonego auta. Czy jest sens i czy trudno taką klimatyzację używaną dostać.

Z góry dziękuję za pomoc
Jeżeli mam Ci doradzić to jednak bym szukał samochodu z klimą. Dostawienie poza serwisem klimy bedzie wiązało się z problemami (musisz zmienić soft komputera, przy używce czyli klimie z rozbitka często są problemy ze sprężarką oraz w 98% z kupnem nowej chłodnicy). Założenie w warsztacie też będzie trochę kosztowało (np. 1000 zł) klima używana pewnie z 1500 2500 zł. A więc przekalkuluj sobie co się opłaca i czy chcesz mieć problemy czy nie.

Pozdrawiam
Obi

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Października 2008, 00:19:42 »

Jeżeli mam Ci doradzić to jednak bym szukał samochodu z klimą. Dostawienie poza serwisem klimy bedzie wiązało się z problemami (musisz zmienić soft komputera, przy używce czyli klimie z rozbitka często są problemy ze sprężarką oraz w 98% z kupnem nowej chłodnicy). Założenie w warsztacie też będzie trochę kosztowało (np. 1000 zł) klima używana pewnie z 1500 2500 zł. A więc przekalkuluj sobie co się opłaca i czy chcesz mieć problemy czy nie.

skoro ma zamiar kupić corollę '98 to silnik 4e-fe lub 4a-fe. Takie klimy bywają na allegro w cenie około 1200-1500 pln plus montaż 200-300 pln i nabicie 100 pln
jakie widzisz problemy w sofcie ??
czemu niby sprężarka lub chłodnica mają być do doopy ??
Marko79 jak chcesz więcej info wal na pw
« Ostatnia zmiana: 20 Października 2008, 08:18:02 wysłana przez Radex E9 »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Października 2008, 22:46:29 »
Drogi MarkuW.
A może mi powiesz co w kupowanych w ciemno klimach jest trafione?
Właśnie te dwa elementy (wiem gdyż kilka lat temu tez szukałem i widziałem co było)
Fakt jak chłopak dobrze trafi i ludzie którzy będą sprzedawali będą również chcieli mu zamontować klimę w aucie.
Co do robocizny za 200 zł to trochę przesadziłeś. Jak pytałem się u kolesi którzy w miescie zakładają to od 1000 się zaczynała rozmowa (oczywiście z nabiciem, gdyż bez nabicia to jak sprawdzić czy jest szczelna i czy sprężarka pracuje)
A odnośnie chłodnicy to dlatego to napisałem gdyż jest to pod zderzakiem pierwszy element który ulega zniszczeniu podczas dzwonka przedniego.
Onosnie kompa już tłumaczę. Silnik bez klimy normalnie ma ustawione obroty na biegu jałowym ok.700-750 obr. przy klimie soft podkręca obroty do ok.800.

I to by było na tyle.
Obi

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Października 2008, 08:17:09 »
Piotr SasMoże to dla Ciebie dziwne, ale serio za montaż z napełnieniem płaciłem 3 stówy i ani grosza więcej
Co do chłodnicy, to nie masz racji - pierwsza leci rurka, która jest na dole poziomo przed chłodnicą - i to nawet nie przez dzwony, czasami wystarczy jej dobry kamień. Są również inne elementy, które sypią się bez powodu, lub trzeba je wymienić. Akurat chłodnicę nówkę lecz nie oryginał można kupić na allegro za 3 stówy, a cała reszta to już wyłącznie oryginały. W zasadzie jedynym elementem klimy, który się nie zużywa to instalacja elektryczana
Autor wątku pyta o 4e-fe a Ty piszesz chyba o swoim 4zz-fe. W każdym razie w 4e-fe nie wgrywa się żadnego softu. Kompresor klimatyzacji nie pracuje w trybie ciągłym - przy pracy ma pewnie ponad 1000 rpm, ale jak się wyłączy to obroty spadają do przepisowych 700

Offline raw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Października 2008, 11:06:11 »
Może i ja się trochę wypowiem w tym temacie. Kiedyś odbywałem praktyki szkolne w ASO i tam montowałem klimy do nowych furek avensis/corolla. Nie było potrzeby zmiany softu o którym pisze Piotr Sas w żadnym samochodzie.

Ostatnio przerabiałem temat dorzucenia klimatyzacji w swoim aucie. Udało mi się trafić na allegro goscia co przysłał mi wszystkie elementy niezbedne do montazu.
Zamontowanie wszystkiego odbyło sie na zasadzie PLUG & PLAY. Bez najmniejszych problemów pasowało i działało i tu tez nie trzeba było zmieniać żadnego softu

Co do ceny montazu to zdaje sie że w ASO ale nie w warszawie biora za to 500 zł + koszt nabicia.

Marko79 jeżeli cena rolki jest atrakcyjna i jego pochodzenie tez pewne to bez wahania bierz tą furkę. Z kupnem kompletnej klimy podejżewam ze nie będziesz miał większego problemu.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Października 2008, 11:31:32 »
Marko79 jeżeli cena rolki jest atrakcyjna i jego pochodzenie tez pewne to bez wahania bierz tą furkę. Z kupnem kompletnej klimy podejżewam ze nie będziesz miał większego problemu.
problem właśnie jest z zakupem - nówek nie ma a 4-5 lat temu były w aso w cenie 4-5 tys, a uzywki z 10 letniego samochodu bywają niekompletne, a z RHD praktycznie nic nie pasuje :/
w każdym razie ja też bym wziął tą rolcię - jeśli nie ma wad to jak trafisz lepszą furę z klimą to nie będziesz miał problemu ze sprzedażą tej fury :D

Marko79

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Października 2008, 07:56:34 »
Dzięki za pomoc. Kupię ją w połowie listopada. Źródło pewne, przebieg (80 000) pewny no i serwisowana w ASO to mnie przekonało :)

Jakbyście mieli jakieś pewne źródło do zakupu klimy :) albo przeglądając gdzieś w necie znaleźli to proszę o info.

Będę szukał klimy :)

Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl