Autor Wątek: Co ile zmieniać rozrząd  (Przeczytany 38218 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dEF

• Gość
co ile zmieniaæ rozrz±d
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Stycznia 2005, 18:08:42 »
vicek, przestan ludzi w blad wprowadzac...
Co to za bzdura, ze ten sam silnik ma roznice w wymianie paska wynoszaca 50 tys km? Czym to uzasadniasz?
Jezeli chodzi o pasek to jego wytrzymalosc / podatnosc na zuzycie zalezy od b. wielu czynnikow. Mowisz, ze wymieniales pasek przy 140 kkm i byl w dobrym stanie. Po czym to stwierdzasz? Slyszales kiedys o czyms takim jak mikropekniecia? Jestes w stanie stwierdzic, ze takowych na twoim pasku nie bylo? Moj tez byl w 'dobrym' stanie jak go wymienialem, ale z paskami rozrzadu jest czesto tak, ze wygladaja ok, a potem jest pyk i paska nie ma.

krystek

• Gość
Re: co ile zmieniaæ rozrz±d
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Stycznia 2005, 23:42:45 »
Cytat: iguana24
Mam pytanko a włąściwie to pare pytań. Co ile zmieniać rozrząd w corolli 1,3 16v efi, z 1995 roku? Pierwsza wymianana była po 100 tys. teraz jest prawie 160 tys. Czy ktoś zna dobry niedrogi warsztat w warszawie lub okolicy i ile to kosztyje?
temat drugi to lampka oleju paląca siępo uruchomieniu zimnego i tylko zimnego  silnika przez okolo 1-2 sek. - to normalne czy siada pompa oleju.
No i na koniec pytanko o sprzęgiełko, gdzie można tanio kupić i ile to kosztyje?
Jak do tej pory zaopatrywałem sięw części w "focie" ale oni nie mają :chmmm  :chmmm

jeżeli chodzi o Twoje pytanka to bardzo polecam SAGA AUTO
*sprzęgła ASIN;
*zarejestruj sięi pobierz cennik - bardzo fajna firma bo jako jedna z niewielu pozwala na zwrot zakupionego towaru, nie robiąc przy tym żadnych problemów.
Przetestowałem wielokrotnie i polecam

vicek

• Gość
co ile zmieniaæ rozrz±d
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Stycznia 2005, 01:43:23 »
Cytat: dEF
vicek, przestan ludzi w blad wprowadzac...
Co to za bzdura, ze ten sam silnik ma roznice w wymianie paska wynoszaca 50 tys km? Czym to uzasadniasz?

Powtarzam to co słyszałem w ASO i od wielu mechaników.

Jezeli chodzi o pasek to jego wytrzymalosc / podatnosc na zuzycie zalezy od b. wielu czynnikow. Mowisz, ze wymieniales pasek przy 140 kkm i byl w dobrym stanie. Po czym to stwierdzasz? Slyszales kiedys o czyms takim jak mikropekniecia? Jestes w stanie stwierdzic, ze takowych na twoim pasku nie bylo? Moj tez byl w 'dobrym' stanie jak go wymienialem, ale z paskami rozrzadu jest czesto tak, ze wygladaja ok, a potem jest pyk i paska nie ma.

CHodzi o to, ze po wymianie pasek sobie zatrzymalem i dokladnie obejrzalem, i nie bylo z nim takich historii, ze możnaby zrywać z niego zęby. Bylem tez obecny podczas wymiany, wiec na bierzaco dyskutowalem sobie z mechanikiem.

Moze rozwiejemy wszelkie watpliwosci i napiszemy razem do TMP z zapytaniem o silnik 4efe w corolli (tym razem) e11)?

Pozdrawiam
vicek

dEF

• Gość
co ile zmieniaæ rozrz±d
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Stycznia 2005, 03:22:47 »
Cytuj (zaznaczone)

W aso i od mechanikow slyszales, ze w wersji e11 pasek wymienia sie co 150 tys km, a w wersji e10 co 100 tys km? ciekawe...
Cytuj (zaznaczone)
Moze rozwiejemy wszelkie watpliwosci i napiszemy razem do TMP z zapytaniem o silnik 4efe w corolli (tym razem) e11)?

Przeczytaj pare postow wyzej...
Cytuj (zaznaczone)
Szanowny Panie

Silnik nie jest kolizyjny (nie oznacza to jednak ze zerwanie paska rozrzadu nie moze miec negatywnego wplywu na silnik).
Zalecana wymiana paska rozrzadu dla tego silnika powinna miec miejsce co 100 000km.

Pozdrawiam

Anna Księżak
Toyota Motor Poland

vicek

• Gość
co ile zmieniaæ rozrz±d
« Odpowiedź #34 dnia: 03 Stycznia 2005, 14:21:44 »
Cytuj (zaznaczone)

W aso i od mechanikow slyszales, ze w wersji e11 pasek wymienia sie co 150 tys km, a w wersji e10 co 100 tys km? ciekawe...

dokladnie tak.

Cytuj (zaznaczone)

Przeczytaj pare postow wyzej...
Cytuj (zaznaczone)
Szanowny Panie

Silnik nie jest kolizyjny (nie oznacza to jednak ze zerwanie paska rozrzadu nie moze miec negatywnego wplywu na silnik).
Zalecana wymiana paska rozrzadu dla tego silnika powinna miec miejsce co 100 000km.

Pozdrawiam

Anna Księżak
Toyota Motor Poland

Podejrzewam, ze padlaby inna odpowiedz gdybys przedstawil sięjako posiadacz corolli e11.
Mozemy napisac :)

Pozdrawiam

vicek

hubciu77

• Gość
Odp: Co ile zmieniać rozrząd
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Stycznia 2009, 17:20:59 »
no dobra.... kupiłem rolkę z przebiegiem 149 kkm  i między czasie zmieniłem silnik ale w sumie na zegarku mam juz 196 kkm to kiedy mam zmienić ten pasek??? nadmieniam że pasek założony to NIPPARTS czyli nie oryginalny...

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Stycznia 2009, 22:10:07 »
no dobra.... kupiłem rolkę z przebiegiem 149 kkm  i między czasie zmieniłem silnik ale w sumie na zegarku mam juz 196 kkm to kiedy mam zmienić ten pasek??? nadmieniam że pasek założony to NIPPARTS czyli nie oryginalny...
Witam
Ja bym pojechał (kupiwszy wpierw nowy pasek oraz napinacze) do mechanika, który by sprawdził stan paska oraz napinaczy zadecydował czy wymieniać czy nie.....
Obi

Admin

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 07 Stycznia 2009, 13:49:52 »
Witam
Ja bym pojechał (kupiwszy wpierw nowy pasek oraz napinacze) do mechanika, który by sprawdził stan paska oraz napinaczy zadecydował czy wymieniać czy nie.....

Znaczy jak to sprawdzi ... bo nie bardzo wiem. Mój mechanik mi powiedział ze oryginalny pasek starcza na 100 tyś po wymianie kompletu warto rozgladac sie za wymianą po około 70 tyś.

Co do różnicy miedzy E10 a E11 jest to typowy zabieg marketingowy aby obniżyć koszty serwisu samochodu.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 07 Stycznia 2009, 22:01:05 »
Witam

Znaczy jak to sprawdzi ... (...)
Oczywiście dokładnie tak jak myslisz...
Obi

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl