Autor Wątek: Jedyna Ravka która smakuje jak sernik;]  (Przeczytany 26451 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dagon

• Gość
Odp: Jedyna Ravka która smakuje jak sernik;]
« Odpowiedź #30 dnia: 01 Listopada 2008, 12:29:39 »
Nie zgodzę się z przedmówcami z tym że ravka nie nadaje się w teren. Ja posiadam drugą generację ze stałym napędem w podziale przeniesienia napędu 50/50 i powiem szczerze że po wyprawie w poważny teren byłem miło zaskoczony umiejętnościami ravki. Na wyprawę po bezdrożach mazurkich wyciągnął mnie kolega który jechał LC 120. Sam nie dowierzał że rav poradziła sobie z głębokim błotem, wysokimi wzniesieniami czy grząskim piachem. Był w szoku... Postawił sobie za zadanie wyprowadzić mnie tak żebym bez jego pomocy nie wyjechał, niestety nie udało mu się :). Po tej eskapadzie śmieję się z tych co mówią/piszą że ravki to tylko imitacja terenówek a nie mieli z tymi autkami do czynienia. Sorki za OT 
Mandes zauważ, że wcześniej kolega co jeździ Ravką (i często wpada na spoty) dzielił się swoimi spostrzeżeniami. Rozumiem, że on też jest teoretykiem wg Ciebie?

Jest "mała" różnica pomiędzy samochodem terenowym a rekreacyjnym.

Ok, ja się tam kłócić dalej nie będę. Każdy wierzy w co chce. Tylko ciekawe, czemu Toyota o Ravkach pisała w prospektach zawsze, że jest to pojazd rekreacyjny w odróżnieniu od ich pozostałych samochodów przeznaczonych w teren.... Zaiste sami nie wiedzą co piszą...  <zalamka>
« Ostatnia zmiana: 01 Listopada 2008, 12:32:56 wysłana przez Dagon »

Offline raw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 01 Listopada 2008, 13:19:01 »
Zgadzam się z Dagonem.
Sama nazwa RAV 4 oznacza Recreational Active Vehicle with 4 wheel drive, czyli pojazd rekreacyjny dla aktywnych z napędem na cztery koła.

Coś w tym musi być.

Zdaje się że mamy wśród klubowiczów, klubowiczke o nicku Rebecka - ona zapewne więcej mogłaby się wypowiedzieć na temat samochodów terenowych i czy Rav'ka sie do nich zalicza.

Offline raw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 01 Listopada 2008, 16:21:03 »
Niestety nie mam możliwości edytowania swoich postów - nie wiedzieć czemu.

Poprawna nazwa nicka forumowiczki to REBEKA.

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.toyota-starlet.prv.pl
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Listopada 2008, 09:18:20 »
Zgadzam się z Wami że Rav terenówką nie jest, i nigdzie tak nie napisałem. Przedstawiłem Wam tylko własne podboje Ravką w terenie które ku mojemu ogromnemu zdziwieniu wypadły rewelacyjnie. A tak na marginesie to czytałem gdzież na forum amerykańskich użytkowników Toyoty Land Cruiser, którzy piszą że nowy LC200 też już nie jest terenówką z prawdziwego zdarzenia :-o, to jak LC200 nie jest to ja już nie wiem co nią jest

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 02 Listopada 2008, 09:49:58 »
Cytuj (zaznaczone)
Po tej eskapadzie śmieję się z tych co mówią/piszą że ravki to tylko imitacja terenówek a nie mieli z tymi autkami do czynienia.

Cytuj (zaznaczone)
Zgadzam się z Wami że Rav terenówką nie jest, i nigdzie tak nie napisałem.

hmmm......

janmor

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Listopada 2008, 09:51:57 »
Zgadzam się z Dagonem.
Sama nazwa RAV 4 oznacza Recreational Active Vehicle with 4 wheel drive, czyli pojazd rekreacyjny dla aktywnych z napędem na cztery koła.

Coś w tym musi być.

Zdaje się że mamy wśród klubowiczów, klubowiczke o nicku Rebecka - ona zapewne więcej mogłaby się wypowiedzieć na temat samochodów terenowych i czy Rav'ka sie do nich zalicza.

To może ja tez dodam coś od siebie. Ja swoim Jeepkiem pojechałem 2 razy w teren tzn. błoto do połowy samochodu, wzniesienia piaskowe pod nachyleniem \ różnego rodzaju wyboje itd... i to równiez nie jest auto terenowe  :grin:
Chociaż mój miał hak, skrzynie w tym reduktory (1,2), sztywne mosty itd plus był lekko podniesiony i !
I dlatego treren nie jest równy terenowi (trawa = błotko)  <rybki>

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Listopada 2008, 10:19:03 »
Dobra Panowie, idę na kompromis :)
Nie napisałem jednoznacznie że Rav jest terenówką, jest autkiem rekreacyjnym w miarę nieźle radzącym sobie po bezdrożach. Czy teraz lepiej ???

sernik

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Listopada 2008, 21:55:16 »
Nie oszukujmy się - trzeba się bardzo natrudzić, żeby znaleźć miejsce w które Ravka nie wjedzie(chodzi o to, że bardzo mało jest miejsc do typowego hardcorowego off-roadu). A poza tym, to nie oszukujmy się, wiele "rasowych" terenówek nie zajedzie tak strasznie dalej niż rav'ka bez pewnych podstawowych modyfikacji(podniesienie dolotu itd.)
Mendes - nie dajmy się, ale też nie przesadzajmy, przez rzekę nie przejedziemy^^.

A tak w temacie - będą nowe zdjęcia niedługo.

Aha i jeszcze jedno - nie wiem jaką ravkę ma mendes ale wiem jedno - krótsza rav'ka lepiej się sprawuje w terenie niż dłuższa.
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2008, 21:58:05 wysłana przez sernik »

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 02 Listopada 2008, 23:05:51 »

Aha i jeszcze jedno - nie wiem jaką ravkę ma mendes ale wiem jedno - krótsza rav'ka lepiej się sprawuje w terenie niż dłuższa.

Mam dłuższą wersję i sprawuje się świetnie w terenie (jak już pisałem), stały napęd na cztery łapy robi swoje. 

sernik

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 03 Listopada 2008, 17:04:00 »
Mam dłuższą wersję i sprawuje się świetnie w terenie (jak już pisałem), stały napęd na cztery łapy robi swoje. 
i symulacja blokady mechanizmu różnicowego również robi swoje :grin:

sernik

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 09 Listopada 2008, 22:31:47 »
Zgodnie z obietnicą, nowe zdjęcia:

<palacz>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl