Autor Wątek: Corolla Verso pedał sprzęgła  (Przeczytany 6978 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rufus

• Gość
Corolla Verso pedał sprzęgła
« dnia: 31 Października 2008, 10:41:00 »
Sparwdziłem na forum...jest o skrzypeiniu ale o mojej przypadłości nie ma !
Auto jest w sumie mało wyeksploatowane [75 tys km] i wszystko w zasadzie gra ale od jakiegoś czasu słyszę ,a w zasadzie wyczuwam takie małe "pyk" w pedale sprzęgła.
Aby było śmieszniej takie same objawy miałem w poprzedniej mojej Corolli [1.4 vvti 2003 r-combi]
W zasdzie nic sie złego nie dzieje ,sprzęgło działa poprawnie ale zaczyna mnie to "pyk" denerwować.
W poprzednim aucie zjawisko występowało tylko jak było bardzo gorąco a Verso jest cały czas.
Ostatnio zanurkowałem w okolice pedału sprzęgła potraktowałem smarem miejsce połączenia ciągi z pedałem -na jakiś czas wystarczyło i było ok ale od wczoraj ponownie wyczuwam lekkie pyknięcie przy wciskaniu sprzegła.
Może ktoś miał podobne objawy i potrafi coś doradzić !?
Z góry dzięki .

michal123

• Gość
Odp: Corolla Verso pedał sprzęgła
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Października 2008, 11:52:33 »
Miałem to samo w corolli verso 2002 r silnik 4d4 -przebieg 161 tyś km. diesel posmarowałem gęstym smarem i oki w upalne dni gdy smar robił się rzadki sporadycznie się to zdażało , gęsty smar i napewno pomoże.

Rufus

• Gość
Odp: Corolla Verso pedał sprzęgła
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Listopada 2008, 09:44:06 »
Dzięki za odpowiedź -tak też zrobię ale zastanawiam czy nie posmarować tam smarem grafitowym-ma lepsze własciwości smarne.
Swoją drogą ponoć przypadłości pedału sprzegła są zmorą Toyot i dziwne że serwisty to olewają.

Pozdr.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl