Autor Wątek: Spalanie D-CAT  (Przeczytany 7086 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

.lukasz.

• Gość
Spalanie D-CAT
« dnia: 08 Listopada 2008, 22:13:19 »
Witam

Przepraszam jeżeli powtarzam wątek ale nie mogę nic znalezc na ten temat.
prosze napiszcie jak wyglada spalanie u was .

bo u mnie az nie mozliwe :

przy bardzo delikatnej jezdzie na autostradzie ( ok 130 - 140 km/h ) spalanie ok 9 l/100 km
w miescie ok 10 - 11 l/100 km
wydaje mi sie ze musi byccos nie tak.

a najlepsze jest to i bardzo mnie to zastanawia : mianowicie 2 tygdnie temu jechalem autostrada i na etapie 90 km komputer pokazal 6,8 l/100 km przy ciagles jezdzie 130 - 140 km/h , a wracajacac ta sama droga z identycznym sposobem jazdy pokazal juz 9 l/100 km.

mimo wszystko wydaje misie ze moje auto bardzo duzo pali. moze wiecie w czym moze bycproblem ze tak duzo pali ?

GD2087G

• Gość
Odp: Spalanie D-CAT
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Listopada 2008, 09:19:05 »
Kolego,
sam się dziwię, że TMP oferuje na rynku polskim D-Cat wobec faktu, że brakuje stacji benzynowych, na których oferowany jest ON o obniżonej zawartości siarki.
W Polsce zawartość nie może przekraczać 500ppm a D-Cat nie może 50ppm.
Problem bierze się z piątego wtryskiwacza, który podaje paliwo do katalizatora/reaktora by dopalić powstające siarczki i azotki...> i stąd te eco.
Proponuję zatankować na Statoil (z tego co wiem to jedyna stacja, która oferuje paliwo o obniżonej zawartości siarki). Inne stacje i jakieś tam V-powery, Ulimate to tylko paliwa o zwiększonej liczbie cetanowej nie ma tam mniejszej ilości siarki
>>> w tym przypadku również będzie D-cat również więcej palić
czasem w Niemczech uda mi się wypożyczyć D-cat ….. i pali około 8,5 litra przemieszczając sie z prędkościami 160-200 km/h po niemieckiej autostradzie.
Raz takim D-catem przyjechałem do Polski to po zatankowaniu na orlenie wzrastało do 11,5 l/100 - a prędkość to wiesz jaka jest w PL (140km/h przekroczyć mijało z cudem)
Proponuję dla bezpieczeństwa zgłosić się do stacji Toyoty i poprosic by sprawdzili czy przypadkiem niema uaktualnienia oprogramowania (wiem, że do dużej liczby samochodów pojawiło sie do D-cat).
Życze powodzenia.
GD2087G

.lukasz.

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Listopada 2008, 10:23:12 »
witam

dzieki zaodpowiedz. jezeli chodzi o uaktualnienia to mam najnowsze - przyslugiwala mi darmowa kampania .
jezeli chodzi o stacje to slyszalem ze wlasnie shel ma najbardziej odpowiednie paliwo. teraz juz sam nie wiem.

moze ktos ma jeszcze inne doswiadczenia ze spalaniem?

arczic

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Listopada 2008, 11:21:49 »
Pali duzo, jezdzilem po niemczech - predkosc ok 200 km/h spalanie ponad 11/100. po warszawie przy naprawde delikatnej jezdzie bierze mi od 8,5 do 10 :-(. na baku robie srednio ok 550 km( z tym ze ja nie dopuszczam do zapalenia rezerwy). ale jezdzac po expresowce z predkoscia np 100 km/h komputer pokazuje 7 l / 100. mowiac krotko i reasumujac pali bardzo duzo. a jeszcze wieksza jest granica rozpietosci od - do tego spalania.
Faktem tez jest ze moja ave smiga na 18" oponka 225/40, wiec napewno spalanie trosze wieksze niz na seryjnych kolach, ale nie czepiajmy sie szczegolow :-)
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2008, 12:03:29 wysłana przez arczic »

kauzyperda

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Listopada 2008, 22:40:06 »
Witam

Przepraszam jeżeli powtarzam wątek ale nie mogę nic znalezc na ten temat.
prosze napiszcie jak wyglada spalanie u was .

bo u mnie az nie mozliwe :

przy bardzo delikatnej jezdzie na autostradzie ( ok 130 - 140 km/h ) spalanie ok 9 l/100 km
w miescie ok 10 - 11 l/100 km
wydaje mi sie ze musi byccos nie tak.

a najlepsze jest to i bardzo mnie to zastanawia : mianowicie 2 tygdnie temu jechalem autostrada i na etapie 90 km komputer pokazal 6,8 l/100 km przy ciagles jezdzie 130 - 140 km/h , a wracajacac ta sama droga z identycznym sposobem jazdy pokazal juz 9 l/100 km.

mimo wszystko wydaje misie ze moje auto bardzo duzo pali. moze wiecie w czym moze bycproblem ze tak duzo pali ?

E, norma  :roll:
Moje spalanie: http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/225805.html

doktoreq301a

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lutego 2010, 12:59:01 »
W mojej AVE 2,2 150 KM w przebiegu ok90000 spalanie przedstawia się następująco :w trasie przy spokojnej jeździe ok 100-110 km/h ok 6,5lON/100km, aktualnie w zimie po sporym śniegu w mieście ok 8,5-9l/100km,(moje strare ave 2,0 d4d 110KM przy przebiegu 275 tys pali na trasie 5,5 l/100 km a wmieście ok 7,2- 7,8 , no ale moc kosztuje) samochód tankuję na Statoil i wlewam paliwo "gold". Słyszałem różne opinie na jakim paliwie powinno się jeżdzić ale na statoil jest napisane ON bezsiarkowy, a rzekomo takie paliwo powinno się tankować

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl