Autor Wątek: Camry SXV10 USA, elektryka - poważny problem  (Przeczytany 3426 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lukaseme

• Gość
Camry SXV10 USA, elektryka - poważny problem
« dnia: 16 Listopada 2008, 10:27:55 »
Witajcie!
Wszystko zaczęło się od dość dziwnych objawów, w czasie jazdy dosłownie na chwile wyłączało się radio i pojawiały kontrolki na desce. Wygładało to tak jakkby cały układ nie dostawał napięcia przez ułamek sekundy. Przeczyściłem klemy i wydawało się, że jest już ok. Następnego dnia w czasie postoju na światłach zobaczyłem wydostający się dym spod maski - zapalił się akumulator. Jak się póżniej okazało było to zwarcie w instalacji elektrycznej.
Dziwne jest to, że zwarcie pomiędzy klemami pojawia się i znika. W piątek wpiąłem miernik pomiedzy klemy + i -, wyjmowałem bezpieczniki, zwarcie zniknęło po wyjęciu EFI Relay, po kilku minutach już nie było zwarcia w obwodzie, nawet gdy EFI RElay był zamontowany w skrzynce.
Walka w sobotę też nie przyniosła żadnych pozytywnych roztrzygnięć, było zwarcie, wyjęcię przekażnika EFI Relay nic nie dawało, natomiast bezpiecznik DOME odcinał obwód zwarciowy. Po kilku minutach znów było wszystko wporządku, brak zwarcia (bezpiecznik DOME zamontowany).
Nie wiem co mam o tym myśleć, czy cała wiązka się upaliłą i wilgoć powoduje zwarcie na różnych obwodach?
Proszę Was o wsparcie!
Dziękuję!

pomocny

• Gość
Odp: Camry SXV10 USA, elektryka - poważny problem
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Listopada 2008, 17:29:09 »
Nie jestem elektrykiem, więc pewnie nic wielkiego nie wymyślę, ale na początek to co bym spróbował sam sprawdzić to skrzynkę z bezpiecznikami. Gniazdo wiązki w tej skrzynce i "bebechy".

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Listopada 2008, 22:07:23 »
Miałem podobny problem w poprzednim lexusie - winna była skrzynka z przekaźnikami - cały układ był zalany wodą. Skrzynkę tworzy plastikowy element łączący kable z przekaźnikami za pomocą dość grubych blach. Jeśli dostanie się tam woda to zwiera co popadnie i zaczynają się takie jaj..a jak opisałeś.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

lukaseme

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Grudnia 2008, 15:56:00 »
Ciąg dalszy moich problemów.

Auto odpaliło, podjechałem na stacje LPG, wyłączyłem motor, zatankowałem gaz, wsiadam do auta, przekrecam kluczyk, a tu zadna lampka (oprocz Air Bagu) sie nie swieci, rozrusznik nie kręci, auto "odpaliłem z popychu". Prędkościomierz i obrotomierz wskazują zero (w czasie jazdy i pracy silnika). Światla są, brak kierunkowskazów. Po przejechaniu około 1 km wszystko powrociło do normy, tzn sa wskazania liczników, kierunkowskazy. Po wyłączeniu silnika problem powraca.
Jestem załamany, czarna seria mojej Clamerki  :cry:

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Grudnia 2008, 17:28:09 »
Czy byłeś u elektryka ? Zainwestuj 100-200PLN i przestaniesz narzekać na dobre auto..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Grudnia 2008, 20:44:22 »
Zacząłbym od wysuszenia puszki - wiele Camry było dzwonionych, i nie każda ma dolną osłonę puszki po "naprawie".

Jeśli jesteś zielony - jedź do elektryka, jeśli nie - rób sam, aż znajdziesz.

Za zegary odpowiada 20A DOME, więc obstawiam puszkę, jak już Maniek zdążył zauważyć .

pzdr
3VZ.pl

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Grudnia 2008, 13:01:06 »
Jak na mój gust wygląda to na zwarcie gdzieś w wiązce idącej do kabiny lub w samej kabinie. Gdzieś przetarta czy cuś.
DOME odpowiada za popierdółki w środku typu radio, zapalniczka, lampki itp, a EFI zabezpiecza ECU, które też jest w kabinie tak więc skoncentrowałbym się raczej na magistrali komora->kabina.
Tylko ciekawy jest fakt że tych bezpieczników nie wybija :(  
A wodę w puszce swoją drogą koniecznie trzeba wyeliminować.
Jeżeli auto było pukane to blacharze potrafią różne cuda naczynić :-X
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

lukaseme

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Grudnia 2008, 09:57:55 »
Jakimś cudem naprawiłem, początkowo stawiałem na DOME i stacyjkę. Okazało się, że stacyjka nie dostawała napięcia z bezpiecznika AM1, powodem była przerwa w kostce EF1.  Zwarcie też znalazłem, ktoś dokonał jakiejś przeróbki i niezabezpieczył miejsca lutu.

Cieszę się, że wkońcu się udało, no i zostało parę groszy w kieszeni. Dziękuję wszystkim za rady.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl