Autor Wątek: Audio w Corolli Verso (F)  (Przeczytany 22757 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

toreador

• Gość
Audio w Corolli Verso (F)
« dnia: 04 Grudnia 2004, 20:27:36 »
Bardzo efektownie i ladnie wyglada ten panel,ale  niestety brzmi fatalnie.Nazywa sie toto Toyota W 58810.Przymierzam sie do jakichs przerobek w celu poprawy jakosci dzwieku,ale jestem kompletnie zielony w tym temacie.Oczywiscie samego panelu nie zamierzam wyrzucic na smietnik.Myslalem nad zamontowaniem dodatkowego wzmacniacza(czy to wogole mozliwe?),zmieniarki CD i zamiana glosnikow.Wszystko musi sie zmiescic pod przednimi fotelami,wiec przypuszczam ze nie ma szans na montaz subwoofera.Chce zeby to ladnie brzmialo,ale niekoniecznie ma to byc sprzet do bicia rekordow glosnosci.Z gory dziekuje za wszelkie porady i wskazowki.
pozdrawiam

Robiq

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Grudnia 2004, 22:01:35 »
Myślęże dużo da wymiana przedniego zestawu + zasilenie tego z wzmacniacza, ale skoro to nowe Verso to co z gwarancją?

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Grudnia 2004, 22:25:21 »
qrde a co ma do tego gwarancja??
chyba ze to znowusz jakies 'wiesniackie' aso!!

ludki zmiana glosnikow itp to zadna ingerencja w co kolwiek.......

ja robielm autko zaraz jak je odebralem z salonu i bylo duzo wiecej zmienione niz tylko glosniki i nigdy nie bylo mowy o utracie gwarancji na co kolwiek - bo niby z jakiej racji??
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Robiq

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Grudnia 2004, 09:47:36 »
No mam pewne obawy jak to jest - było nie było wymiana głośników to jednak ingerencja w instalacjęelektryczną, jak to jest traktowane przez ASO, czy nie robią problemów?
Szczerze mówiąc, w domciu czeka komplecik DLS R6A + ładny 2 kanałowy Genesis ale mam opory związane z ww. gwarancją...

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Grudnia 2004, 11:35:38 »
:aclap  :aclap  :-DD  - przy takim sprzecie to bym sie nawet nei saztanwaial ..... chyab ze gienek to pforile, jka nie to bym mial szczerze powiedziawszy w dup#$ gwarancje!!

jelsi nawet to stracisz tylko gwarancje na radio - proponuje poszukac bo juz o tym bylo kilka razy na forum - gwarancja vs radio!!

roznie mowia w roznych ASO!!

generalnie jka w Twoim ASO maja jakies problemy to ich wysmiej i zmien stacje obslugi............
ja u siebie robilem duuuzo wiecej i jka juz pisalem nie bylo mowy o utracie gwarancji..........
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

toreador

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudnia 2004, 20:03:19 »
Oczywiscie moga pojawic sie jakies problemy z ASO,ale w najgorszym wypadku bylaby utrata gwarancji na radio.Ja zdecydowany jestem zmienic ten sprzet z tym ze nie wiem za bardzo jak(nie znam sie na tym).Z tego co sie ostatnio dowiedzialem to pierwszy krok to wymiana glosnikow w drzwiach.Seryjnie sa tam glosniki 13-14 cm.,ale mozna podobno wsadzic spokojnie 16-astki albo i wieksze.Chcialbym tez dolozyc zmieniarke CD i jakiegos suba.Problem w tym ze nie chce zajmowac miejsca w bagazniku,wiec nie wiem czy pod przednimi fotelami to wszystko sie zmiesci.
pozdrawiam

Robiq

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Grudnia 2004, 08:53:13 »
Byłem przekonany że z przodu są 16tki - przynajmniej tak to wygląda na pierwszy rzut oka...

jimorrison

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Grudnia 2004, 22:46:31 »
Cytat: Red_Point

ja robielm autko zaraz jak je odebralem z salonu i bylo duzo wiecej zmienione niz tylko glosniki i nigdy nie bylo mowy o utracie gwarancji na co kolwiek - bo niby z jakiej racji??

dokladnie ze jest to ingerencja w elektryke :D.. ze niby sie cos spieprzy i potem moze na tym tle byc jakis defekt a klient pojedzie w ramach gwarancji, ASO sie zabezpiecza zeby zaden domoroslych fachoffiec nie grzebal. Ja mialem w poprzedniej corollce wlasnie podobny problem z dolozeniem na wlasna reke alarmu.. ale sprawa zostaal zalatwiona w trybie szybkim po wysmianiu pana w krawiaciku :)..

toreador

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Grudnia 2004, 23:21:06 »
Cytuj (zaznaczone)
Byłem przekonany że z przodu są 16tki - przynajmniej tak to wygląda na pierwszy rzut oka...

Czy moglbys to potwierdzic na 100%?Ja probowalem jakos to zmierzyc (bez rozbierania drzwi) i wygladalo to co najwyzej na 14-stki,ale powtarzam ze nie znam sie na temacie.
pozdrawiam

Robiq

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Grudnia 2004, 08:34:08 »
Przystawiłem posiadane 16stki i tak oceniłem że są to identyczne głośniki - ale moge sięmylić, poza tym nawet w skodzie miałem fabrycznie 16 w drzwiach z przodu to chyba niemożliwe aby toyota dała mniejsze ;-) BTW. sposób zdjęcia tapicerki z drzwi jest dla mnie magiczną tajemnicą - jest tylko jedna śruba...

toreador

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Grudnia 2004, 22:15:58 »
Podobno w E 12 z 2004 roku montowane sa 16-stki,wiec wszystko wskazuje na to ze w Verso powinny byc takie same.

luc

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Stycznia 2005, 15:30:11 »
toreador, a ile masz kasy na wzmacniacz, radio, przedni sytem, subwoofer okablowanie itd??

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Stycznia 2005, 00:26:03 »
Cytat: Red_Point

a co z zasilaniem wzmacniacza? czy radio w Verso ma wyjście RCA?

luc

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Stycznia 2005, 09:47:12 »
Cytat: ZACHARY
a co z zasilaniem wzmacniacza? czy radio w Verso ma wyjście RCA?

Na 99% nie ma. Wiec albo nowe radio albo przeróbka orginalnego albo po wysokich sie doprowadzi sygnał.

Robiq

• Gość
...rozpracowane ;-)
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Stycznia 2005, 20:20:17 »
Nasza ulubiona firma: T. sięgneła szczytów techniki przy konstukcji systemu audio w Corolli Verso, zastosowała super nowoczesne, wykonane przy użyciu technologii zarezerwowanej do tej pory dla wojskowości, głośniki w drzwiach o parametrach: średnica: 16 cm, membrana: papier dla niepoznaki ubarwiony w ciapki aby naśladować węgiel, magnes: super-hiper-lekki z tworzywa o zastrzeżonej nazwie i wielkości monety 5 złotowej, korpus: prawdopodobnie najnowszy wynalazek DuPont - wygląda jak plastik robiony z opon a w rzeczywistości pewnie ma własności i wytrzymałość stopu magnezowego. Cały głośnik, dzięki nowoczesnym technologią, waży mniej niż małe frytki w McD. Głośniki są wytwarzane w tajnej fabryce na terenie Chin. Ale nie jest źle - głośnik jest mocowany nie do tapicerki a do blachy w drzwiach, jest dobre dojście do poszycia vide ew. wytłumienie matami, miejsca jest na tyle dużo że spokojnie wchodzą DSL R6A na pierścieniu mdf o wysokości 54 mm (3x 18mm) i nie ma problemu z założeniem tapicerki a nawet jest miejsce na zwrotnicęz kompletu R6A. Oczywiście fabrycznie nie ma żadnej zwrotnicy oprócz małego kondesatorka na tweeterze. Podsumowując: warto zmienić głośniki, pierwszą fazę(wymiana głośników w drzwiach) mam za sobą i efekt już jest lepszy niż przy głośnikach fabrycznych. Zapraszam do dyskusji zainteresowanych, szukam też informacji na temat złącza zmieniarki w fabrycznym radiu - myślęo podłączeniu zew. odtwarzacza mp3 oraz jak wyprowadzić sygnał z przedwzmacniacza radia do zew. wzmacniacza - szkoda zasilać DSle z panasłonika... Aha, jak ktoś jest zainteresowany szczegółami dot. demontażu tapicerki w drzwiach czy radia w Verso to służępomocą.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl