Autor Wątek: TARCZE HAMULCOWE PO 45000  (Przeczytany 20336 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wojti

• Gość
TARCZE HAMULCOWE PO 45000
« dnia: 07 Grudnia 2004, 00:15:20 »
Byłem dziś na przeglądzie i dowiedziałem sięże tarcze są do wymiany. Podobno są tak cienkie, że nie "dojadą" do 60kkm. Jestem nieco ździwiony. Co prawda wymieniałem klocki już raz po 30kkm ale tarcze nie wyglądają jakby były w masakrycznym stanie. Poza tym w poprzednim samochodzie tarcze dojechały do 100kkm bez problemu. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z wymianą tarcz? Po jakim czasie u Was trzeba było je wymienić. (pytanie do tych z większym przebiegiem) ;) A może w Y to norma?

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Grudnia 2004, 00:20:36 »
wojti, szukaj w archiwum - byla o tym sprawa, ktora sam opisywalem!!

mi powiedizeli to samo po 30 tys!!! generalnie bylo duzo zamieszania a konczylo sie to tak ze zostalo to wymienione na gwarancji!!!!

ogolnie tarcze w yarisie robai chyba  z plaseliny!:D
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Kruchy

• Toyot Chodzacy
Re: TARCZE HAMULCOWE PO 45000
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Grudnia 2004, 13:15:21 »
Cytat: wojti
Byłem dziś na przeglądzie i dowiedziałem sięże tarcze są do wymiany. Podobno są tak cienkie, że nie "dojadą" do 60kkm. Jestem nieco ździwiony. Co prawda wymieniałem klocki już raz po 30kkm ale tarcze nie wyglądają jakby były w masakrycznym stanie. Poza tym w poprzednim samochodzie tarcze dojechały do 100kkm bez problemu. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z wymianą tarcz? Po jakim czasie u Was trzeba było je wymienić. (pytanie do tych z większym przebiegiem) ;) A może w Y to norma?

powiem tak mam 40000 km i dopiero co zmieniłem seryjne klocki (zdziwicie się) na seryjne... tarcze mam do wymiany, ale zrobięto na wiosnę... z tym że u mnie te podzespoły zużywają sięw troszeczkęinny sposób...

chyba najlepszym wyjściem jest poprostu założyć takie lepsiejsze tarcze...

pzdr
Kruchy
... tak tylko żem sobie pomyślał...

adi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Grudnia 2004, 13:46:26 »
ja mam 100 000 na liczniku i nei wymienialem tarczy jeszce :abadgrin chyba ze o czyms nie wiem :roll:

alan03

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Grudnia 2004, 15:17:24 »
Cytat: adi
ja mam 100 000 na liczniku i nei wymienialem tarczy jeszce :abadgrin chyba ze o czyms nie wiem :roll:

a masz jeszcze te tarcze?? a może klocek o klocek już trze :wink:

kurde myślałem że z nowy autkiem nie będzie tyle problemów... a za niedługo pewnie i ja będęmusiał wyskoczyć z 1000zł na hamulce... :cry:

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Grudnia 2004, 16:17:53 »
Chwilunia,
Wojti, a kazali Ci za tą wymianępłacić jeśli tarcze nie mają nawet 60 kkm ?

Co do klocków to ich wymiana jest teoretycznie poprzedzona specjalnym piskaczem z blaszek zamontowanym na piaście. Ponoć to nawet działa w praktyce.
Uwierzęw to, że przy 30kkm już serwis ASO może mi zalecić wymianęklocków ale tarcze ?

wwtcka

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Grudnia 2004, 20:49:42 »
dziwne, u mnie po 60 kkm stwierdzili że tarcze są jeszcze ok pomimo iż nigdy nie oszczędzałem hamulców :roll:
zresztą klocki też wymieniałem po 30 kkm  :)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Grudnia 2004, 22:42:17 »
wojti, qrcze poszukaj sobie moich starych postow.......
tam jest wszystko opisane!!!
ja jezdze autkiem bardzo spokojnie a koles mi oswiadczyl po 30 tys ze tarcze i klocki sa dow ymiany - i ze widac ze ktos ostro tym jezdzi!!

niezle wtedy go wysmailem w twarz....... po odpowiedniej interwwencji o czywisice wymiana gwarancyjan miala miejsce.....

wiec nie daj sobie nawciskac!!!!

wojti

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Grudnia 2004, 23:42:49 »
Z tego co widzęto nie ma opcji, żeby moje były już do wymiany... Tym bardziej że dużo jeżdżęw trasy, gdzie (chyba ;) ) hamulce mniej sie zużywają.Poprostu chcą na mnie zarobić... Czytałem dzisiaj gwarancjęi tam jest napisane że: "Nie obejmuje klocków i szczęk hamulcowych"  Ale na szczęście o tarczach nie ma tam mowy... Podejrzewam że winne jest ASO Włochy, gdzie już kiedyś zamiast mi wymienić wydech (dziurawy) to go spawali. Pojechałem do Radości (szkoda że tak daleko) i od razu wymienili na nowy (środkowa część wydechu). Musze ich przycisnąć... Mam nadzieje że da radę. dzięki

Nikolas

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Grudnia 2004, 13:45:33 »
Jak chcą wymienić to niech wymieniają, ale na gwarancji - mi też wymienili po 60 000 km na nowe i na gwarancji :worried

wojti

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Grudnia 2004, 15:07:38 »
Rzecz w tym że chcą kasę... Jadęw poniedziałek wymienić rozrusznik(na gwarancji) więc sięzobaczy...

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Grudnia 2004, 15:13:10 »
to powiedz im zeby sobie ta kase...... - fakt faktem ze ode mnie tez chcieli kase i dopiero po odpowiedniej interwencji bylo za free
rozrusznik tez mi wymieniali na gwarancji! :-DD

- a pamietam jeszcze jak nie dawno to opisywalem i ludzie na forum strasznie byli zdziwieni ze zadam od ASO wymiany tarcz na nowe za darmo!! ze to nie podlega gwarancji itd....:D
a teraz widze ze coraz wiecej osob ma ten problem!:)

wojti

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Stycznia 2005, 10:25:51 »
UDAŁO SIÊ!!! Wymienili mi tarcze i klocki za FREE... Powidziałem że to skandal, żeby po 48 kkm tarcze były do wyrzucenia i tak głośno pracowały... Wymienili! A tak na marginesie, to pierwszy raz zostałem miło zaskoczony w Toyota Włochy.. Może zaczynają brać przykład z innych ASO

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Stycznia 2005, 10:39:08 »
Wojti,
dużo było  z tym zachodu i zbędnego gadania ?
Z którym doradcą z Włoch to omawiałeś ?

FOKA

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Stycznia 2005, 14:22:53 »
mi minelo wlasnie 45tys km, sam wymienilem sobie olej, filtr paliwa, filtr oleju i filtr przeciwpylowy, wyszlo mnie to 250zl, a w ASO chcieli 750zl, wiec dalem sobei z nimi spokoj, a co do tarcz to jeszcze sporo pojezdza a klockow zostala mi jeszcze z polowa, a nie jezdz delikatnie :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl