Autor Wątek: hałasujący prędkościomierz  (Przeczytany 2024 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

plaq

• Gość
hałasujący prędkościomierz
« dnia: 08 Stycznia 2009, 00:00:06 »
Witam
Opcja "szukam" nie znalazła to zakładam nowy wątek.
Od niedawna mamy mrozy no i z tego powodu w mojej Toyocie Corolli pojawił się hałaśliwy problem.
Otóż w zimnym aucie przy pewnych prędkościach pojawia się głośne "rzegotanie" prędkościomierza przechodzące w "wycie" przy większych prędkościach.
Sytuacja ma miejsce tylko w temperaturach ujemnych. Im niższa temperatura na zewnątrz ( i w aucie też) tym rzegotanie pojawia sie przy mniejszej prędkości. Problemu nie ma w lecie, ani po nagrzaniu wnętrza auta. Prawdopodobnie linka napędzająca prędkościomierz gdzieś przeskakuje, ze względu na kurczliwość termiczna materiału.
Moje pytanie brzmi jak usunąć tą usterkę?
Mam corolle E11 z `97 poj. 2,0 D jakby to komuś było potrzebne
Pozdrawiam i czekam na konstruktywne odpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2009, 00:01:56 wysłana przez plaq »

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
Odp: hałasujący prędkościomierz
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Stycznia 2009, 18:15:00 »
No cóż, jeśli jest taka możliwość to od góry do linki psiknij coś podobnego do WD albo strzykawką trochę oleju.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Czarna Myna

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Stycznia 2009, 23:40:38 »
Olej jak najbardziej, ale WD-40....???
To chyba pomyłka, bo WD-40 posiada głównie własności czyszczące i tylko pozornie smarne.

Jeśli chcesz usunąć problem raz na zawsze, to proponuję wyjąć linkę wraz z pancerzem, wyczyścić za pomocą WD-40 lub podobnego, następnie nasmarować olejem, lub lepiej smarem stałym i powtórnie zmontować.
Bywają przypadki, kiedy hałas pochodzi z mechanizmu szybkościomierza, który trzeba niestety rozebrać i poddać konserwacji.
Jedno jest pewne, jeśli zrobisz to tak jak trzeba, będziesz miał z tym spokój dokąd Twoje auto nie dokona swojego żywota....  :-)

pozdrawiam

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Stycznia 2009, 00:52:04 »
A ja bym zaczął od rzeczy najprostszych.
Sprawdzić, czy linka jest dobrze dokręcona na obu końcach...
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Wilis

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Stycznia 2009, 19:21:23 »
Ciekawe: to corolli 97 jest linka, ja mam w carinie 94 elektrycznie? Jeżeli jest linka, to strzykawka olej powinna pomóc.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl