Autor Wątek: UKRYTE FUNKCJE  (Przeczytany 42720 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

koper

• Gość
UKRYTE FUNKCJE
« dnia: 09 Stycznia 2009, 10:05:20 »
Przeglądając forum znalazłem różne watki zawierające ciekawe informacje nt. niektórych (ukrytych) funkcji naszych samochodów. Proponuje uporządkowanie tego w jednym wątku.
Proponuję wpisywanie począwszy od:
Rocznik , poj. Silnika oraz wersja (EU, USA, Kanada)
Nazwa funkcji:
Sposób jej uruchomienia:
Wiem że jest funkcja „follow me home” polegająca na świeceniu się świateł przez pewien czas po zamknięciu auta, ale nie wiem jak ja uruchomić?
Nie wiem czy uznacie to za ukryta funkcję ale odnalazłem drugie gniado 12V w kieszonce pod popielniczką
A więc dla porządku:
'98 ; 3,0 ; kanada
dodatkowe gniazdo 12V
W środkowej konsoli pod popielniczką w kieszonce jest zaślepka a pod nią gniazdo. (super sprawa przy dzisiejszych gadżetach)

owca

• Gość
Odp: UKRYTE FUNKCJE
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Stycznia 2009, 10:36:59 »
mam solare.

- gniazdo zapalniczki tez mam, ale nie ukryte :)
- swiatla "folow me home" mam włączane z pilota.

"Ficzer" który ja odkrylem dopiero pare dni temu jest taki : Mam światła do jazdy dziennej, które sie zapalają zawsze. Mam też światła automatyczne reagujące na mrok, zaplają się jak jest ciemno i nie da się ich zgasić.

Jakiś czas temu denerwowało mnie to bo chciałem odpalić samochód i poczekać aż się nagrzeje, a tu już swiatla mi sie zapalaly i nie moglem ich zgasic. A tu taka ciekawostka : Jesli zaciagniesz reczny i odpalisz samochod to światła się nie zapalą do momentu aż reczny nie zostanie opuszczony, albo ręcznie zapalę światła. Ot taka ciekawostka

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Stycznia 2009, 14:03:10 »
Jakiś czas temu denerwowało mnie to bo chciałem odpalić samochód i poczekać aż się nagrzeje, a tu już swiatla mi sie zapalaly i nie moglem ich zgasic. A tu taka ciekawostka : Jesli zaciagniesz reczny i odpalisz samochod to światła się nie zapalą do momentu aż reczny nie zostanie opuszczony, albo ręcznie zapalę światła. Ot taka ciekawostka

Ciekawostka dobrze mi znana :-), ale szkoda, że nie da się zgasić świateł dziennych po tym jak już się zapalą...

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Stycznia 2009, 15:59:02 »
Ja naszczęście nie mam takich świateł  i takiego problemu <taniec>

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Stycznia 2009, 16:03:51 »
Ja naszczęście nie mam takich świateł  i takiego problemu <taniec>

Miałbyś to byś docenił ten "problem" :-P <diabel>

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Stycznia 2009, 16:49:11 »
Ale nie mam i ciesze się z tego :-)

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Stycznia 2009, 17:15:13 »
Ale nie mam i ciesze się z tego :-)

Mogę powiedzieć żałuj  :-P zawsze mniejszy pobór prądu <diabel>

Premier

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Stycznia 2009, 17:42:01 »

Ciekawostka dobrze mi znana :-), ale szkoda, że nie da się zgasić świateł dziennych po tym jak już się zapalą...

A niby po co gasić światła skoro są w Polsce obowiązkowe? W Subaru mam tak że światła do jazdy dziennej to tylko światła mijania świecące na 70 % mocy. Nie świeci deska rozdzielcza i postojówki. A zgasić je można za pomocą ręcznego.
Ostatnio czytałem że polskie prawo wymaga świateł w dzień także z tyłu. Co ciekawe prawo europejskie które jest nadrzędne do polskiego tego nie wymaga. W przypadku problemów z policją pan funkcjonariusz może nam skoczyć za brak oświetlenia z tyłu w dzień. 

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Stycznia 2009, 17:53:15 »
Po to, żeby się nie świeciły bez potrzeby jak wieczorem podjadę pod sklep i zgaszę światła mijania, a samochodu nie zgaszę.
A oświetlenie z tyłu u mnie świeci się razem ze światłami dziennymi i deska też nie jest podświetlana <taniec> żarówki żrą 50% mocy, a świecą się żarówki H1 czyli od świateł "długich" :-)

pzdr

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Stycznia 2009, 19:06:17 »
Zależy kto co woli,a jeśli już to mam lekko przerobione światła dzinne na mijania  <taniec>

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Stycznia 2009, 19:10:17 »
a jeśli już to mam lekko przerobione światła dzinne na mijania  <taniec>

Coś więcej możesz powiedzieć na ten temat? :-)

koper

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Stycznia 2009, 10:29:29 »
Widze że nie bardzo macie ochotę podzielić sie swoimi spostrzeżeniami ale moze niech ktos chociaż opisze jak się aktywuje funkję "follow me home".

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Stycznia 2009, 19:09:04 »
Widze że nie bardzo macie ochotę podzielić sie swoimi spostrzeżeniami ale moze niech ktos chociaż opisze jak się aktywuje funkję "follow me home".

Kolego po prostu nie mamy się czym dzielić :-P 
A ta funkcja nie jest uruchomiana pilotem od alarmu?
pzdr

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl