Autor Wątek: Jakie wycieraczki? Bosch? Valeo? Oryginalne?  (Przeczytany 206023 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pankuba

• Gość
Odp: Jakie wycieraczki? Bosch? Valeo? Oryginalne?
« Odpowiedź #75 dnia: 18 Kwietnia 2006, 11:44:54 »
Tom-Tom nie patrz na to co pisze producent, bo każdy pisze co innego, zmierz sobie długość i szukaj o takiej samej.

Sam się ostatnio naciąłem kupiłem w FeuVert niby właśnie do Corolli po 2002 i są o jakieś 3 cm przykrótkie  :-[ a motgumy od pasażera o jakieś 1,5cm   :-\

Offline Gosiek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #76 dnia: 18 Kwietnia 2006, 11:51:34 »
No właśnie ja tak samo jak Pankuba się naciełam kupiłam wycieraczki zgodnie z opisem do Rollki po 2002 roku a się okazały totalnie od czapy - na szczęscie udało nam się je wymienić na dwie kupione już po długości ;D ;D ;D

Tom-Tom

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 18 Kwietnia 2006, 12:18:03 »
A nie lepiej kupić dwie oddzielnie patrząc tylko na rozmiar? Ja tak kupiłem do Avensis - nie wiem jeszcze jak to działa, bo czekam na przesyłkę. 8)

Ja kupiłem w komplecie do Avensisa model XTRM tylko na niemiecki rynek, sprzedawany pod nazwą Valeo Visio Flex i jestem zachwycony jakością, wyglądem a przede wszystkim działaniem tych wycieraczek.
Zbierają rewelacyjnie i są to najcichsze pióra jakie miałem.
Zdecydowanie polecam :)

Z tego co wiem Valeo nie proponuje zestawu Visio Flex do corolli :(
Trzeba by kupować dwa oddzielne pióra, a ja chciałem mieć pewność, że będą pasować
(no i właśnie okazało sie, ze takie myślenie jest do bani).

Poza tym czytałem niezbyt dobre opinie
o wytrzymałości XTRM. Co wy na to? ???
YogiBabo, a jaki był koszt piór kupionych w ASO? Bo muszę przyznać, że doceniam ich trwałość.
 :)

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 18 Kwietnia 2006, 21:52:21 »
A propos wycieraczek do Corolli E12...
Kiedy przy ktoryms tam przegladzie w ASO, kiedy spytalem ile kosztuje wymiana pior wycieraczek, doradca serwisowy powiedzial, ze musi pojsc i zobaczyc jaki typ mam zamontowany, bo wdlg. niego Corolla E12 miala montowane dwa rozne typy.
Po chwili wrocil i oswiadczyl mi, ze mam te w ktorych mozna wymieniac same gumki.
Calosc wyniosla mnie wiec gdzies ze 30 PLN. ;D
Gdybym mial ten "drugi" typ, musialbym zmieniac cale piora i kosztowalo by mnie to okolo 160 PLN.
Cytuj (zaznaczone)
Wstyd się przyznać ale poprzednie miałem prawie dwa lata i dalej zbierały bardzo dobrze tyle, że zauwazyłem małe rysy na przedniej szybie co momentalnie skłoniło mnie do ich wymiany.
Moim zdaniem te fabryczne starczaja maksymalnie na rok.
A szyba, fakt, rysuje sie straszliwie...

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #79 dnia: 19 Kwietnia 2006, 00:56:40 »
Mozna było wymienic same gumki za ok 50 zł ale wymieniłem całe pióra za ok 150 PLN  :o :'(
E18_Prestige_MultidriveS

Leniwiec

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 20 Kwietnia 2006, 12:00:14 »
Aerotwin A531S pasują do E12 w sam raz, mam takie u siebie od jesieni i jestem bardzo zadowolony.
No chyba że w sedanie wycieraczki mają inny rozmiar niż w hatchbacku  ???

Tom-Tom

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 20 Kwietnia 2006, 12:56:35 »
Aerotwin A531S pasują do E12 w sam raz, mam takie u siebie od jesieni i jestem bardzo zadowolony.

Ktoś cos pisał, że sedany mają inne mocowanie lewej wycieraczki i podobno wymiar tejże też jest inny. Też mnie to dziwi. Wymiar u mnie to: lewe pióro 60 cm, prawe 40 cm. To jest sedan  '04 po liftingu.

Leniwiec

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 20 Kwietnia 2006, 20:59:22 »
To faktycznie jakoś inaczej  :-\
W HB jest 53 cm lewa i 45 cm prawa, a przynajmniej takie są AeroTwin i takie kupowałem Championy. O rozmiar toyotowskich nie pytałem bo wystarczyło powiedzieć, że do Corolli E12  ;)

Wg katalogu Boscha do E12 sedan są te same A531S co do E12 hatchback.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2006, 21:04:08 wysłana przez Leniwiec »

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #83 dnia: 21 Kwietnia 2006, 08:10:14 »
Kilka postów niżej pytałem o rozmiar i któryś z kolegów zasugerował mi 55 i 45 cm. Gostek z alegro potwierdził ten wymiar, kupilem i .... klapa :o. Okazało się, ze prawidłowy wymiar do sedana to 60 i 40 cm, ale załozyłem od strony pasazera 45 cm i też jest ok.

PS. Wystąpił jakis babol. Moda proszę o usunięcie powielonego posta   ;)
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2006, 08:13:08 wysłana przez YogiBabo »
E18_Prestige_MultidriveS

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #84 dnia: 21 Kwietnia 2006, 08:11:57 »
Kilka postów niżej pytałem o rozmiar i któryś z kolegów zasugerował mi 55 i 45 cm. Gostek z alegro potwierdził ten wymiar, kupilem i .... klapa :o. Okazało się, ze prawidłowy wymiar do sedana to 60 i 40 cm, ale załozyłem od strony pasazera 45 cm i też jest ok.
E18_Prestige_MultidriveS

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 22 Kwietnia 2006, 21:32:26 »
A jak tam panie z jakoscia? Wlasnie przymierzam sie do wymiany (dwa lata i 45kkm:)). Bylem w Feu Vercie i stwierdzilem, ze z Valeo flex-cos-tam do Corolli nie ma. A ten XTRM, to co za jeden?

Tom-Tom

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 23 Kwietnia 2006, 00:21:23 »
Cytuj (zaznaczone)
A jak tam panie z jakoscia? Wlasnie przymierzam sie do wymiany (dwa lata i 45kkm:)). Bylem w Feu Vercie i stwierdzilem, ze z Valeo flex-cos-tam do Corolli nie ma. A ten XTRM, to co za jeden?
Wycieraczki Valeo XTRM można kupować oddzielnie lub w kompletach. Valeo SWF Visioflex(bodajże)  oznacza  komplet  piór XTRM (lewe i prawe w jednym opakowaniu przeznaczone do danego modelu samochodu). Z tego co się orientuję do corolli nie oferują  Visioflex i trza XTRM kupować pojedyńczo. :P

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 23 Kwietnia 2006, 09:31:36 »
Ja dwa dni temu zamontowałem Valeo Silencio XTRM (ale do Avensis) i działają tak samo jak "zwykłe" z tym, że wyglądają lepiej i kiedyś przy prędkościach 140km/h i wiecej szum z przedniej szyby był niesamowity. Teraz szumią jedynie lusterka - ciszy przybyło dość sporo.
Podobno sprawdzają się tez lepiej przy wyższych prędkościach, gdzie "zwykłe" wycieraczki już zaczynają sie odrywać od szyby - tego jeszcze nie miałem okazji sprawdzić.

dimas

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 23 Kwietnia 2006, 11:14:41 »
Ostatnio podróżując po odcinku autostrady "poznańskiej" udało mi się znacznie pogonić moja Ave wyposażoną w takie wycieraczki i rzeczywiście przy prędkościach powyżej 160km/h szum i świst z okolic szyby jest zdecydowanie mniejszy niż przy standardowych piórach.
Przy okazji udało się pobić dotychczasową maksymalną prędkość mojej strzały 215km/h 8)

Wojak

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 30 Kwietnia 2006, 22:41:14 »
Sedan i Wagon mają takie same długości wycieraczek (600 ze spojlerem i 400 mm), ale inne niż HB.

Nie sugerujcie się katalogami i tym co piszą goście z Allegro bo najlepiej kupić dokładnie takie długości jak macie w swoim wozie. Dla oszczędności można kupić pióro bez spojlera i założyć do poprzedniego.

Valeo XTRM są dość drogie, dlatego polecam Valeo Silencio - miałem je w poprzednim wozie - można zapomnieć że się ma wycieraczki (w ogóle ich nie słychać). Ceny 69 zł 600 mm ze spojlerem, 37 zł bez, a 400 mm za 18 zł. To ceny z Allegro - właśnie zamówiłem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl