Toyota Klub
o Toyotach wiemy prawie wszystko
Aktualności:
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
»
.: GARAŻ :.
»
Techniczne
»
Wątek:
Jakie wycieraczki? Bosch? Valeo? Oryginalne?
Drukuj
Strony:
1
...
6
[
7
]
8
...
18
Do dołu
Autor
Wątek: Jakie wycieraczki? Bosch? Valeo? Oryginalne? (Przeczytany 206021 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Lord D4
Gość
Odp: Jakie wycieraczki? Bosch? Valeo? Oryginalne?
«
Odpowiedź #90 dnia:
01 Maja 2006, 06:13:34 »
Ja z kolei miałem okazję wczoraj (wyjazd na "długi weekend" nad morze --> w deszczu) sprawdzic działanie podczas większych prędkości.
Tu wychodzi zasadność ich zakupu --> nie ma znaczenia jak szybko jedziesz - zbierają zawsze rewelacyjnie. Wycieraczki ze stelażem przy wyższych prędkościach nie zbierają przawie wcale.
grzes24
Gość
«
Odpowiedź #91 dnia:
19 Maja 2006, 14:55:45 »
Co sądzicie o wytrzymałości wycieraczek Valeo XTRM?Czy warto za nie tyle zapłacić?Jka sprawują się po okresie zimowym?
beep
Gość
«
Odpowiedź #92 dnia:
19 Maja 2006, 15:59:32 »
Ja mam Valeo Silencio XTRM. Zalozylem je okolo 7 miesiecy temu przed zimowym okresem w 2005. Sa to najlepsze wcieraczki jakie dotychczas mialem! Tak orientacyjnie zuzycie okreslam na 30-40%. Mysle, ze smialo jeszcze z pol roku pochodzą albo i wiecej.
A kupowalem je na allegro:
tutaj
Bommb
Gość
«
Odpowiedź #93 dnia:
20 Maja 2006, 11:50:08 »
tez slyszalem ze XTRM sa dobre. nie wiecie czy sa do Cariny E ??
Swoop
Administrator
Toyot Spamer
«
Odpowiedź #94 dnia:
20 Maja 2006, 12:01:46 »
tu raczej nie chodzi o model smaochodu tylko o rozmar. Wystarcyz że kupisz taką samą długość i będą pasować...
Bommb
Gość
«
Odpowiedź #95 dnia:
20 Maja 2006, 15:14:57 »
bo wlasnie napisalem kiedys do valeo.... ale odpisal ze nie maja do Cariny E. W takim razie trzeba zmierzyc samemu :P
Swoop
Administrator
Toyot Spamer
«
Odpowiedź #96 dnia:
20 Maja 2006, 20:39:34 »
pewnie masz tak jak w Ave 530mm + 450mm
Lwiecz01
Gość
«
Odpowiedź #97 dnia:
20 Maja 2006, 21:21:12 »
Widzialem takie np. na Lexusie LS400 z 1992 roku, ale wlaściciel twierdzil, że nic rewelacyjnego w porównaniu do orginalów. Mial też nadzieję, że lepiej będzie z nimi w zimie, ale również twierdzi, że się zawiódl...
Swoop
Administrator
Toyot Spamer
«
Odpowiedź #98 dnia:
20 Maja 2006, 21:29:08 »
no wiesz, generalnie, to czego się spodziewał, że będzie mniej deszczu/śniegu spadać na szybę? Wycieraczki to wycieraczki, więc mają za zadanie czyścić szybę i może wyglądać, a te wyglądają dobrze i zapewne dają mniejszy opór powietrza=spalanie
Lord D4
Gość
«
Odpowiedź #99 dnia:
21 Maja 2006, 10:38:19 »
Ja mam Silencio XTRM i różnica jest zasadnicza --> i szybciej jedziesz, tym lepiej działaja. Zupełnie odwrotnie niż "zwykłe" wycieraczki.
Poza tym nie "szumią" podczas szysbszej jazdy.
maniek_ls400
Toyot Chodzacy
«
Odpowiedź #100 dnia:
22 Maja 2006, 11:01:24 »
Cytat: Swoop w 20 Maja 2006, 21:29:08
i zapewne dają mniejszy opór powietrza=spalanie
tutaj żartujesz ? Bo jak nie to :D...
Eksperymentowałem z różnymi wycieraczkami - od marketowych, przez bosche (w tym twiny = shit), valeo (chyba silencio - oddałem 5km po zakupie -zawróciłem do intecarsu i reklamowałem on-line
akurat padało), championy (te były najlepsze ze wszystkich) i koniec końców wróciłem do... oryginałów. Komplet gumek kosztuje do lexa 45plnów w serwisie - wymiana zajmuje 5 min/pióro. Po jednokrotnym przejechaniu po szybie jest idealnie czysto, nie skrzypią etc.. Oporów/szumów nie generują też większych ponieważ w czasie bezczynności są ukryte za krawędzią maski..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..
Lwiecz01
Gość
«
Odpowiedź #101 dnia:
22 Maja 2006, 22:45:06 »
Swoop -> miałęm na myśli, że zimą ponoć mają pozostawać czyste, bez osadzania się lodu, tak jak przy starszych konstrukcjach, a tymczasem to nie jest prawda...
blink_182
Toyot Leżący
«
Odpowiedź #102 dnia:
04 Czerwca 2006, 22:20:57 »
Ja mam je w Lexusie z 92 r. i w pewnych warunkach sa lepsze a w innych gorsze od oryginałow. W lecie sprawuja sie bardzo dobrze ale w zimie osadza sie na nich lód i trzeba co chwile je oczyszczac. Przy padajacym sniegu po 20 minutach nic nie widac.Wycieraczki sa bardzo ciche i nieczule na wiatr. Te wycieraczki nie nadaja sie do wszystkich samochodow. Lexus ma taki kształt szyby ze prawa wycieraczka kiepsko przylega i kawalka szyby nie zbiera.
Obecnie mam Lexusa z 2000 r i te wycieraczki zupelnie sie nie spawdzily, bo w przeciwienstwie do starego Lexusa zaczely bardzo glosno pracowac i kiepsko zbierac
Najlepszym wyjsciem jest kupic oryginalne piorka Toyoty dedykowane do konkretnego modelu (ok 150 zł za komplet ) i co dwa lata wymieniac gumki (koszt okolo 50 zł ). Valeo sa drogie jak diabli i moga sie nie sprawdzic.
Blink
Bommb
Gość
«
Odpowiedź #103 dnia:
05 Czerwca 2006, 00:59:26 »
bylem ostatnio na przegladzie, wymienili mi cale piora wycieraczek na jakies zamienniki oryginalow do Toyoty......
wczoraj troche popadalo...powiem Wam ze jestem zaskoczony skutecznoscia....cicho...zbiera rewelacyjnie
ja jestem w szoku tego sie nie spodziewalem :)a chcialem kupowac XTRM :P
pozdrawiam
GAK
Gość
«
Odpowiedź #104 dnia:
21 Czerwca 2006, 21:40:46 »
ja tez jestem za oryginalami + nowe gumy... gumy kosztuja 12 + 25 pln do yarisa i jest luz.
A jak ktos juz wymienial i nie ma oryginalow to mozna tanio nabyc na allegro uzywane. stan obojetny bo i tak gume nowa sie wstawia.
Drukuj
Strony:
1
...
6
[
7
]
8
...
18
Do góry
Toyota Klub
»
.: GARAŻ :.
»
Techniczne
»
Wątek:
Jakie wycieraczki? Bosch? Valeo? Oryginalne?
www.ucando.pl
www.gotujesie.pl