Autor Wątek: Jakie wycieraczki? Bosch? Valeo? Oryginalne?  (Przeczytany 205857 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

polszymon

• Gość
Odp: Jakie wycieraczki? Bosch? Valeo? Oryginalne?
« Odpowiedź #105 dnia: 07 Lipca 2006, 14:08:34 »
Jesli chodzi o wycierqczki, to na stronie bosch.pl jest katalog on line, mozna sprawdzić i spisac numer. Ale o tym pewnie wszysce wiedzą ;)
Natomiast jest jeszcze inna kwestia: Jesli ktoś nie chce koniecznie aero twinów itp, a wystarczą mu zwykłe, porzadne wycieraczki, to dowiedziałem się ostatnio że AD Polska ma swoje, pod własnym brandem robione przez Valeo. Więc może się coś znajdzie, i zaoszczędzi kaskę przy okazji;)?

Michal_P

• Gość

lackyluk

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 12 Września 2006, 08:28:17 »
Valeo.

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #108 dnia: 12 Września 2006, 09:26:26 »
Witam
Ja tam polecam Motgum. Przejechałem już 20.tys ( w tym zima ) i dalej nie są zużyte. Nic nie piszczy i dobrze ściera. A cena - koło 15 zł ( można mieć z 10 zamiast Boscha ). A trwałość podobna wiem co mówię bo miałem już i Bosche twin i VAleo i różne japońskie wynalazki dobre ale nie lepsze a po co przepłacać ?
Pozdrawiam
Carina E Sportswagon 1.6

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 12 Września 2006, 10:50:38 »
Panowie - poskladalem w calosc wszystkie tematy dot. dyskusji o wyzszosci / ??? ::) ;)/ wycieraczek Bosch, Valeo nad oryginalnymi - jak widziecie uzbieralo sie tego troche, wiec polecam lekture... ;)
Osobiscie uwazam, ze najlepsze sa sprawne i zadbane wycieraczki oryginalne, ktore maja regularnie zmieniane gumy. Dlaczego? Znajomy zmienil miesiac temu wycieraczki w T22 na Valeo i... pyta mnie regularnie, czy nie chce sie z nim zamienic /a ja mam oryginalne/. Narzeka glownie na "skakanie" po szybie i niedokladne oczyszczanie /szczegolnie w "kursie powrotnym"/

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #110 dnia: 12 Września 2006, 11:33:20 »
Ja osobiście założyłem Valeoskie i właśnie w kursie powrotnym najlepiej zbierają, a co do skakania, to zdarzyło mi się parę razy (w oryginalnych również) przy wyższych prędkościach gdy szyba jest tylko trochę "wilgotna". Mam wersję ze spojlerem

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #111 dnia: 12 Września 2006, 11:36:04 »
Panowie - poskladalem w calosc wszystkie tematy dot. dyskusji o wyzszosci / ??? ::) ;)/ wycieraczek Bosch, Valeo nad oryginalnymi - jak widziecie uzbieralo sie tego troche, wiec polecam lekture... ;)
Osobiscie uwazam, ze najlepsze sa sprawne i zadbane wycieraczki oryginalne, ktore maja regularnie zmieniane gumy. Dlaczego? Znajomy zmienil miesiac temu wycieraczki w T22 na Valeo i... pyta mnie regularnie, czy nie chce sie z nim zamienic /a ja mam oryginalne/. Narzeka glownie na "skakanie" po szybie i niedokladne oczyszczanie /szczegolnie w "kursie powrotnym"/

powiedz znajomemu żeby sobie jeszcze te wycieraczki ustawił - ramię mimo że jest to kawał szpeja, łatwo wygiąć przy ściąganiu/zakładaniu wycieraczek... i wtedy one w jedną stronę chodzą pod innym kątem do szyby niż w drugą. stąd skakanie, nierówne wycieranie, itp, itd...

ja mam zwykłe Valeo Silencio ze spojlerkiem, i jest spoko, jedyne na co mogę narzekać to spiaskowana szyba z przodu.
pzdr
3VZ.pl

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 12 Września 2006, 13:03:41 »
A gdzie kupiliście Valeo XTRM do Cariny??
Bo jak na allegro spytałęm gościa, to powiedział że nie ma:(

Qba

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 12 Września 2006, 15:06:54 »
Bosch i Valeo: te z plastikowymi elementami stelaża nie nadają się do niczego. Szkoda pieniędzy. Te droższe, całe metalowe, są w porządku, ale cena jest mało ekonomiczna.

Płaskich nie próbowałem, cena odstraszała.

MOTGUM były do wyrzucenia już po miesiącu.

Najlepsze, jakich do tej pory używałem, to Championy, ale coraz trudniej je dostać.

Ostatnio przeszedłem na tzw. akcesoryjne z ASO. Około połowę tańsze od oryginałów, równie skuteczne. Tylko gumek do nich nie sprzedają, trzeba wymieniać całe pióra. Ale i tak to dobry wybór.

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 16 Października 2006, 13:47:18 »
Z własnego /niestety/ doświadczenia muszę odradzić zakup całych wycieraczek OPTI FIT. Są tylko nieznacznie droższe od samych gumek oryginalnych /a dostaje się całe wycieraczki/ i nawet stosunkowo podobnie wyglądają ale... :shock:
Przy prędkościach "drogowych" hałasują - słychać jest cały czas takie denerwujące brzęczenie... Niestety /o zgrozo!/ przy prędkościach autostradowych wycieraczka kierowcy podskakuje na szybie :shock: Więc przy najbliższej wizycie w ASO zamierzam nabyć oryginalne gumki /nie było.../ i powrócić do stanu poprzedniego! Nie na darmo pokutuje w społeczeństwie powiedzenie - prawie...

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #115 dnia: 16 Października 2006, 14:00:07 »
Ja ostatnio kupiłem i z całą pewnością mogę polecić każdemu Valeo Silencio z metalowym stelażem

Offline szybki

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #116 dnia: 16 Października 2006, 15:31:23 »
W takim razie mam pytanie. Ile płacicie za wycieraczki?  I w skali 1-10 jak jesteście z nich zadowoleni. Ja mam teraz Valeo niepamiętam jaki model ale mają spojler i kontrolke zużycia. Moim zdaniem żadna rewelacja, owszem jak były nowe ok ale teraz mają pół roku i są do wyrzucenia.
« Ostatnia zmiana: 16 Października 2006, 15:32:16 wysłana przez ayrsen »

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 16 Października 2006, 15:34:37 »
Komplet gumek do oryginalnych wycieraczek w ASO ~ 50 PLN. I spokój /jak piszesz/ na ~ pół roku /choć raczej krócej/. Zadowolenie - 10!

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #118 dnia: 16 Października 2006, 15:35:46 »
To mam chyba  dokładnie takie same jak Ty. Zapłąciłem łącznie z przesyłką 65 zł i jestem bardzo zadowolony. Daję 9. Dałbym więcej gdyby w tej cenie można by kupić Xterm

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #119 dnia: 08 Listopada 2006, 09:35:35 »
Witam!

Zdecydowalem sie na WYCIERACZKI VALEO SILENCIO i wlasnie czekam na dostawe ....... :-) przetestuje i zdam relacje. Cena 54 zl z przesylką http://www.allegro.pl/show_item.php?item=138128955

Pozdrawiam

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl