Autor Wątek: Luz na półośi  (Przeczytany 8878 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
Luz na półośi
« dnia: 12 Stycznia 2009, 20:10:15 »
Witam mam mały problem otóż niedawno dostrzegłem luz na półośi a dokładnie na tym kielichu(na kamieniach) podczas jazdy jak dam gazu i odpuszcze i spowrotem dodam gazu to mam takie stuknięcie to samo jest przy zmianie przełożenia z D na R i odwrotnie.Tak sie zastanawiam czy jest jakiś sposób na regeneracje ? :-)

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
Odp: Luz na półośi
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Stycznia 2009, 09:19:44 »
Jest to tzw luz pomiedzy trybem atakujacym a talerzowym w dyferencjale w skrzyni biegow . Nalezy tak uzywac sprzegla aby nie wywolywac tego stukniecia.Powod zuzycie.regeneracja tak wymiana skrzyni biegow na tak ktora ma maly luz.Moja ma pol miloina kilometrow przebiegu i jest prawie nie sie nie czuje tego luzu.Powod zmiana oleju co 40max do 60kkm i lej full syntetyk przekladniowy.
Skrzynia biegow jest to takie urzadzenie gdzie sie wszystko wymienia albo nic.Wymiana lub usuniecie luzu na jednym zestawie powoduje uszkodzenie calosci..Camry miedzy 92 a 96 juz znikaja ze zlomow i wziaku z tym ich jest olbrzymie ilosci i jest z czego wybrac, akle niestety wiekszosc jest juz zjechana.
Toyota usuwa ten luz podczas servisu i dlatego jest wypisane w dziesiatakch milimetrow na pol osi specjalnym tuszem il etego luzyú jest i oni sprawdzaja wiedza w jakim stanie jest skrzynia biegow.Jezeli to nie bylo robione nigdy to niestety pozniej jednorazowa regulacja nie miesci sie w bledzie modulu zazebienia i praktycznie to wyrzucic.
Prawidlowe zazebienie to zuzycie plaszczyzny zeba tylko w czesci srodkowej. Wtedy chodzi najczesciej cicho dyferencjal.za duzy luz wyje przy dodawaniu gazu za maly a totalnie zuzyty przy przymykaniu gazu.To sa niuanse i sobie tym glowy nie zawracaj.Pogadaj z Toyota co oni zasugeruja.Przechodzenie na oleje gesciesjsze spowoduje szybkie wykonczenie skrzyni biegow.
Pzdr.Camry 2.2

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Stycznia 2009, 12:41:09 »
Niger ma skrzynię A/T więc ciężko mu będzie delikatnie operować sprzęgłem, może jedynie naciskać pedał akceleracji dopiero po załączeniu biegu w przód lub w tył, jeśli do tej pory nie robił tego w ten sposób.
Ja zawsze czekam aż bieg się załączy zanim wcisnę "gaz", jak sądzę wpływa to na zdrowie większości elementów napędowych.

Pozdrawiam
In (T) we trust.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Stycznia 2009, 17:16:17 »
Camry2.2 ja bardziej bym obstawiał jednak na półoś,z tego względu że widać jak zmieniam przełożenia np:z D na R i odwrotnie jak półoś a dokładnie jak zachowuje się kielich (kamienie)jaka śiła jest naprężenia i zbyt duży przeskok na kielichu.Co do skrzyni to bezproblemowo zmienia biegi i nie odczuwam żadnych niepokojących sygnałów więc czy jest jakaś możliwość regeneracji tej półośi? :-)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Stycznia 2009, 23:21:51 »
Półoś to ciężko, żeby stukała, bo to kawałek żelaziwa z wieloklinem ;)

Jeśli to przegub wewnętrzny, to pozostaje Ci kupno sprawnej używki ( rozmawialiśmy już o tym ), lub nowej w ASO ( szerokości życzę  <diabel>).

Jeśli zewnętrzny, to 200zł załatwi sprawę.

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Stycznia 2009, 20:50:07 »
Tak przypuszczam że to może byc półoś ale nie jestem pewien na 100% może to być coś innego np: przegub wewnętrzny jak piszesz. Co mozecie mi poradzić w tej sprawie? ewentualnie jak to dokładnie sprawdzić? :-)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Stycznia 2009, 02:41:38 »
Kanał, jeden niech zmienia biegi z R na D, a drugi niech patrzy od spodu, co się dzieje i obmacuje, gdzie ;) 

pzdr
3VZ.pl

KaeRBe

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Stycznia 2009, 14:41:40 »
albo podnieś na lewarku przód i poobracaj kołem i popatrz co się dzieje ;)
chociaż z drugiej strony nie wiem czy jakiś luz nie jest rzeczą normalną bo u mnie jak dam na P i poruszam autem do przodu i do tyłu to trochę się rusza...
co o tym myślicie?
ale nic nie stuka jak u nigera

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Stycznia 2009, 15:51:59 »
Mysle że delikatnie luz powinien być na P zresztą sprawdzałem to w innej camry i też miała,natomiast w moim przypadku to musze dobrze sprawdzić zawieszenie bo coś mi lekko postukuje na malutkich nierównościach,ale i tak obstawiam półoś a bardziej przeguby wewnętrzne :-)

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Stycznia 2009, 19:37:00 »
To zostają mi tylko przeguby wewnetrzne sprawdzić bo jedynie one mogą mi teraz dawać ten luz,kwestia teraz cenowa ile mogą kosztować :-)

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Lutego 2009, 17:06:12 »
Witam mam mały problem,chodzi mi o półoś a dokładnie o kielich z kamieniami właśnie na nich mam luz dosyć spory widać to jak są zmieniane przełożenia z D na R lub odwrotnie i podczas jazdy.Pytanie moje brzmi czy jest dostępny sam kielich z kamieniami,i czy od wersji EU będzie pasował do USA(canada)
Pozdrawiam :-)

cichy_gda

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Lutego 2009, 09:26:43 »
To zostają mi tylko przeguby wewnetrzne sprawdzić bo jedynie one mogą mi teraz dawać ten luz,kwestia teraz cenowa ile mogą kosztować :-)

Gdzieś w Warszawie jest firma, która regeneruje półosie, wały itp. jakieś 2 lata temu miałem problem z przegubem wewnętrznym co prawda do Cariny E a nie do Camry, ale z tego co pamietam to regeneracja przegóbów, obydwu to koszt około 400pln, adresów nie pamietam niestety.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Lutego 2009, 11:50:36 »
Szkoda że nie masz adresu, bo też słyszałem o tej firmie że robią takie rzeczy ale nie mogę znalesc do nich namiaru. :-)
Może ktoś zna adres lub jakikolwiek namiar do nich.Pozdr

cichy_gda

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Lutego 2009, 16:21:00 »
niestety, postaram sie poszukać faktury jutro wieczorem to moze adres znajde... ale nie moge nic obiecać.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lutego 2009, 18:42:43 »
Witam mam pytanko czy półoś od EU manual bedzie pasowała do USA automat? szukam prawej półosi (długa) bo niestety moja pomału pada mam dosyć spore stukniećie podczas zmiany przełożeń typu z R na D lub odwrotnie i podczas jazdy jak dodaje wiecej gazu to też ten problem powstaje
Cichy_gda jak możesz to poszukaj tego adresu lub numer telefonu,bede wdzięczny.Pozdr :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl