Autor Wątek: Stopień sprężania tylko 11. (F)  (Przeczytany 14101 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

enmayer

• Gość
Stopień sprężania tylko 11. (F)
« dnia: 07 Grudnia 2004, 16:04:09 »
Witam!.
Problem dotyczy 4A-FE 1.6 16V Angol
Oddalem auto w zwiazku z wymiana paska rozrzadu. Przypomnialo mi sie, ze dobrze przy okazji byloby zrobic uszczelniacze zaworow co by nie pozerala oleju (bo to jedna robota ze zdejmowaniem i ustawianiem paska). Ale teraz mam dylemat bo mechanik powiedział mi, że stopień sprężania w mojej Toyce wynosi ok 11, na każdym cylindrze, że jest w miare równo na każdym. Mówił że na niektórych 10 z haczykiem (blisko 11). To chyba troszke malo skoro w ksiazce ma stopien spr. 14. Wogole nie wiem czy to mozliwe, jak moze ten wspolczynnik zmalec o ponad 25%.

Pytanie teraz moje jest takie, czy oplaca mi sie robic jedynie uszczelniacze na zaworach i czy to zdecydowanie ograniczy zapal na olej mojego autka. Czy przy takim stopniu kompresji (wg Niego nie jest to rewelacja ale tez nie jest zle) nie wypadaloby zrobic czegos jeszcze w silniku (pierscienie)? A moze nic nie ruszac, zebrac pieniadze i zrobic generalny?

Bardzo prosze o szybka i konkretna odpowiedz. Z gory dzieki.
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2008, 07:29:00 wysłana przez Janmor »

Rafik

• Gość
Stopieñ sprê¿ania tylko 11. (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Grudnia 2004, 17:50:58 »
Stopień sprężania jest to stosunek objętości cylindra w najwyższym położeniu tłoka do obj. gdy tłok jest w najniższym położeniu.

1. nie sądze by twoj mechanik z kalkulatorem to liczył.
2. to co ci podał a pewnie uprzednio zmierzył to jest raczej kompresja na poszczególnych cylindrach.
3. w silnikach z zapłonem iskrowym stopień sprężania zawiera sięw zakresie 7,5-10.
4. w książce Wydawnictwa Komunikacji Łączności to jest raczej błąd, te 14 to jest prawdopodobnie kompresja.
5. stopień sprężania w Carinach 1.6 4AFE wynosi 9,5.

A jeżeli masz kompresję11 to trochęmało, ja mam u siebie w tym samym silniku tyle że Japończyk 13,5 równo na wszystkich cylindrach, przebieg 220 kkm, a co do oleju to te silniki tak mają, u mnie też bierze a kompresja jest b.ładna.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Grudnia 2004, 18:21:40 »
Nie nalezy mylic cisnienia sprezania ze stopniem sprezania.Moze cisnienie nie jest za wysokie ale rownomierne na kazdym z cylindrow i z tego tez mozna sie cieszyc.

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Grudnia 2004, 18:56:40 »
14 to ma nówka sztuka
ja mam 12,5 na każdym cylindrze
około 9-9,5 remont
więc jest oki  8)
odnośnie oleju to przyczyn może być wiele: np. wyżłobiony rant na cylindrze, wina zaworków ssących lub/i wydechowych, wina uszczelniaczy na wale, wina uszczelniaczy na pompie, ale zazwyczaj uszczelniacze zaworów + pierścienie pomagają, ewentualnie przejście na Valv Maxlife lub na g ęstszy olejek o +5, wszystko zależy ile ci bierze oleju, wpierw sprawdź

enmayer

• Gość
do @Rafika
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Grudnia 2004, 20:35:38 »
@Rafik, troche sie pogubilem.
Czyli w moim autku wszystko wporzadku jesli mech podal mi cisnienie na cylindrach rzedu 10 do 11 ? Bo wywnioskowalem ze to co innego niz stopien sprezania z Twojej i innych kolegow wypowiedzi ...

Rafik

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Grudnia 2004, 00:16:55 »
Czy wszystko wporządku to trudno powiedzieć, ciśnienia sprężania masz 11, mogło by być trochęwiększe, ale nie jest tragicznie jest równe na wszystkich cylindrach a to jest ważne. Jak spadnie poniżej 10 to będzie już trzeba z tym robić.

Robsajson

• Gość
Odp: Stopień sprężania tylko 11. (F)
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Czerwca 2010, 22:17:35 »
Trochę odświeżę  wątek bo temat dotyczy silnika 4A-FE.Nie mogę się doszukać jakie ciśnienie sprężania powinno być w silniku 3S-FE?W manualu nie znalazłem a w ,,Sam naprawiam... " jest tylko o 4A-FE gdzie niby ma być 14 bar.

Piszę póki mogę edytować post:
Coś tam znalazłem i niby wg fabryki jest 9,8 bar-a a ja mam 12.Nic już z tego nie kumam a ciśnieniomierz ,którego używałem jest w 100% sprawny.
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2010, 22:46:14 wysłana przez Robsajson »

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
Odp: Stopień sprężania tylko 11. (F)
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Czerwca 2010, 15:42:26 »
Z tym 9,8 bar moze chodzić o dolne graniczne ciśnienie silnika,ponizej tego trzeba coś już robić.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl