Autor Wątek: Wskazania temperatury wewnętrznej w Corolla Verso 2005r. ??  (Przeczytany 13018 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

toya

• Gość
Wskazania temperatury wewnętrznej w Corolla Verso 2005r. ??
« dnia: 19 Stycznia 2009, 12:04:47 »
Witam koleżanki i kolegów,
Ponieważ od jakiegoś czasu nurtuje mnie pewien problem postanowiłem napisać ten post, być może ktoś o większej wiedzy w tym temacie pomorze wyjaśnić i uzupełnić moją niewiedzę  :-)

Posiadam Toyotę Corolle Verso 2.0 D-4D, SOL, 2005r. i od jakiegoś czasu doskwiera mi brak wskazania temperatury wewnętrznej (rzeczywistej w danej chwili) w aucie. Jest wskazanie temperatury zewnętrznej oraz wskazanie temperatury zadanej w układzie regulacji klimatyzacji ale niestety nie ma temperatury wewnętrznej. Ponieważ auto posiada klimatronik, więc układ automatycznej regulacji wyposażony być musi w czujniki temperatury wewnętrznej, i tak jest, z innych postów dowiedziałem się, że jeden czujnik jest przy kolumnie kierowniczej drugi zaś przy oświetleniu sufitowym, przy przedniej szybie. Moje pytanie brzmi: czy jest jakaś możliwość „wyciągnięcia” wskazania temperatury wewnętrznej auta na wyświetlacz, np.: wyświetlacz komputera, wyświetlacz radia lub wyświetlacz klimatyzacji ?

Na marginesie wspomnę, że nie jestem zwolennikiem montowania dodatkowe wyposażenia typu termometr produkcji Made In China, które moim zdaniem szpeci wygląd auta.

Pozdrawiam Toya.

BliSki

• Gość
Odp: Wskazania temperatury wewnętrznej w Corolla Verso 2005r. ??
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Stycznia 2009, 23:31:09 »
Też mnie dręczy to pytanie. Ostatnio przy mrozach z czystej ciekawości wrzuciłem do samochodu właśnie taki termometr "made in china" do schowka. Okazało się, że temperatura w róznych miejscach auta jest zaskakująca ;)

toya

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Stycznia 2009, 10:03:36 »
Widzę, że Kolega też nie jest zwolennikiem upiększania auta dodatkowymi bajerami a wnioskuje po tym termometrze w schowku ... :):):)

BliSki

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Stycznia 2009, 22:44:13 »
Ano nie jestem zwolennikiem ;) A termometr był tylko kontrolnie i nie zamierzam go na stałe montować. Żałuję tylko, że ten wbudowany nie ma takiej opcji aby jednak pokazać aktualna temperaturę wewnętrzną.

Czarna Myna

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Stycznia 2009, 18:41:02 »
Zastanawiam się tylko po co Ci informacja o temperaturze wewnątrz.
Przecież skoro masz klimatronik, to nie musisz jej pilnować, zrobi to za Ciebie automat.
Po to za niego zapłaciłeś......
Ustawiasz żądaną temperaturę, a urządzenie jest po to by w optymalny sposób ją osiągnąć.
Nawet jak skontrolujesz temperaturę wewnątrz, to co Ci da taka informacja??
Zestresujesz się tylko, że np. osiagnięta różni sie o pół stopnia od zadanej, albo że na wysokości głowy jest wyższa niż na poziomie nóg.

Wierz mi, na Twoim miejscu czerpał bym jak najwięcej przyjemności z posiadania tak wspaniałego auta jakim jest Verso, a nie szukał dziury w całym :)

pozdrawiam

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Stycznia 2009, 22:00:51 »
Zastanawiam się tylko po co Ci informacja o temperaturze wewnątrz.
Przecież skoro masz klimatronik, to nie musisz jej pilnować, zrobi to za Ciebie automat.
Po to za niego zapłaciłeś......
Ustawiasz żądaną temperaturę, a urządzenie jest po to by w optymalny sposób ją osiągnąć.
Nawet jak skontrolujesz temperaturę wewnątrz, to co Ci da taka informacja??
Zestresujesz się tylko, że np. osiagnięta różni sie o pół stopnia od zadanej, albo że na wysokości głowy jest wyższa niż na poziomie nóg.

Wierz mi, na Twoim miejscu czerpał bym jak najwięcej przyjemności z posiadania tak wspaniałego auta jakim jest Verso, a nie szukał dziury w całym :)

pozdrawiam

Witam.
Jak się domyślam kolega TOYA potrzebuje tylko znać temp. przy wejściu do samochodu, ot tak dla czystej ciekawości.
Ale zgodzę się z Tobą że jest to szukanie dziury w całym.
Pozdrawiam
Obi

Czarna Myna

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Stycznia 2009, 22:23:09 »
Cóż, ciekawość to pierwszy stopień do wiedzy.......
Nikomu nie powinno się takiego dążenia utrudniać   :grin:

Badania naukowe dowodzą, że nadmiar zbędnych informacji nie tylko nie pomaga, ale wręcz utrudnia prowadzenie pojazdu.

Pamiętacie jak wyglądały tablice przyrządów w samolotach z lat siedemdziesiątych i wcześniej, a jak wyglądają obecnie?
Podobnie ma się rzecz w samochodach.
W verso zrezygnowano np. z klasycznego wskaźnika temperatury:
Wskaźnik świeci na niebiesko, gdy temperatura jest poniżej optymalnej i na czerwono gdy powyżej.
Wynika z tego, że informacja przekazywana jest tylko wtedy, gdy ma znaczenie dla kierowcy.

pozdrawiam

BliSki

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Stycznia 2009, 22:41:36 »
A ja rozumiem dążenie kolegi do wiedzy. Jak były ostatnio mrozy -20 stopni to człowiek był ciekawy ile było po 5-10 minutach jazdy. :)

toya

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Stycznia 2009, 15:52:35 »
Witam Kolegów,
Dziękuję Wam za zainteresowanie tematem i za wartościowe odpowiedzi. Czytając je troszeczkę zmieniłem podejście do tematu. Faktycznie „Czarny Myna” podkreślił bardzo istotną sprawę ….po co wskaźnik temperatury jak klimatronik realizuje to kompleksowo. Masz rację kolego i zgadzam się z Tobą w zupełności. Ale…no właśnie zawsze gdzieś jest jakieś ale…  :-)
Ja bardziej chciałbym mieć to wskazanie po pierwsze z uwagi na to co napisał kolega „BliSki”, czyli czysta ciekawość (w upały i w mrozy) oraz po drugie z powodu tego, że histereza układu regulacji temperatury jest duża. Czasami jak jadę przy ustawionej temperaturze np.: 19 st. C to co jakiś czasz robi się  chłodno a co jakiś czas cieplej. Wiem, że to tak powinno funkcjonować ale wtedy człowieka ciekawi jaka temperatura jest w rzeczywistości w aucie.
Faktycznie zbyt dużo informacji wprowadza w rozproszenie kierowcy. Do wskaźnika temperatury cieczy chłodzącej nie mogłem się przyzwyczaić. Szczególnie jak silnik był nie rozgrzany to miałem wrażenie, że ciągle jadę na „długich”.
Ostatnio rozmawiałem z kolegą, który ma Vectre C. Tam to dopiero można sobie powłączać bajerów. Tylko czy to jest wszystko potrzebne ? 
Chyba nie ma co szukać  dziury w całym ale warto było poruszyć taki wątek, tak dla samej „wiedzy”  :-)
Dziękuję koledzy i pozdrawiam.

Offline tomwasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Grudnia 2023, 15:34:44 »
Nie chcąc rozpoczynać nowego wątku podłączę się bo temat pokrewny. Otóż zimą mam taką obserwację, że na dłuższej trasie klimatronik się gubi. Ustawiam mu 20C i jadę. Fajnie nagrzewa, można się rozebrać, komfort. Przejeżdżam kilkadziesiąt km (jazda autostradowa) i robi się coraz chłodniej. Podkręcam na 22, 24C. Po 100km aby utrzymać komfortową temperaturę (pewnie w okolicach 20C) muszę mieć klimę ustawioną na 28C. Podpowiem tylko że mam tryb auto. Czy macie podobne obserwacje czy raczej muszę szukać jakiegoś problemu w moim egzemplarzu?
Wesołych Świąt!

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Grudnia 2023, 15:44:01 »
Temperatura płynu chłodzącego w normie?

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Grudnia 2023, 13:16:01 »
skąd ma to wiedzieć jak brak wskaźnika temperatury płynu chłodzącego.

Offline tomwasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Stycznia 2024, 14:25:30 »
Temperatura płynu chłodzącego w normie?
Tak
skąd ma to wiedzieć jak brak wskaźnika temperatury płynu chłodzącego.
OBDII + Piston

W moim przekonaniu problem jest z ustaleniem przez kompa wewnętrznej temperatury w aucie. Gdzie jest czujnik?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl